Haberler

Çözüm Sürecindeki En Kritik Tarih

Güncelleme:

Çözüm sürecinde kritik ve önemli bir dönemece giriliyor. Şubat-mart ayında, Abdullah Öcalan'ın örgütün silah bıraktığını açıklaması, "silahlı mücadeleden siyasi müzakereye geçildiğini" ilan etmesi ve dağdan eve dönüşlerin başlaması hedefleniyor.

Sürecin her aşamasında yer alan ve adının yazılmasını istemeyen bir yetkilinin ifadesiyle; Kobani ve Cizre olayları gibi "yol kazaları" olmazsa, hazirandaki genel seçim öncesinde kritik virajlardan biri dönülecek. Aynı yetkili, süreci değerlendirirken şu metaforu kullandı: "Otobanda gidiyoruz, geri dönmek tüm taraflar açısından mümkün değil ancak hız limitlerini zorlarsanız takla atarsanız."

GERİ DÖNÜŞ İÇİN HER ŞEY HAZIR

Yetkilinin ifadesiyle geri dönüşler için her türlü teknik ayrıntı da düşünülüp hazırlanmış. Sadece uygun zaman ve koşullar bekleniyor. İşte önümüzdeki süreçte ve "Silahlar bırakıldı" açıklamasından sonra atılacak adımlar:

DİYALOG KANALLARI AÇIK

Geri dönüşlerin başlaması için her türlü diyalog zemini açık tutuluyor. PKK içindeki farklı gruplar kışkırtıcı açıklamalar yapmazsa ve süreci sekteye uğratmaya yönelik eylemler yaşanmazsa, yol kazalarının bile hafif sarsıntılarla atlatılması bekleniyor. Kobani eylemleri ve Cizre'deki olaylarda güvenlik güçlerinin çok hassas davrandığı belirtilirken, bundan sonra hassasiyetin devam edeceği vurgulanıyor. Bununla birlikte kamu düzeni ve vatandaşların güvenliğinden ödün verilmeyeceği de kayda geçiriliyor.

HABUR OLMAYACAK

Öcalan'ın çağrısıyla 19 Ekim 2009'da 34 PKK'lı Habur Sınır Kapısı'ndan girip teslim olmuştu. PKK'lıların ifadelerinin alınma yöntemi ve sonrasında otobüsler üzerinde dolaşıp propaganda yapmaları tepki çekmişti. Benzer bir tabloya asla izin verilmeyecek. Bunun için gerekli önlemler alındı.

REHABİLİTASYON

Silahları bırakıp dönenlerin rehabilitasyonu ve toplumsal hayata uyumu için her ayrıntı düşünüldü. Bu konuda yeni yasal düzenlemeler gündeme gelebilir.

İMRALI ZİYARETLERİ

İmralı'ya gidecek heyetin ziyareti, hava şartları nedeniyle sekteye uğramıştı. Helikopter ve kosterle transfer konusunda yaşanabilecek sorunların aşılması için önlem alındı. Ziyaretlerin sağlıklı yapılabilmesi için her türlü imkân sağlanacak.

HEYETİN YAPISI

İmralı heyetine yeni isimlerin eklenebileceği, heyetten bazı isimlerin de çıkarılabileceği belirtiliyor. Her ne kadar "sekretarya" sözcüğüne karşı bir reaksiyon olsa da İmralı'ya yeni mahkûmların transferi konusunda da esnek model uygulanacak. Bu konuda da herhangi bir sorun bulunmuyor.

YASAL DÜZENLEME

Sürecin sağlıklı ilerlemesi durumunda hükümet gerekli yasal düzenlemeler için kararlı ancak bu düzenlemeler toplumun genelini rahatsız etmeyecek düzlemde ilerleyecek. Bir kesim için özel bir düzenleme yapılıyormuş gibi bir algıya yol açılmayacak.

(Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Abdullah Öcalan İmralı Kobani Cizre Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500

Yorumlar (64)

ÜLKÜCÜ MİLİTAN:

Kürdistan mı istiyorsun? ''''''''Kürdistan'''''''' yaz ''''''''Aklın'''''''' kadar boşluk bırak, ''''''''1923''''e yolla ''''''''Bordo bereli'''''''' arkadaşlar anında tepene binsin!

35
36
yanıtYanıtla
DİYARBAKIRLI BARAN:

Biz kürtlerin temsilcisi pkk terör örgütü değildir. Kürt sorunu var diyorsunuz gidip pkk terör örgütüyle masaya oturuyorsunuz bebek katili, binlerce masum insanı öldüren pkk bizim kürtlerin temsilcisi değildir.

35
21
yanıtYanıtla
HUZUR İSLAMDA:

Şimdi bazı ırkçı pkk''lılar bundan rahatsız olacak ve provokatörlük yapacaklar mağdur rolü oynayacaklar ama bir taraftanda molotofla polise saldıracak, okul yakacak, hastane yakacak, kaymakam kaçıracak velakin mağdur gene onlar olacak (!)

18
36
yanıtYanıtla
muro:

dagdan indim sehire, dünkü cocuklari sokaklarda polisleri taslayanlari egitip düzenli ordu haline getirecek kadrolar devlet eli ile getiriliyor, ne mutlu Türkiye yi bölüyorum diyene, cok yasa padisahim. . .

37
14
yanıtYanıtla
TÜRKOĞLU:

Çözüm süreci değil terörün çözümü idamdır

16
34
yanıtYanıtla
tose:

Dağdakiler sürünüyor arkadaşlar. ! O insanları kurtarmak lazım. !!!!

9
30
yanıtYanıtla
BatmanlıMobil-IOS:

Zeka özürlü ülküçüler

21
15
yanıtYanıtla
hakikiMobil-IOS:

PKK silah bırakırsa Türkiye'ye gidenler hepsi tutuklanıp cezaevinde çürürler geri dönenleri gördük gelmeyen daiş el nusra gibi vahşi örgütler hepsini katl eder zaten PKK nin silah bırakması söz konusu deyil sanmıyorumdeyil

12
24
yanıtYanıtla
surucluMobil-ANDROID:

sehitler in kani kemigi sizlamasin diye bu kan hicmi durmasin

18
16
yanıtYanıtla
feriha...:

bu gençler oraya piknik yapmaya cıkamadı anlıyo musunuz bunlar zamanında tüm sevdiklerini umutlarını bırakıp gittiler onlarında hakkı tekrar geri verilmeli ellerinden aldıkları seyleri gerçekten artık inanırlarsa barış ne kadar samimi onuda bilmiyorum ne kadar sözlerinde duracaklar onuda bilmiyorum ama yeter ki doğuştan gelen haklarımızı kimse elimizden almasın engel olmasın insanca yaşamanın onurlu birsey olduğunu anlasınlar artık

20
14
yanıtYanıtla
Tüm 64 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title