Haberler

Cumhurbaşkanı Adayı ve Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın İstanbul Mitingi

Demirtaş: (1) "Biz daha adaylığımızı açıklarken, daha ilkelerimizi ilan ederken, o dakikada kazanan taraftık ve her gün kazanmaya devam edeceğiz" "Biz bütün ezilenler, bütün yoksullar, emekçiler, kadınlar, gençler, biz inandık ki yan yana durmaya ve çoğalmaya devam edersek, gücümüzün karşısında durabilecek.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Biz daha adaylığımızı açıklarken, daha ilkelerimizi ilan ederken, o dakikada kazanan taraftık ve her gün kazanmaya devam edeceğiz" dedi.

Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen mitingte konuşan Demirtaş, alandaki farklı etnik ve dini grupların özledikleri Türkiye'nin fotoğrafını oluşturduğunu belirterek, yeni bir yaşam sevdası,yaşam umudu ve teklifiyle yola çıktıklarını ama bu yolun yeni olmadığını söyledi.

Uzun yıllardır, uzun soluklu zorlu bir mücadelenin içinden hep birlikte süzülerek buralara geldiklerini anlatan Demirtaş, Türkiye'de özgürlük ve demokrasi mücadelesi adına yeni, bembeyaz bir sayfa açmak iddiasında olmadıklarını anlattı. Demirtaş, herkesin ayrı alanlarda, meydanlarda, yerlerde ayrı mücadele birikimlerinde oluşturduğu tertemiz sayfaları birleştirmek için bu yola çıktıklarını anlattı.

Türkiye'de ezilen halkların ilk defa bu seçim vesilesiyle konuşmadığını ifade eden Demirtaş, "Her birimiz kendi kimliğimiz, mücadele geçmişimizle büyük değerler yaratan halklar olarak bugün ilk defa bu kadar görkemli ve geleceğe dair umutlu bir şekilde bir aradayız. İlk olması büyüklüğünden kaynaklanıyor" diye konuştu.

"Daha adaylığımızı açıklarken kazanan taraftık"

Türkiye'nin her bölgesinde aynı heyecan ve sevinçle yeni yolda yürüme isteğinin ortaya çıktığını belirten Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz daha adaylığımızı açıklarken, daha ilkelerimizi ilan ederken, o dakikada kazanan taraftık ve her gün kazanmaya devam edeceğiz. Öylesine bir yol ki bu yürüdükçe büyüyeceğiz. Yol yürümek bizi yormayacak, attığımız her adımda yanımızda başka bir kardeşimizi, başka bir yoldaşımızı göreceğiz. Biz bütün ezilenler, bütün yoksullar, emekçiler, kadınlar, gençler, biz inandık ki yan yana durmaya ve çoğalmaya devam edersek, gücümüzün karşısında durabilecek hiçbir diktatör yoktur. Yıllardır yan yana durmayalım, Türk-Kürt ile aynı meydanda yan yana durmasın diye Türk-Ermeni ile aynı meydanda, aynı sloganı atmasın diye Alevi-Sünni ile elele tutuşup, Kadıköy'e birlikte gitmesin diye işçi, yoksul, emekçi, öğrenci yüreğini birbirine katık yaparak bu seçimde Demirtaş'ın arkasında durmasın diye bizi birbirimize düşman ettirmeye çalıştılar."

"Yeni yaşam heyecan yarattı"

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, vatandaşların bu gücüyle büyük bir panik, korku yarattığını aktararak, şöyle konuştu:

"Kimde yarattınız? Tek adamda yarattınız. Onun dışında şu anda bu gelişmeden kaygı duyan, korkan kimse yok. Bizim bir arada, birlikte mücadele etme sözümüze, yeni yaşam teklifimize karşı panikleyen Türkiye'de bir tek kişi var; Recep Tayyip Erdoğan. Onun dışında yeni yaşam  çağrısı herkeste sevinç ve heyecan yarattı. Ama onun hesaplarını bozdu. Onun hayallerindeki kendisine ait Türkiye hesaplarını bozdu. Yıllardır bunun için uğraşmış, bütün planını, programını buna göre yapmıştı. Gelecek, cumhurbaşkanı olacak, o koltuğa oturduktan sonra bütün memleket benim, hepimiz de benim tebaamsınız diyecekti. Hesaplar buna göre yapılmıştı. Ne zamana kadar? Sizler 'Biz bu gidişata dur diyoruz, biz kendi adayımızı çıkarıyoruz' dediğiniz güne kadar. Tek dil, tek ırk üzerine millet anlayışı, halkların ortak dayanışmasının yarattığı duvara çarparak yere düştü. Bunun paniğiyle her yerde bize saldırıyor."

"AKP varlığını muhalefetteki boşluk üzerine inşa etti"

Türkiye'de artık yeni bir siyaset anlayışı olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:

"Tek bir kimliği öncelemeyen, ne etnik kimliğimizi ne mezhep kimliğimizi, ne doğduğumuz ne içinde büyüdüğümüz kültürü yok sayan ama bu kimlikleri diğer kimliklere üstün kılma mücadelesini bir tarafa bırakan, bu kimliklerin her birinin kendi özgünlüğüyle gücüyle bir arada durup, yoksulluk, emek, taşeron işçilik ve sömürü düzenine karşı yeni bir siyasi mücadele hattı doğuyor. Yıllardır doldurmaya çalıştığımız bu boşluk, anamuhalefet tarafından istismar edildiği için AKP gücüne güç kattı, iktidarına iktidar kattı. Kendi varlığını muhalefetteki bu boşluk üzerine inşa etti. İstediler ki Kürtler kendi mahallesinde top oynasın, Aleviler kendi mahallesinde, işçiler, köylüler, Ermeniler kendi mahallesinde. Türkler, Gürcüler, Lazlar asla biribirine dokunmasın, selam vermesin, hatta mümkünse birbiriyle kavga etsinler, düşmanlık yapsınlar."

Mitingten notlar

Mitingin yapıldığı Kadıköy Meydanı, öğle saatlerinden itibaren dolmaya başladı. Kadıköy Meydanı'na kurulan sahne üzerindeki "Demokrat değişim, barışçı Türkiye" sloganı dikkati çekti. Sloganın, mitingi izleyen taraftarların taşıdığı flamlarda da yer aldığı görüldü.

Miting alanında Filistin bayrakları da yer aldı.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşması öncesinde çeşitli sanatçılar Çerkesçe, Arapça, Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyledi. Kürt müzisyen Hozan Dino da kısa bir konser verdi.

Demirtaş'ın konuşması yaklaşık 40 dakika sürdü.

Selahattin Demirtaş'ın konuşmasının ardından bir çocuk sahneye çıkarak, kumbarasında biriktirdiği paraları kampanya için bağışladı.

- İstanbul

Kaynak: AA / Politika

Halkların Demokratik Partisi Selahattin Demirtaş Kadıköy Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title