Haberler

    Çukurova Üniversitesi'nde Not Sistemi Değişikliğine Yargı Freni

    Yaklaşık 52 bin öğrencinin eğitim gördüğü Çukurova Üniversitesi'nde içerisinde fakülte dekanlarının da bulunduğu Senato üyeleri, 24 Mart 2015'te toplanarak öğrencilerin sınav notu hesaplamasını düzenleyen 'Bağıl Değerlendirme Yönergesi'nde değişikliğe gitti.

    Yaklaşık 52 bin öğrencinin eğitim gördüğü Çukurova Üniversitesi'nde içerisinde fakülte dekanlarının da bulunduğu Senato üyeleri, 24 Mart 2015'te toplanarak öğrencilerin sınav notu hesaplamasını düzenleyen 'Bağıl Değerlendirme Yönergesi'nde değişikliğe gitti. 2015 Bahar Dönemi sınavlarına 6 gün kala yapılan değişiklikle vize, final ve bütünleme sınavlarında öğrencilerin notlarının hesaplanması için gerekli 20 alt puan sınırı, 30'a yükseltildi. Güz döneminde 20, bahar döneminde 30 taban puanıyla notları hesaplanan öğrenciler mağdur oldukları gerekçesiyle bu duruma tepki gösterdi.

    Öğrenci dava açtı

    Eğitim dönemi sürerken sınavlara 6 gün kala öğrencilerin taban puan seviyesinin yükseltilmesine karşı çıkan ÇÜ Hukuk Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Ahmet Salgut, üniversite yönetimine dilekçeyle başvurarak uygulamanın iptal edilmesini, not sisteminin eski haline dönüştürülmesini istedi. Üniversite yönetimi ise bu istemi kabul etmedi. Bunun üzerine Ahmet Salgut, yönetmelik değişikliğinin iptali için Adana 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Açılan davada üniversite avukatları, "Eğitim kalitesi ve veriminin düşmemesi için değişiklik yapıldı. Değişiklik öğrencilerin durumunda olumsuzluk yaratmadı, karar hukuka uygundur" diye savunma yaptı. Buna karşın mahkeme, Ahmet Salgut'u haklı buldu.

    Mahkeme iptal etti

    Danıştay'a itiraz yolu açık olmak üzere mahkeme tarafından verilen kararda şunlara yer verildi:

    "Hukuk devletinde idareye tanınan takdir yetkisi mutlak ve sınırsız olmayıp, kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlıdır. Takdir yetkisine dayalı olarak tesis edilen işlemlerin hukuken geçerli sebeplere dayanması gerekir. Eğitim kalitesini ve verimini arttırmak için düzenleme yapma yetkisine sahip idare, 2014- 2015 Güz Dönemi'nde ders geçme ve başarı notunun hesabını, 2014-2015 Bahar Dönemi başladıktan değiştirmiştir. Eğitim kalitesini arttırmak için her ne kadar bu düzenlemeleri yapabileceği kabul edilse dahi, bu düzenlemeyi 2015 Bahar Dönemi başladıktan ve sınavlardan çok kısa bir süre önce yapmış olması, hukuk güvenliğini ve hukuki istikrarı engeller. Bu nedenle dava konusu işlemlerin iptaline oy çokluğuyla karar verildi."

    'Maç oynanırken kural değişmez'

    Mahkemenin kararını değerlendiren Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Hasan Mert Sarıkaya, "Mahkeme, maç oynanırken kuralların değiştirilemeyeceğini, eğer kural değişse bile bu kuralın bundan sonraki maçlarda uygulanması gerektiğine karar vermiştir. Öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için bu mahkeme kararının hemen uygulanması gerekir" dedi. Davayı açan Ahmet Salgut ise, bu kararla öğrencilerin yaşadığı olumsuz durumun ortadan kalkacağını söyledi.

    'Karara göre düzenleme yapacağız'

    Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şeref Erdoğan ise, "Önümüzdeki günlerde üniversitemiz senatosunda mahkeme kararıyla ilgili düzenleme yapacağız, mahkemenin hükmünü yerine getireceğiz. Tüm öğrencilerimiz için teknik bir çalışma yapıyoruz. Zaten bu değişiklik geçen yıl bahar sürecinde değişmişti, bu yıl güz döneminde biz yine eski haline dönmüştük" diye konuştu.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Çukurova Üniversitesi Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title