Haberler

Cudi Dağı'na Temsili "Nuh'un Gemisi" Yapılacak

Güncelleme:

Hazreti Nuh'un gemisinin kalıntılarının bulunduğu rivayet edilen Cudi Dağı'na Nuh tufanını simgeleyen büyük bir gemi yapılması planlanıyor.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından hazırlanan bir proje ile Hazreti Nuh'un gemisinin kalıntılarının bulunduğu rivayet edilen Cudi Dağı'na Nuh tufanını simgeleyen büyük bir gemi yapılması planlanıyor.

Çözüm süreci ile sağlanan huzur ortamında ilin turizm potansiyelini açığa çıkarmak için harekete geçen DİKA Şırnak Yatırım Destek Ofisi'nce daha önce güvenlik gerekçesiyle çıkılamayan ancak çeşitli kesimlerce bilimsel araştırmalara açılması talebinde bulunulan Cudi Dağı'nın yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması için proje hazırlandı.

DİKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Faik Buğday, AA muhabirine, ajans olarak ilin turizme yönelik değerlerini görünür kılmak, mevcut kültürel ve tarihi varlıklarıyla ilgili farkındalık oluşturmak için yeni arayışlara girdiklerini, bu kapsamda Hazreti Nuh'un gemisinin kalıntılarının bulunduğu rivayet edilen Cudi Dağı'na büyük bir gemi yapmaya karar verdiklerini söyledi.

GEMİYE TELEFERİKLE ÇIKILABİLECEK

Bunun için bir proje hazırladıklarını ifade eden Buğday, "Kutsal kitaplarda büyük tufanın geçtiği yer olarak bilinen ve Şırnak sınırları içerisinde yer alan Cudi Dağı üzerinde 2 dönüm alanda Nuh tufanını simgeleyen dev bir gemi yapmayı hedefliyoruz. Bu devasa gemi çevre illerden, tarihi İpekyolundan, Irak'ın kuzeyinden ve uzaydan dahi görünebilecek şekilde tasarlanacak. Işıklandırmasıyla göz kamaştıracak" diye konuştu.

Buğday, projeyi, geminin Cudi Dağı'na oturduğu bölge olarak inanılan "Sefine" bölgesinde inşa etmeyi düşündüklerine dikkati çekerek, bu bölgenin GAP turlarında bir destinasyon noktası olabileceğini belirtti.

Hz Nuh'un sahabelerinin kurduğuna inanılan Heştan köyünden veya tespit edilecek uygun bir noktadan gemiye teleferik yapılabileceğini vurgulayan Buğday, şöyle dedi:

"Böylece gemiye teleferikle çıkılabilecek. Gemi Sefine bölgesinde yapılamayacaksa oraya görüntüsü lazerle yansıtılabilecek. İçerisinde tufan seslerinin duyulacağı, aşure ikramında bulunulacak gemide kültürel değerlerin sergilendiği, hediyelik eşyaların satışa sunulduğu bölümler yer alacak."

"CUDİ DAĞI'NI ARTIK HERKES ZİYARET ETMEK İSTEYECEK'

Buğday, Hz. Nuh'un gemide kalan malzemelerle hazırladığına inanılan aşurenin tüm dünyaya tanıtılması için de patentinin alınması ve ilde "Ulusal Aşure Festivali" düzenlenmesi önerisinde bulundu.

İçerisine hayvan maketleri yerleştirilecek geminin ahşap görünümünde tasarlanacağına işaret eden Buğday, çok önemsedikleri projeye Şırnak Valisi Hasan İpek'in de desteklediğini dile getirdi.

Buğday, projenin hayata geçirilmesi konusunda ilgili bakanlıklardan da destek beklediklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Kutsal kitaplarda da geçen Nuh tufanını konu alan ve Hz. Nuh'u Russel Crowe'nin canlandırdığı, 'Nuh: Büyük Tufan' filmi seyirciyle buluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmelerimizde, 'Şırnak' ile ilgili çekilecek herhangi bir filme sponsor olmaya hazır olduğumuzu belirttik. Hazırladığımız projeyi kısa sürede hayata geçireceğiz. Böylece çözüm sürecinden önce silahların konuştuğu Cudi Dağı'nı artık herkes ziyaret etmek ve bu gemiyi görmek isteyecek." - Şırnak

Kaynak: AA / Yerel

Şırnak Cudi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title