Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın Türkiye için sadece dost ve kardeş bir ülke değil, aynı zamanda stratejik bir ortak olduğunu söyledi.

Erdoğan, Astana'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'ndan yaptığı açıklamada, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in davetlisi olarak resmi ziyaret için bu ülkeye gittiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ile ayrı bir uçakla Kazakistan'a giden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve çok sayıda iş adamının ziyarette kendisine eşlik edeceğini bildirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekletireceklerini dile getiren Erdoğan, " Kazakistan, Türkiye'nin sadece dostu, kardeşi değil aynı zamanda stratejik ortağıdır" dedi. Nazarbayev'in 2009'da Türkiye'ye yaptığı ziyarette tarihi bir adım atıldığını ve stratejik ortaklık anlaşmasının imzalandığını hatırlatan Erdoğan, 2012'de iki ülke arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin kurulduğunu, ilk toplantının Türkiye'de yapıldığını kaydetti. Ziyaret sırasında Türkiye- Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısının yapılacağını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Görüşmelerimizde Kazakistan ile ilişkilerimizin daha ileri götürülmesi, hedeflere çok daha süratle ulaşılması, işbirliği imkanlarımızın geliştirilmesi noktasında neler yapabiliriz, bunları görüşme imkanımız olacak. Ayrıca gündemdeki bölgesel ve küresel meseleleri mütalaa edeceğiz.

Kazakistan, Orta Asya'da en önemli ticari ve ekonomik ortaklarımızdan biri. Sayın Nazarbayev ile son derece yakın bir dostluğumuz, muhabbetimiz söz konusu. Son yıllarda Kazakistan ve Orta Asya'daki kardeşlerimizle olan bağlarımız kuvvetleniyor, işbirliğimiz çok farklı bir şekilde gelişiyor. Bilhassa iş adamlarımız, müteşebbislerimiz Kazakistan'da göğsümüzü kabartan, iftihar ettiğimiz işlere imza atıyorlar. Biz de onları her platformda desteklemenin, önlerindeki engelleri kaldırmanın gayreti içindeyiz. İnşallah bu ziyaretimiz kapsamında yine iş adamlarımızla bir araya gelecek, Türk-Kazak İş Forumu'nun açılışına katılacağız. Gerek Sayın Nazarbayev gerekse şahsım, birlikte iş adamlarımıza bir hitabımız olacak, onları bu noktada teşvik edeceğiz."

-Türkistan'ı ziyaret

"Düşünce ve gönül dünyamızın mimarlarından, büyük mütefekkir" diye nitelediği Hoca Ahmet Yesevi'nin Türkistan'daki kabrini de ziyaret edeceğini aktaran Erdoğan, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından tevdi edilecek fahri doktora unvanını kabul edeceğini, öğrenci ve akademisyenlerle bir araya geleceğini belirtti.

Türkistan ziyareti sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından inşa ettirilen bin 400'ü kapalı olmak üzere toplam üç bin kişi kapasiteli caminin açılışını da gerçekleştireceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ziyaretimin hem Kazakistan ile işbirliğimiz hem de ortak tarih, kültür ve dil bağlarımız bulunan Orta Asya bölgesiyle ilişkilerimiz bağlamında hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" diyerek açıklamasını tamamladı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Nursultan Nazarbayev Recep Tayyip Erdoğan Kazakistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title