Haberler

Cudi Dağı'nın Bir Tarafında Kış, Diğer Tarafında Bahar Mevsimi Yaşanıyor

Şırnak'ta bu sabah saatlerinde kar yağmasına rağmen, kent merkezinin karşısında bulunan Cudi Dağı'nın diğer tarafındaki Silopi İlçesi'nde ise bahar mevsimi ile birlikte vatandaşlar, bağ budayıp, tarla sürdü ve piknik yaptı. Şırnak merkezde bugün sabah merkez ve merkeze bağlı yüksek kesimdeki köylerinde etkili olan kar yağışı, her tarafın beyaza bürünmesine yolaçtı. Merkeze bağlı Balveren Beldesi'nde yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken bazı vatandaşlar, araçlarının üzerini beyaza kaplayan kar üzerine, 13 Nisan 2015 tarihini yazarak bu anı ölümsüzleştirdi.

Şırnak, Cizre ve Silopi İlçeleri arasında bulunan ve uzun yıllar şiddetli çatışmaların yaşandığı Cudi Dağı'nın diğer tarafında ise vatandaşlar, bahar mevsiminin tüm güzelliklerini yaşıyor. Silopili vatandaşlar, Cudi Dağı eteğinde bulunan bağ ve bahçelerine giderek yaza hazırlık çalışması başlattı. Bağdaki üzüm ağaçlarını budayan Silopililer, tarlalarını sürerek, beraberinde götürdükleri eş ve çocukları ile birlikte piknik yapmanın keyfini yaşadı.

Cudi Dağı eteklerinde bulunan Silopi'ye bağlı Başak Köyü'nde yaşayan köylüler, çözüm süreci ile birlikte bağ, bostan ve tarlalarını ekmeye başladı. Kürtçe şarkılar eşliğinde eğlenerek tarlalarını kazan köylüler, huzur ortamının bu şekilde devam etmesi temennisinde bulundu. Köylüler, köye dönüş için yol, su ve elektrik gibi altyapı hizmetlerinin tamamlanmasını istedi.

Ağrı'nın Tendürek Dağı'nda yaşanan olaylardan dolayı endişelerini dile getiren Silopililer, çözüm sürecinin bir sonuca bağlanmasını istiyor. İnsanların bahar havasında Cudi Dağı eteklerinde yemyeşil ovalarda piknik yapmasını ve hayvanlarını gütmesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Sait Olcar, "Bunun devam etmesini istiyorum. Devletten, hükümetten bu çözüm sürecini biran önce sonuçlandırmasını istiyoruz. Millet artık bıktı. Çatışmalı süreci, kanın dökülmesini, savaşın taraftarı kim olabilir ki. Hiç kimse istemez. Şu anda bir engel yok. Huzurluyuz, mutluyuz. Gençlerimiz müziğini açmış ateşini yakmış, etini getirmiş, ailesi ile pikniğe gelmiş. Bunun devam etmesini istiyoruz" dedi.

Başak Köyü'nde yaşayan Sekvan Bilen ise, Ağrı'da yaşananlardan dolayı endişeli olduğunu belirterek, "Barış süreci ile beraber bölgemizde, coğrafyamızda huzurlu bir ortam oluştu. İnsanlar köylerine yavaş yavaş tam anlamıyla olmasa da dönmeye başladılar. Tarım yaparak bağlarını, bostanlarını ekmeye başladı. Tendürek'te gelişen olay gerçekten üzücüydü. Taraflar daha özenli ve dikkatli olmak zorundalar. Çünkü arkada bekleyen milyonlar var. Bu durumları yakından takip eden insanlar var. Yaklaşan seçimle beraber siyasi partiler bu durumu oy çıkarlarına kesinlikle alet etmemelidir. Böyle bir durum insani bir durum olmaz" diye konuştu. Cudi Dağı eteklerinde bulunan Başak köyünde doğduğunu belirten Mehmet Bilen de, köydeki altyapı eksikliklerinin tamamlanmasını isteyerek, "90'lı yıllardaki olaylardan sonra Silopi'ye taşınmak zorunda kaldık. Şu anda köylerimize geri dönmek istiyoruz. Köyümüzün yolları yok. köyümüzün elektriği ve suyu yok. Köyümüzün yollarının ve elektriği yapılmasını ve su gelmesi istiyoruz. Devlet büyüklerimizden bunu talep ediyoruz. Şuanda çok güzel bir süreç işliyor. İnşallah barış ve kardeşlikler içerisinde geçer. Çözüm sürecinden önce tarlamıza gelemiyorduk. Allah'a şükürler olsun güzel bir barış süreci var. Kürt anneleri ve Türk anneleri ağlamasın. Hepimiz kardeşiz. Kardeşlik içerisinde bu sürecin tamamlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şırnak Silopi Cudi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title