Haberler

Çü Öğretim Üyelerinden "Çocuk İstismarı ve Şiddet" Bildirisi

Çukurova Üniversitesi'nin (ÇÜ) bazı öğretim üyeleri, kamuoyunu bilgilenrimek üzere "Çocuk İstismarı ve Şiidet" bildirisi yayımladı.

Çukurova Üniversitesi'nin (ÇÜ) bazı öğretim üyeleri, kamuoyunu bilgilenrimek üzere "Çocuk İstismarı ve Şiidet" bildirisi yayımladı.

ÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ayşegül Yolga Tahiroğlu, Yardımcı Doç. Dr. Özge Metin ve Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Çekin'in yayımladığı ortak bildiride, her türlü şiddetin altında toplumsal, ekonomik ve kültürel birçok faktörün yattığı belirtildi.

Çocuğa yönelik cinsel saldırının, cinsel istismar kapsamında değerlendirildiği kaydedilen bildiride, şu ifadeler kullanıldı:

"İstismar olgularının artması ya da ortaya çıkmamasındaki ailesel ve toplumsal nedenlerden birisi de cinsel tabular ve eğitimsizlik. Ailesi tarafından uygun cinsel eğitim almamış çocuklar daha sık istismar edilirler ve bunu aileye daha az açıklarlar. Bu durum suçluluk hissi, utanma, ne olduğunu anlamama gibi nedenlere bağlıdır. Kız çocukları, zeka problemi olan çocuklar, kronik hastalık veya fiziksel engele sahip çocuklar her tür istismar için risk altındadır. Cinsel istismarla ilgili aileye ait en önemli risk faktörü düşük anne eğitim düzeyidir. Cinsel istismara bağlı damgalanmanın etkileri, olası psikopatolojilerden bile daha ağır ve yıkıcı olabilir. Bir bireyin ileride çocuğa cinsel saldırıda bulunma olasılığını arttırdığı tespit edilen en önemli çevresel nedenler, kişinin kendisinin çocuklukta cinsel olarak istismara uğraması ve aile içi şiddete maruz kalmasıdır."

Üniversite öğrencisi Özgecan'ın öldürülmesi

Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürülen Özgecan Aslan olayının sanığının "çatışmalı" bir aile ortamından geldiğinin anlaşıldığı vurgulanan bildiride, şunlar kaydedildi:

"Bu olayın zanlısının çatışmalı bir aile ortamında ve yoğun şiddet görerek yetiştiğini basında yer alan haberlerden öğrendik. Ancak olumsuz çocukluk yaşantılarından bahsedilmesi işlediği sucun mazereti ya da hafifletici unsuru olarak değerlendirilmemelidir. Bu örnekte olduğu gibi, geçmiş olumsuz yaşam koşulları bugün işlenen suçun ceza ehliyetini değiştirmez, tıpkı güncel olumsuz yaşantıların da ceza ehliyetini kaldırmadığı gibi. Bunlar koşuldur, sonuçta ve bu koşullarda büyümek suça ve toplumu tehdit eden durumlara gidiş açısından risk oluşturur ancak aynı koşullara sahip her kişi suçlu olmaz elbette."

Bildiride, medyanın da istismar konusunu doğru şekilde ele alması gerektiği de yer aldı.

Kaynak: AA / Yerel

Çukurova Üniversitesi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title