Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer mezhepçiliğe karşı ortak mücadeleyi veremezsek barışı temin edemeyiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer mezhepçiliğe karşı ortak mücadeleyi veremezsek barışı temin edemeyiz. Irkçılığa karşı ortak mücadeleyi veremezsek terörle mücadele edemeyiz. Biz 'şu ırktan, bu ırktan' diye insanlara bakamayız. 'Şu siyahtır, şu beyaz ırktandır' diye insanları birbirinden ayıramayız. Biz karşımızdaki tüm ırkların mensuplarına insan olarak bakmak ve insan olarak hepsini sevmek zorundayız. İşte dünyada barışın temelini bu oluşturmaktadır." dedi.

Erdoğan, Bakü Kongre Merkezi'nde düzenlenen BM Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu'nun açılışında, Suriye, Irak, Nijerya, Fransa, Pakistan, Türkiye, Belçika ve İspanya'da, bombaların ardı ardına patladığını, yaşanan acıyı ortak bir duruşa, söyleme ve eyleme dönüştüremediklerini belirtti.

Şiddet ortamını doğuran siyasi çatışmalara, haksızlıklara ve eşitsizliklere çare bulamadıklarını, şiddeti doğuran nedenlerle mücadelede en etkili silahlardan birinin farklılıkların ötesine geçip, karşılıklı anlayış ve diyaloğu geliştirmek olduğunu tüm dünyaya kabul ettiremediklerini ifade eden Erdoğan, kutuplaşma yerine uzlaşma kültürünün ikame edilmesi gerektiği konusunda ortak bir anlayış oluşturulamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültürel, etnik ve dini farklılıkların tehdit değil, zenginlik olarak görüldüğü, hoşgörü ve uyumun her alanda öne çıktığı toplumsal anlayışı yaygınlaştıramadıklarını vurgulayarak, "21. yüzyılın liderleri olarak bu tehlikeli gidişata bir son vermek mecburiyetindeyiz. Zira insanlık, din ve kültür temelli kutuplaşmaların, gerilimlerin vicdanlarda açtığı yaraları artık taşıyamaz hale gelmiştir. Bugün 60 milyon insanın ülkelerindeki çatışmalar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldıkları bir dünyada yaşıyoruz. Büyük kısmını çocukların ve kadınların oluşturduğu bu masum insanların bir bölümünün çıktıkları umut yolculuğu, denizlerin karanlık sularında daha büyük acılarla sonuçlanıyor. Ulaşmak istedikleri yere varabilenler ise misafir edildikleri toplumlarda şüphe ile karşılanmanın ve ötekileştirmenin sıkıntılarını yaşıyorlar." diye konuştu.

Erdoğan, bu dramların ortaya çıktığı coğrafyalara bakınca çelişkilerle dolu bir fotoğrafla karşılaştıklarını, İslam adına eylem yaptığını iddia eden örgütlerin en büyük katliamları Müslümanlara yaptıklarını ve en büyük zararı onlara verdiğini anlattı.

"Terör şebekeleri eliyle binlerce yıllık medeniyet birikimi yok ediliyor. Kadim şehirler harap ediliyor. Bu örgütlerin sebep olduğu algı yüzünden özellikle batı ülkelerinde yabacı düşmanlığı ve İslamofobinin hızla yayıldığını görüyoruz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kimi art niyetli çevrelerin fırsattan istifade ayrıştırmayı, sevgi yerine nefret tohumları ekmeyi kendilerine görev addettiklerine şahit olduklarını söyledi.

"Manası barış olan bir din teröre müsaade eder mi?"

Bu şekilde farklı medeniyetlere, inançlara, kültürlere sahip insanlar arasındaki uçurumun derinleşmesinin daha büyük felaketlerin habercisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Terörün, teröristlerin, terör örgütlerinin dini, kökeni, bölgesi ve kültürü yoktur. Masum insanların hayatına kastetmeyi hiçbir inanç, din, hiçbir kültür, hiçbir vicdan tasvip etmez. Özellikle de İslam kelime itibarıyla, manası barış olan bir dindir. Manası barış olan bir din, teröre müsaade eder mi? Bizim dinimizde terörün asla yeri yoktur ve İslam adına ortaya çıkan bu örgütler ki başta DAİŞ, bunların İslam ile yakından uzaktan alakası yoktur. Terör diğer tüm vasıflarının ötesinde bizatihi insanın kendisine düşmandır. İnsanlık olarak karşı karşıya bulunduğumuz bu tehdit hepimize yöneliktir. Şu salondaki, özellikle birinci derecede yakından ilgilendirdiği için söylüyorum, ölenin 'Allahuekber', öldürenin de 'Allahuekber' dediği bir anlayış olabilir mi? Bunun bizim dinimizle alakası yoktur. Hiçbir medeniyet bu tehdidin dışında değildir. Terör örgütleri, Medeniyetler İttifakı Projesi ile kurmaya çalıştığımız ortak idealin en büyük hasmıdır. Bu tehdidi ancak ortak mücadeleyle aşabiliriz. Aksi yöndeki her beyan, her tutum teröre ve terör örgütlerine destek anlamına gelmektedir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mezhepçiliğin sakıncalarına işaret ederek, Ortaçağ ve sonrasında bu nedenle büyük acıların yaşandığını anlattı.

"Teröre karşı küresel ittifakı sağlamak zorundayız

Irkçılığın çok ciddi bir tehdit olarak teröre zemin oluşturduğunu ve bir diğer önemli sorunun da terör olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Eğer mezhepçiliğe karşı ortak mücadeleyi veremezsek barışı temin edemeyiz. Irkçılığa karşı ortak mücadele veremezsek terörle mücadele edemeyiz. Biz 'şu ırktan, bu ırktan' diye insanlara bakamayız. 'Şu siyahtır, şu beyaz ırktandır' diye insanları birbirinden ayıramayız. Biz karşımızdaki tüm ırkların mensuplarına insan olarak bakmak ve insan olarak hepsini sevmek zorundayız. İşte dünyada barışın temelini bu oluşturmaktadır. Teröre karşı küresel ittifakı sağlamak zorundayız. Eğer sağlayamazsak burada da barışı temin edemeyiz. Şu anda ülkem terörle mücadelede çok ciddi bir sorun yaşamaktadır. 35 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Şu ana kadar terörle mücadelede ölen insanımızın sayısı 40 bini aşmış durumda. Aynı şekilde geliyoruz yanı başımızda terörle başlayan süreç Suriye'de iç savaşa dönüşmüştür."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Suriye Bakü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title