Haberler

Çukurova'nın Geleceği Nöbetleşe Ekimde

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, her yıl aynı ürünün ekiminin yapılmasının toprağa ve bitkiye zarar verdiğini belirterek, Çukurova’da tarımın geleceği açısından nöbetleşe ekim (münavebe) yapılması gerektiğini söyledi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, her yıl aynı ürünün ekiminin yapılmasının toprağa ve bitkiye zarar verdiğini belirterek, Çukurova'da tarımın geleceği açısından nöbetleşe ekim (münavebe) yapılması gerektiğini söyledi. Homurlu, "Her yıl mısır ekilen topraklarda önceki yıllarda görülmeyen hastalıklar görülmeye başladı. Kullanılmayan ilaçlar kullanılmaya başladı" diyerek tehlikeye dikkat çekti.

Homurlu, Ulusal Hububat Konseyi, Adana Ticaret Borsası, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği, Anadolu Nişasta ve Glikoz Sanayicileri Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen Ulusal Mısır Kongresi'ndeki konuşmasında, "mısır yetiştiricilerinin sorunları" ile ilgili sunum yaptı.

Homurlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Adana Valisi Mustafa Büyük ve çiftçi kuruluşlarının temsilcileriyle üreticilerin katıldığı kongredeki konuşmasında, mısır bitkisinin Türkiye ve Çukurova için öneminden söz etti.

"PAMUK AĞALARI MISIR ÜRETİCİSİ OLDU"

Adana da ekonominin arz-talep, maliyet-kar gibi basit görünüşlü ama kesin kurallarının, çiftçileri; pamuk ağalığından mısır üreticisi haline getirdiğini belirten Homurlu, yoğun ilaç ve su kullanımı isteyen pamuğa göre zararlıların daha az ve üretiminin daha kolay olmasının Çukurova çiftçisini mısıra yönelttiğini ifade etti.

Mısır bitkisinin ekolojik şartlara uygunluğunu ve yüksek verimini anlatan Homurlu, zararlı hastalıkların mısır bitkisinde az olmasının mısırı popüler ve avantajlı bir bitki haline getirttiğini belirtti. Ancak, Çukurova'da yıllardır her yıl yaygın olarak mısır ekiminin yapılmasıyla daha önce görülmeyen hastalıkların görülmeye başlandığına dikkat çeken Homurlu, "Mısırın ilk ekildiği yıllarda şimdiki durum arasında farklar var. Mısır'ın ilk ekildiği yıllarda, koçan ve sap kurduna hiçbir pestisit (zirai ilaç) kullanılmıyordu. Şimdilerde pestisitler kullanılmaya başlandı. Şimal yaprak yanıklığı denilen mantar hastalıkları olmuyordu. Artık ilaçlı müdahale gerektiriyor. Kök çürüklüğü hastalıkları da bazı bölgelerde oluşmaya başladı" dedi.

"NÖBETLEŞE EKİM DOĞA VE TOPRAĞI KORUR"

Bu durumun, Çukurova'da toprağın verimi ve bitki üzerinde olumsuzluklar yarattığına dikkat çeken Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, "Anlatmak istediğimiz şey, mısırın bu topraklarda ebediyen ekilmesini sağlamaktır. Bunun da yolu kanaatimizde 'nöbetleşe ekim' yapmaktan geçmektedir. Bir yıl pamuk diğer yıl mısır ekilmesi ya da buğday ve soya ile dönüşümlü ekim yapılması doğayı ve toprağı korumak açısından önemli olacaktır. Bu yeni sahalar üretim miktarlarının artması demektir. Buda Çukurova'daki münavebe tarımında azalabilecek ekim sahalarının telafisi anlamına gelmektedir. Sürdürülebilirliğin olmazsa olması makro stratejilerdir." diye konuştu.

Mısırın alternatif ürünlerine prim desteği yapılmasına rağmen, bu bitkilerin ekolojik etkilenmesi, zararlılarla mücadelesi mısırın hala avantajlı ürün olduğu gerçeğini değiştirmediğini ifade eden Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, pazarlama konusunda Adana Çiftçiler Birliği ile devamlı bilgi alışverişinde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerine teşekkür etti. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kutbettin Arzu Çukurova Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title