Haberler

Cuma Hutbeleri'ne Kadın Eli

Güncelleme:

Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, yeni başlattıkları çalışma ile Cuma Hutbeleri'ni artık kadınların da yazabileceğini ifade etti.

Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, yeni başlattıkları çalışma ile cuma hutbelerini artık kadınların da yazacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "Hutbenin dilini biraz değiştirmek istiyoruz. Kadınların hutbe hazırlamasını istememizin sebeplerinden birisi cümlelerin daha narin, hoş, edebi, duygulu olacağını düşünüyoruz. Hayatı ortak paylaşıyoruz. Bu sebeple yaptığımız her işte kadıların da katkısı olsun istiyoruz" dedi.

Samsun İl Müftülüğü camilerde okunan cuma hutbeleri ile vaaz konularının belirlenmesi ve yazılmasıyla ilgili yeni bir çalışma başlattı. İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, Cuma hutbelerinin dilini değiştirmek istediklerini belirterek, "Hutbenin dili Kuran'ın dili, hadis dili, peygamberimizin okuduğu hutbelerin dili olmalı. Sade bir dil olmalı. Cümlelerin içi dolu fikir derinliği olmalı. Herkesin anlayacağı bir üslupta, duygu, şiirimsi, akıcı, kısa, içi dolu, mesaj yüklü, içinde ayet ve hadis mealleri olmalı, edebiyattan şiirler olmalı. Belki bir kıssa hikayemsi bir şekilde başlamalı. Cümleler sevecen olmalı. Kardeşlik ifadelerine vurgu yapılmalı. Bu ve benzeri birçok hususlarda hutbeleri yeni baştan gözden geçiriyoruz. Bunun için bir ay önce çalıştaylar yaptık. Üniversite hocalarımızla, kanaat önderleriyle, basın mensupları temsilcileri, parti temsilcileriyle görüşüp fikirlerini aldık. Bay ve bayan vaizlerimizle toplantılar yaptık. Hutbe ve vaaz konularının yeniden tespit etmeye başladık. Bu noktada Samsun'un sorunlarına el attık" dedi.

"HUTBE KOMİSYONUNDA KADIN ÜYELER BULUNUYOR"

Samsun'un bütün ilçe müftülüklerinden ilçedeki ve köylerdeki sorunların bilgidirilmesi konusunda rapor istediklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "İlçe müftülüklerimizden gelen raporlar doğrultusunda 100'e yakın sorun tespit ettik. Konular arasında intihar, sınır davası, komşuluk hakkı, zararlı alışkanlıklar, ensest ilişkiler, kavgalar, adam öldürme yaralama, başlık paraları. Samsun ve ayın zamanda Türkiye'nin sorunları var. Müftülüğümüz bünyesinde kurduğumuz ve bayanların da yer aldığı 'Hutbe konularının ve Samsun'la ilgili sorunların tespiti komisyonu' gelen raporlar doğrultusunda hutbelerde ve vaazlarda yer alacak konuları belirleyecek. Yine oluşturacağımz komisyonlarla konuları gruplara ayıracağız. Ekim ayı itibariyle her hafta bir konu belirlenecek. Toplantılarda bu konu anlatılacak. Cuma hutbelerinde, vaazlarda bu konuya değinilecek. Konuların belirlenmesi ve hazırlanacak metinlerin yazılmasında kadınlarımız da görev yapacak" diye konuştu.

"HER İŞTE KADINLARIMIZIN KATKISI OLSUN İSTİYORUZ"

Artık kadınlara da cuma hutbesi yazdıracaklarını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "Hutbelere kadınların da elinin değmesini istiyoruz. Hutbelerimizde cümlelerin daha narin, daha hoş, daha duygu yüklü olmasını bekliyoruz. Sadece bizim camiamızdan değil, başka mesleklerdeki hanım kardeşlerimizden de hutbe yazmalarını isteyeceğiz. Kadınlar da erkekler de hutbe yazacak. Daha önce hutbeleri hep erkekler yazıyordu. Bundan sonra hutbeleri kadınlar da yazacak" dedi. Müftü Öztürk, sözlerin şöyle sürdürdü:

"Kadınlarımızın hutbe hazırlamasını istememizin bir diğer nedeni ise kardeşlerimizin hem vakit hem de cuma namızını camide kılmalarını istiyoruz. Camiye gelecekler ve hutbeleri dinleyecekler. Kendileri camiye geliyorlar da neden hutbe yazmasınlar. Yaptığımız bütün işlerde en az erkekler kadar kadınları da dahil ettik. Hayatı beraber paylaşıyoruz. Bu sebeple yaptığımız her işte onların da katkısı olsun istiyoruz." - Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hayrettin Öztürk Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title