Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ülkede, milli birliğimize, kardeşliğimize kast edenlerle bir çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil. Olması gereken nedir? Milli birliktir, kardeşliktir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ve Endonezya'yı kapsayan resmi ziyaretleri öncesinde, Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin NATO'dan somut talebi ve beklentilerinin neler olduğunun sorulması üzerine Erdoğan, NATO üyesi bir ülkenin saldırıya uğraması halinde NATO'nun kendisine her türlü desteği vereceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Şu anda saldırıya uğramış olan Türkiye, burada kendisini koruma, güvence altına alma haklarını kullanmaktadır. Bunu sonuna kadar da kullanacaktır. Burada uluslararası hukuktan kaynaklanan ne hakkımız varsa kullanıyoruz. Kullanmaya devam edeceğiz. Ama diyoruz ki 'burada NATO'ya da düşen görevler her an olabilir.' Dolayısıyla NATO'nun da bu konuda hazırlıklı olması talebimiz var. Nitekim Amerika'nın yapmış olduğu açıklamaları duydunuz. 'DAEŞ nasıl bir terör örgütüyse terör örgütüyle savaştığını iddia eden PKK da bir terör örgütüdür' diye Amerika açıklamasını yaptı. Mesele budur. Bunu görebilmek. 'DAEŞ terör örgütü, onunla savaşıyorsa diğeri terör örgütü değil' böyle bir şey yok. Terör örgütleri birbirleriyle savaşmıyorlar mı? Hepsi bir çıkar mücadelesi içerisinde bunu sürdürüyor. Nitekim yaptıkları da budur."

" Türkiye'de şu anda terör örgütünün uzantısı durumunda olan siyasi partinin bu terör örgütüne karşı ortaya koyduğu bir tavrı duydunuz mu? Herhangi bir açıklamasını duydunuz mu?" diye soran Erdoğan, tam aksine onları sahiplenmenin gayreti içinde olduklarını ve onları sahiplenmeye devam ettiklerini bildirdi.

Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile uluslararası noktada bütün dezenformasyonlara karşı hükümet başkanlarını ve devlet başkanlarını bilgilendirdiklerine işaret ederek, görüşmeler yaptıkları devlet başkanlarının "Bizler Türkiye'nin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz" şeklinde açıklamalar yaptıklarını dile getirdi.

"Aslolan ülkelerin menfaatidir"

Ziyareti kapsamında Çin ile "uzun menzilli füze projesi"ne ilişkin görüşmelerin olup olmayacağına yönelik soru üzerine Erdoğan, "Balistik füzelerle ilgili olarak işin başında en uygun teklifi bize veren ülke Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Daha sonra bazı gelişmeler oldu, bu gelişmeler sebebiyle bazı aksamalar söz konusu. Bu ziyarette, bu konuları tekrar ele alacağız. Bu uygun teklifi zenginleştirecek teklif, bizler tarafından da makul karşılanacaktır. Zira aslolan ülkelerin karşılıklı menfaatidir. Bu menfaati bir kenara koymak mümkün değildir" dedi.

"Çözüm Süreci istismar edildi"

Erdoğan, "Çözüm Süreci bitti mi yoksa devam edecek mi" sorusuna, "Çözüm Süreci'nin başlangıcına bakalım, buraya geldiğimiz ana bakalım. Demoktratik açılım olarak biz bu süreci başlattık. Bu hükümetimizin samimi niyetiydi. Mesafe aldıkça olayı milli birlik ve kardeşlik projesi olarak zenginleştirdik. Bu adımı attığımız andan itibaren de akil insanlar çalışmalarını başlattık. Anadolu'nun dört bir yanına sağ olsun her düşünceden temsilcileri göndererek Anadolu'nun nabzını aldık, nabzını yokladık. Bütün bunları yoklarken o arada malum çözüm sürecini anlatıyorduk. Bundan rahatsız olanlar oldu. Destekleyenler oldu" yanıtını verdi.

"Bu çılgınlıkların bedeli ağır oluyor"

30 Mart yerel seçimlerine giderken Çözüm Süreci'nin istismarını gördüklerini vurgulayan Erdoğan, "Çözüm Süreci istismar edildi. Çözüm Süreci, martta Başbakan olarak partimin başındaydım, maalesef karşılığını bulmadı. Daha sonra yapılan genel seçimlere geldiğinde bu işin ciddi manada hasar gördüğünü gördük. Dolayısıyla bu hasarla birlikte artık ortada bir gerçek var. Bu ülkede, milli birliğimize, kardeşliğimize kast edenlerle bir çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, olması gerekenin milli birlik ve kardeşlik olduğunu söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu kardeşlik zaten çözüm süreci denilen başlığın çok çok önünde olan içeriği zengin bir başlıktır. Bununla bu ülkede 78 milyon vatan evladı, bugüne kadar verilmiş olan haklar neyse bu hakları aynen kullanacaktır. Bu noktada herhangi bir geri adım söz konusu değildir. Bu ülkede ret politikalarını, inkar politikalarını, asimilasyon politikalarını ayaklar altına alan iktidar, iktidarımızdır. Bütün alt yapı, üst yapı yatırımlarını yapan iktidarımızdır. Hak ve özgürlükler noktasında hiçbir iktidarın veremediklerini veren bizim iktidarımız olmuştur."

Bu sürecin aynen devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, "Ama bunun lafını yapıp uygulamaya gelince acımasızca tehditlerle, sandıklar silahların gölgesinde işlev görmeye kalkarsa bunun adı demokrasi olmaz. Biz demokrasinin gerçekten aklın, aklı selimin egemen olduğu bir ortamda sağlıklı bir şekilde yürüyeceğine inanıyoruz. Aklı selimin egemen olmadığı bir ortamda demokrasi olabilir mi, olamaz. Orada işte bu tür çılgınlıklar oluyor. Bu çılgınlıkların bedeli de maalesef çok çok ağır oluyor" diye konuştu.

"Bu ifadenin bedelini ödemelidirler"

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "Kandil ile arasına mesafe koymayan siyasetçiler hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçmelidir" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Erdoğan, şöyle dedi:

"Ben açık net şu anda bulunduğum Cumhurbaşkanlığı makamında da bu düşüncemi koruyorum. Ben parti kapatılması olayını doğru bulmuyorum. Fakat bu partinin yöneticilerinin bu işin bedelini ödemeleri gerekir. Fert fert, birey birey. Burada anayasanın 14'üncü maddesi çok şeyler sağlıyor. Eğer o yeterli değilse, dokunulmazlık zırhından bunları sıyırmak suretiyle bunların bedelini şu açıklamaları yapanlar, terör örgütlerini kendi arkalarında gösterenler, 'biz sırtımızı şuraya, buraya dayıyoruz' diyenler, bu ifadelerin bedelini ödemelidirler ama partinin kapatılmasını asla doğru bulmuyorum."

Erdoğan, gerçek kişilerin bu konuda muhatap alınmasını, tüzel kişi ile uğraşmanın anlamı olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Gerçek kişilere yönelik olarak parlamento, bence gerekli değerlendirmelerini yapmalı. Bunları dokunulmazlık zırhından arındırmak suretiyle de 'terör örgütüyle iş mi tutuyorsun? Senin sırtını dayadığın yer terör örgütü mü? Bunun bedelini ödeyeceksin' ve bunu ödetmeli. Yapılması gereken budur diye düşünüyorum."

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Amerika Birleşik Devletleri Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title