Haberler

Ağrı'da Çözüm Süreci Yaylacılara Umut Oldu

Ağrı'da terör olayları nedeniyle gidilemeyen Aladağ ve Sinek yaylaları, çözüm sürecinin başlamasıyla göçerlerin uğrak yeri oldu.

HÜSEYİN YILDIZ / ORHAN GÜNGÖR - Ağrı'da terör olayları nedeniyle gidilemeyen Aladağ ve Sinek yaylaları, çözüm sürecinin başlamasıyla göçerlerin uğrak yeri oldu.

Kentte çözüm süreci dolayısıyla bölgeye yansıyan olumlu hava yaylalarda da kendini hissettirdi. Bitkisi örtüsü ve doğal güzelliğiyle dikkati çeken Aladağ ve Sinek yaylalarında yüzlerce göçer, hayvanlarını bu yaylalara götürmeye başladı.

Yaylalarda çadırlarını kuran göçerler, küçük ve büyükbaş hayvandan elde ettikleri ürünlerden daha fazla verim almanın sevincini yaşıyor.

Daha önce güvenlik nedeniyle gidilemeyen yaylalar, besicilerin yanı sıra ziyaretçilerle de dolup taşıyor.

Göçerlerden Medeni Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm süreciyle huzurlu ve daha bereketli bir dönem yaşadıklarını belirtti.

Sürecin devam etmesi gerektiğini ifade eden Karataş, "Çözüm süreci başladığından beri hepimiz huzurluyuz, yaylalarımız güzel oluyor, hayvanlarımızı daha rahat besleyebiliyoruz. Bu da daha verim almamıza neden oluyor. Topraklarımız çok bereketlidir. İsteriz ki bu köylerimizde köylülerimiz boş kalmasın. Hepimiz bu memleketin çocuklarıyız, topraklarımızı boş bırakamayız. İnşallah barış süreci devam eder, biz de huzurlu ve bereketli bir şekilde bu topraklarda yaşarız" dedi.

Yaylalarına misafir beklediklerini söyleyen Karataş, "Sinek yaylası çok güzeldir. Batıdan gelen kardeşlerimiz gelip misafirimiz olsunlar, çadırlarımızda kalsınlar. Buranın yaşantısı çok farklıdır, buraları görmelerini istiyoruz. İnşallah savaşlar olmaz. Herkes kardeşimizdir. Hiç kimsenin anasının ağlamasını istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Güvenlik sorunları nedeniyle daha önce bölgeye yatırımcıların gelmediğini anlatan Karataş, şunları kaydetti:

"Eskiden yaylalara çıktığımızda haftada bir kere topladığımız süt ürünlerini Ağrı, Iğdır ve Kars il merkezlerine götürerek mandıralara satıyorduk. Ürünlerimizi satarken çok zarar görüyorduk. Sürecin başlamasının ardından mandıra işletmecileri artık yaylalarımıza gelerek ürünlerimizi alıyorlar. Bu da bizim daha verimli çalışmamızı ve ürünlerimizi hakkettiği bedele satmamızı sağlıyor. Her geçen gün büyüyen yayla obalarının özverili çalışmalarının ardında çözüm süreci var."

Sinek yaylasındaki Kanlıca deresi yakınlarına çadır kuran Nimet Karataş ise çözüm süreciyle gidilmeyen bölgelere geldiklerini belirtti.

Yaşanan bu süreçte işlerini daha iyi yaptıklarına vurgu yapan Karataş, şunları kaydetti:

"Eskiden evlerimiz buradaydı, daha sonra Iğdır'a göç ettik. Çözüm süreciyle yeniden buralara gelmeye başladık. Şimdi hayvanlarla uğraşıyoruz, çiftçilik yapıyoruz. Üç ay sonra tekrar Iğdır'a döneceğiz. Çözüm sürecinden önce buralardan gittik, sürecin başlamasının ardından yaylalarımıza geri gelmeye başladık. Bu sürecin devam etmesini istiyoruz. Eskiden buralarda bir tane yayla çadırı bulamazdık, şimdi her taraf çadırlarla dolu. Şu anda burada iki yüze yakın evimiz var şu an hepsi geri geldi. Şimdi yaylalarda peynir tutuyoruz, yağ tutuyoruz, lor tutuyoruz. Bu ürünlerimizi satıyoruz. Bu şekilde ekmeğimizi kazanıyoruz. Ata, dedelerimizden kalan geleneğimizdir. Mutluyuz, hava, yaylalarımız güzel, her taraf yemyeşil, şükürler olsun huzurluyuz." - Ağrı

Kaynak: AA / Yerel

Karataş Aladağ Ağrı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title