Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç - Düzce

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç'un konuşması Salondan detaylar Detaylar - "(Başkanlık sistemi) Bizim tercihimiz üniter devlet yapısıdır.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç'un konuşması

Salondan detaylar

Detaylar

- "(Başkanlık sistemi) Bizim tercihimiz üniter devlet yapısıdır. Başkanlık sitemi üniter devlet yapısıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu sürekli anlatıyor hala anlamayanlar var. Lisandan anlamayana da işaret dili ile anlatıyor. Rabia işareti ile. Bizim başkanlık sistemimizde tek millet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak vardır"-

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, "Bizim tercihimiz üniter devlet yapısıdır. Başkanlık sitemi üniter devlet yapısıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu sürekli anlatıyor hala anlamayanlar var. Lisandan anlamayana da işaret dili ile anlatıyor. Rabia işareti ile.. Bizim başkanlık sistemimizde tek millet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak vardır. Ama hala anlamayanlar varsa kabahat bizim değil." dedi.

Düzce Müftülüğü Konferans Salonunda, Düzce Sivil Tolum Kuruluşları Platformunca düzenlenen "2023 Vizyonu Işığında Anayasa ve Başkanlık sistemi" konulu konferansta konuşan Malkoç, toplumda yeni anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dönemin Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren'in kuvvet komutanları ile birlikte değişik bahanelerle yönetime el koyduğunu, 1982 Anayasası'nın çetin ve zor şartlarla yapıldığını belirten Malkoç, "TBMM'yi kapattı, siyasetçilerin bir kısmını hapse koydu, partileri dağıttı. Bütün sivil toplum teşkilatları kapatıldı. İşte, o şartlar altında Kenan Evren 'Ben anayasa yapacağım' dedi. O açıdan bu anayasa yapılış şartları itibariyle çok doğru ve demokratik olmayan şartlarda yapıldı. Yani doğarken malul doğdu, sakat doğdu." diye konuştu.

Anayasaların toplumsal sözleşmeler olduğunu vurgulayan diyen Malkoç, şöyle konuştu:

"Anayasalar yapılırken, yazılırken siyasi partiler görüşlerini beyan edecekler, sendikalar kanaatlerini söyleyecekler. Sivil toplum örgütleri tenkit ve tekliflerini yapacaklar. Toplum bunu görüşleri ile destekleyecek. Ama siz bütün siyasi partileri kapatıp, sivil toplum örgütlerini susturup, meclisi de dağıtıp böyle bir anayasa yapın. Dolayısıyla bu anayasa, malul sakat bir anayasa oldu. Daha sonra aradan geçen 30 yılda, 17'ye yakın değişiklik yapıldı. Anayasa üzerinde bu değişiklikler yapıldı ama ruhu, özü olduğu gibi duruyor. Ruhu iyi olmadıktan sonra siz istediğiniz kadar estetik ameliyat yapın, bunun ruhu, kökü bozuk. Onun için inşallah 1982 Anayasası'nı kökünden değiştireceğiz. Bu millet bu fırsatı yakalamıştır."

-"Başkanlık sitemi üniter devlet yapısıdır"-

Türkiye'de anayasa değişikliği konusunda anketler yapıldığını, son bir ay içerisinde yapılan anketlerde, toplumun yüzde 90'ının 'bu anayasa değişsin' veya 'yenisi yapılsın' dediğini belirten Malkıç, "Bu güzel bir şeydir. Milletin isteğinin önünde hiçbir beşeri güç duramaz. Hiçbir siyasetçi itiraz edemez. Zaten bu talebe itiraz eden siyasetçi olduğu zaman, yeri gelince millet tutar kulağından sandığın dibine atar onu. Bunda tereddütümüz yok. Yeter ki millet yeni anayasayı istesin." şeklinde konuştu.

Yeni Anayasa konusunda zihinleri bulandırmak için çok değişik şeyler söylendiğine dikkati çeken Malkoç, şunları kaydetti:

"Bazıları zihinleri bulundırmaya çalışıyor. 'Başkanlık sistemi gelince federasyon olacak, Türkiye bölünecek' diyorlar. Bunun propagandasını yapanlar var. Ama başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bu konuda her seferinde açıklama yapılıyor şu deniliyor, 'Devlet biçimi ayrıdır, hükümet sitemi ayrıdır.' Devlet ya bugün ki gibi üniter yapıda olur, merkezi yerden yönetilir veyahut Almanya ve Amerika'da olduğu gibi federasyon devletleri olur. Bizim tercihimiz üniter devlet yapısıdır. Başkanlık sitemi üniter devlet yapısıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu sürekli anlatıyor hala anlamayanlar var. Lisandan anlamayana da işaret dili ile anlatıyor. Rabia işareti ile. Bizim başkanlık sistemimizde tek millet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak vardır. Ama hala anlamayanlar varsa kabahat bizim değil."

Kaynak: AA / Güncel

Şeref Malkoç Kenan Evren Düzce Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title