Haberler

Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan'ın Ankara Mitingi

Erdoğan: (1) "İnşallah 10 Ağustos’ta Çankaya ile millet arasındaki bütün engeller Allah’ın izniyle ortadan kalkıyor.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İnşallah 10 Ağustos'ta Çankaya ile millet arasındaki bütün engeller Allah'ın izniyle ortadan kalkıyor. 10 Ağustos'ta millet Çankaya'nın kilitlerini tamamen kaldırıyor, 10 Ağustos'ta millet bir kez daha ama bu sefer daha güçlü şekilde Çankaya ile kuçaklaşıyor, Çankaya ile bir oluyor, beraber oluyor" dedi.

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimi kampanyası kapsamında, Etlik Mahallesi'nde düzenlenen mitingde vatandaşlara  hitap etti.

"Barışın, kardeşliğin, adaletin, dayanışmanın başkenti Ankara, seni bugün bir kez daha hasretle, muhabbetle selamlıyorum. Ankara, senin bütün ilçelerini selamlıyorum, bütün semtlerini, caddelerini, sokaklarını selamlıyorum. Ankara, 80 vilayetten gelip buralı olan, Ankaralı olan tüm Ankaralı kardeşlerimi selamlıyorum" diyerek konuşmasına başlayan Erdoğan, Afganistan'dan Cezayir'e, Azerbaycan'dan Sudan'a cumhurbaşkanı seçimi için Ankara'ya gelen tüm dost ve kardeş ülkelerin gençlerini selamladığını söyledi.

Ankara'nın manevi şahsiyetleri Hacı Bayram Veli, Seyit Hüseyin Gazi, Abdulhakim Arvasi, Bünyamin Ayaşi, Ali Semarkandi ve Tacettin-i Veli hazretlerine hürmetlerini ilettiğini dile getiren Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal'i, Kurtuluş Şavaşımızın kahraman kumandanlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi hürmetle anıyorum. İstiklal Marşı'nı Ankara'da yazan merhum Mehmet Akif'e bir kez daha Rabbim'den rahmet niyaz ediyorum" diye konuştu.

Erdoğan, 80 vilayete elini uzattığı, dünya başkentleri arasında itibarlı bir yeri olduğu, mazlumlara umut ışığı olduğu için Ankara ile iftihar ettiğini belirterek, "Ankara, sen Gazze'nin yanında dimdik duruyorsun. Sen, mazlumların yanında sarsılmadan duruyorsun. Sen, Suriyeli gariplere sahip çıkıyorsun. Sen, Türkmen kardeşlerine güç veriyorsun, işte onun için seninle iftihar ediyoruz Ankara. Allah sizlerden razı olsun, Rabbim Ankara'yı korusun, Rabbim kardeşliğimizi, dayanışmamızı, yol arkadaşlığımızı daim eylesin" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı seçiminin Türkiye, millet, tüm dost ve kardeş halklar için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, seçime 1 gün kadığını, 5 Temmuz'da Samsun'da başladıkları kampanya sürecinde 27'si il olmak üzere 40 yerde miting düzenlediklerini, yarın da "41 kere maşallah" diyerek Konya'da vatandaşlarla buluşacaklarını anlattı.

Başbakan Erdoğan, dün Malatya ve Gaziantep'te vatandaşlarla muhteşem bir buluşma gerçekleştirdiklerini, Ankara'ya gelmeden önce Kayseri'de sıcağın altında 100 binlerle kuçaklaştıklarını belirterek, "Yarın Konya'da inşallah bu süreci noktalıyoruz. Buradan Ankara'ya coşkunuz, heyecanınız, ahdevefanız için teşekkür ediyorum. 81 vilayetin hepsine, bu harekete, davaya, kardeşlerine sahip çıktıkları için sonsuz şükranlarımı sunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Milletin, pazar günü tarihinde ilk kez doğrudan doğruya Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanını tayin edeceğini, Allah'ın izni, halkın takdiriyle milletin kendi oylarıyla seçtiği ilk cumhurbaşkanının belli olacağını ifade eden Erdoğan, "Pazar gününe hazır mıyız Ankara? Sandığa gidiyor muyuz Ankara? Yeni Türkiye'ye 'evet' mi Ankara? Güçlü Türkiye'ye 'evet' mi Ankara? Öncü Türkiye'ye 'evet' mi Ankara? Türkiye'nin gücüne güç katıyor muyuz Ankara? Milletin adayına oy veriyor muyuz Ankara? Kim o aday, kim? Maşallah, süphanallah, barakeallah. Ankara kararını vermiş. Başkent Ankara tercihini yapmış, Ankara tarihi güne hazırlanmış, rabbim sizlerden razı olsun" diye konuştu.

