Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Batman'da

BATMAN (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Geçmişte Türk diyerek, Kürt diyerek, Arap diyerek, Çerkez, Laz, Abaza, Gürcü, Boşnak, Roman diyerek bu milleti adeta dilim dilim parçaladılar. Biz, Çözüm Süreci ile bu ayrımların hepsini de ortadan kaldırdık. Çünkü biz, yaratılanı Yaradan'dan ötürü severiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batman Adalet Caddesi'nde düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Batman'da bugün, toplam yatırım değeri 302 milyon lira olan 75 yatırım ve hizmetin resmi açılışını gerçekleştireceklerini belirterek, yatırım ve hizmetlerin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Erdoğan, açılışı gerçekleştirilecek, bakanlıkların ve il özel idaresinin yatırımlarının bazılarından örnekler vererek, modern bir Batman'ı kurmanın hedefiyle çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Törenin yapılacağı alana gelirken ara sokaklarda çöpleri ve pislikleri gördüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batmanlıyı pisliğe, çöpe mahkum etmeye kimsenin hakkı var mı? Modern bir Türkiye'den bahsediyorsak, modern bir ülkeden bahsediyorsak, her kurum görevini yapmak zorundadır" dedi.

-"Bütün mesele insanımıza hizmetkar olabilmektir"

Batman'da son olarak 58 milyon liralık yatırımla Batman şehir geçişi ile Gültepe ve Esentepe köprülü kavşaklarının bitirildiğini, yıllardır devam eden köprünün tamamlanmasının kendilerine nasip olduğunu belirten Erdoğan, "120 kilometrelik yol, köprülerle 20 kilometreye kadar düştü. İnsana değer vermek nedir? İnsana değer vermek, işte buralardan geçiyor, ama maalesef birileri de var ki insan endeksli bir dünya onlarda yok, insana hizmetkar olmak onlarda yok, bütün mesele insanımıza hizmetkar olabilmektir" diye konuştu.

Batman'ın, hizmetin de hizmet edenin de kadrini, kıymetini bilen bir şehir olduğunu, Batman'ın ihmal edilmişliğin, geri kalmışlığın sıkıntısını geçmişte çok yaşadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl önce Batman'da NATO'nun terminal binası dahi bulunmayan bir havaalanı yer aldığını, bugün ise pistiyle, terminaliyle modern bir havaalanına kavuştuğunu vurguladı.

Erdoğan, 12 yıldaki yatırımlarla Batman'ın farklı bir görünüme büründüğünü belirterek,  şöyle konuştu:

"Bugün toplu açılış töreniyle 302 trilyon liralık yatırımı hizmete sunuyoruz. 12 yılda ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? Toplam yatırım tutarı 9 katrilyon lira. Peki bunlar önceden neredeydiler, bizden önce niye bu tür yatırımlar yapılmadı. Şimdi devam eden çok önemli yatırımlar var, inanıyorum ki hükümetimiz bunları da aynen devam ettirecektir. Bunlardan bir tanesi, Ilısu Barajı. Ilısu Barajı ile Türkiye çok büyük güç kazanacak. Bu bizim susuzluğumuzu gidermede, önemli bir baraj olacak. Bedeli 1 milyar Avro."

Batman Üniversitesi'ne yatırımları, şehre yapılan 200 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesini, bölünmüş yol çalışmalarını da hatırlatan Erdoğan, "Bu şekilde geçtiğimiz 12 yılda her alanda Batman'ın çehresini değiştirecek yatırımları yaptık. Türkiye'nin petrol şehri Batman'ı bölgesinin lokomotifi haline getirmek için var gücümüzle çalıştık. İnşallah önümüzdeki dönemde de bu hizmetler artarak devam edecektir. Batman'ın 2023 Türkiye'sinde de yükselen bir yıldız olarak yerini alacağına inanıyorum" dedi.

Batman'ın huzurun, barışın, sevginin, kardeşliğin değerini çok iyi bildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Batman geçmişte terörden çok çekti, Batman geçmişte faili meçhullerden çok çekti. Biz, demokratik açılım hamlesini başlattığımızda en büyük desteği Batman'dan gördük, ardından Milli Birlik ve Kardeşlik Projesini hayata geçirdiğimizde, yine Batman bize güç verdi, moral verdi. Son olarak Çözüm Süreci'nin en başta gelen destekçisi yine Batman'dı. Biz, tüm Türkiye'ye 'analar ağlamasın' diye seslendiğimizde Batman'daki analar gözyaşları içinde, ama sevinç gözyaşları içinde çağrımıza karşılık verdi."

Cumhurbaşkanı olarak 18'inci il ziyaretini Batman'a yaptığını, Batman halkının kendisini bağrına bastığını, muhabbetle kucak açtığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizim kardeşliğimizi kimse bozamaz, bizim aramıza kimse giremez. Geçmişte Türk diyerek, Kürt diyerek, Arap diyerek, Çerkez, Laz, Abaza, Gürcü, Boşnak, Roman diyerek bu milleti adeta dilim dilim parçaladılar. Biz, Çözüm Süreci ile bu ayrımların hepsini de ortadan kaldırdık. Çünkü biz yaratılanı Yaradan'dan ötürü severiz. Onun için de 12 yıldır attığımız her adımda 'insanı yaşattık ki devlet yaşasın' düsturundan hareket ettik. Bu anlayışla geçmişte ret, inkar, asimilasyon politikaları vardı. Biz, bunları ayaklarımızın altına aldık, bizim artık dünyamızda bu politikaların hiçbiri yok. Baskıya dayalı, zora dayalı, asimilasyon politikalarını ayaklar altına aldık. Ne dedik? 'Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' dedik. Rabia. ve yolumuza böyle devam ettik, edeceğiz. Çünkü, 'bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır'. Onun için kimse milletimizi bölmeye, vatanımızı bölmeye, bayrağımızı yakıp yıkmaya, devletimizi parçalamaya, boşuna zahmet etmesin, karışında evelallah bizleri bulur."

Devletin, bugün artık, hiçbir vatandaşının etnik kökenine bakmadığını belirterek, kendisinden önce Kürtçe bir konuşma yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konuşmasını anımsatan Erdoğan, "Bizden önce benim Kürt kardeşim acaba kalkıp da kendi diliyle konuşabilme şansına sahip miydi? Şimdi konuşabiliyor mu? Bunları biz getirdik" dedi.

-Maliye Bakanı Şimşek'ten Kürtçe karşılama konuşması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması öncesinde, Kürtçe bir karşılama konuşması yaparak, "Sayın Cumhurbaşkanım bundan 20 yıl önce böyle bir konuşmayı Batman'da yapamazdınız, yapsanız yaka paça içeri atılırdınız. Allah sizden razı olsun, sizin liderliğinizde sadece ekmeği aşı büyütmedik, aynı zamanda özgürlükleri de büyüttük" diye konuştu.

Son 12 yıldır Batman'ın hiçbir dönemde görmediği hizmeti gördüğünü, 2002 yılında sadece bir tane un fabrikası olan Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde bugün yer kalmadığını, yeni organize sanayi bölgeleri açmak için yer baktıklarını anlatan Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ayrıca son 4 yılda baba ocağı Batman milletvekili olarak hizmet etme imkanı sunduğu için teşekkür etti.

Toplu açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Selahattin Öztürk, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Şimşek Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title