Erdoğan, Ankara'nın Selçuklu ile cihan devleti Osmanlı dönemini yaşadığını, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışına, İstiklal mücadelesine, Cumhuriyetin kuruluşuna yakından şahitlik yaptığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"10 Kasım 1938'de Gazi Mustafa Kemal hayata gözlerini yumdu. Hemen ertesi gün 11 Kasım'da şurada Ulus'taki İkinci Meclis Binasını askerler kuşattı. Neden biliyor musunuz? İsmet İnönü'yü zorla cumhurbaşkanı seçtirebilmek için. Bunu da yaptılar. TBMM'yi tehdit ederek İsmet İnönü'yü cumhurbaşkanı seçtirdiler. Bu CHP var ya bu CHP… Bu CHP zihniyetinin gidecek yeri yok. Çankaya milletten koptu, Çankaya diğer vilayetlerden koptu, Çankaya yanı başındaki Yenimahalle'ye, Keçiören'e, Mamak'a, Gölbaşı'na bile uzaklaştı. Çankaya duymaz oldu, görmez oldu, hissetmez oldu. Çankaya milletin derdiyle dertlenmez oldu. O kadar ki bazı kendini bilmezler çıktı, 'Kabe Arap'ın olsun bize Çankaya yeter' diye şiirler yazdılar.

1920'de Meclis'te, İlk Meclis açıldığında Meclis'in duvarında ne yazıyordu biliyor musunuz? Şura Süresi'nin 38. ayeti yazıyordu. Ne diyor bu ayet? 'Onlar, aralarında işlerini istişare ile görürler.' Meclis, bu işi görüyordu. Sonra bunu kaldırdılar, 'hakimiyet milletindir' yazısını koydular. Sonra bunu da değiştirdiler, 'egemenlik ulusundur' yazdılar. İsmet İnönü döneminde bu yazıyı da Meclis'in duvarından sildiler. Sadece Çankaya'yı değil, Meclis'i de milletten koparmak istediler."

Başbakan Erdoğan, 1950'de Demokrat Parti'nin seçimi kazanmasının ardından Ankaralıların Ulus'taki Meclis binasının önüne toplandığını, gece yarılarına kadar oradan ayrılmadığını, Adnan Menderes ve arkadaşlarının ilk işlerinin "egemenlik ulusundur" levhasını Meclis'in duvarına asmak olduğunu aktardı.

Erdoğan, "Merhum Menderes geldi, milletle Meclis'i kuçaklaştırdı, merhum Celal Bayar geldi, Çankaya ile milleti kuçaklaştırdı. Merhum Özal geldi, Sayın Abdullah Gül geldi, Çankaya milletle buluştu. Şimdi inşallah 10 Ağustos'ta Çankaya ile millet arasındaki bütün engeller Allah'ın izniyle ortadan kalkıyor. 10 Ağustos'ta millet Çankaya'nın kilitlerini tamamen kaldırıyor, 10 Ağustos'ta millet bir kez daha ama bu sefer daha güçlü şekilde Çankaya ile kuçaklaşıyor, Çankaya ile bir oluyor, beraber oluyor" ifadesini kullandı.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan İsmet İnönü Çankaya Politika Güncel Haberler

title