Haberler

Çözüm Süreci Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın: "Neredeyse iki yıla yaklaşacak, artık evlere şehit cenazeleri gelmiyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın,  halkın çözüm sürecinde huzurun tadına vardığını belirterek, "Neredeyse iki yıla yaklaşacak, artık evlere şehit cenazeleri gelmiyor. Şiddet yok, ölüm yok. Artık toprak bile bu taze fidanları, gençlerimizi kabul etmiyor" dedi.

Aydın, "çözüm süreci tasarısı" olarak bilinen Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Pekiştirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın geneli üzerindeki görüşmelerde yaptığı konuşmada, ortak geleceği inşa etmek istediklerini ve sorunun çözümüne hep birlikte katkı sunmak durumunda olduklarını söyledi.

Hükümetin Milli Birlik ve Kardeşlik Projesiyle kardeşliğin pekişmesini sağladığını dile getiren Aydın, "Aklımızın ve yüreğimizin almadığı 35 yıldır akan kandır. Akan kanı durdurmak için her türlü ezaya, cefaya razıyız. Neredeyse iki yıla yaklaşacak, artık evlere şehit cenazeleri gelmiyor. Şiddet yok, ölüm yok. Artık toprak bile bu taze fidanları, gençlerimizi kabul etmiyor. Toprak artık kan ağlamak istemiyor. Lütfen vicdanımızın sesine kulak verelim" diye konuştu.

Çözüm sürecinin tasarıyla çok daha güçlü yasal zemine kavuşacağını ifade eden Aydın, tasarının mutlak amacının kendini daha güvende ve özgür hissseden vatandaşların oluşturduğu ülke özlemini hayata geçirmek olduğunu vurguladı.

Aydın, çatışma ortamının son bulması nedeniyle sürecin geldiği noktanın kaçırılmaması gereken fırsat olduğunu dile getirerek, halkın huzurun tadına vardığını ifade etti. AK Parti iktidarında nice demokratik adımlar attıklarını ve atmaya devam ettiklerinin altını çizen Aydın, "Türkiye artık yargısız infazlarla, işkence ve kötü muameleyle anılmıyor" dedi.

Süreçte ihanetle suçlandıklarını da anlatan Aydın, "Bizler artık dayatmacı, inkarcı, reddiyetçi bakış açısıyla bakamayız, bakmadık da. Kazanan kim oldu yapılanlardan? 2002'den bu yana atılan adımlardan batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine büyük millet kazandı" diye konuştu.

"Türkiye bugün çok daha yürekli, çok daha güçlü, çok daha ümitli, çok daha kararlı" diyen Aydın, çözüme karşı olanların adeta korku cumhuriyeti yarattıklarını ve milleti aldattıklarını savundu. Aydın, "Türkiye bölünecek" algısının millete zarar verdiğini de söyledi.

Şehit gelmemesinin herkesi mutlu etmesi gerektiğini dile getiren Aydın'ın, "Bu mesele ideolojik bakışla yargılanamaz. Asıl milliyetçilik budur. Milliyetçilik millite hizmettir" sözlerine MHP'liler tepki gösterdi.

"Toplumsal mutabakatı yayacacak mekanizmalar"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, tasarıya prensip olarak destek verdiklerini, kamu görevlilerini hukuki, cezai ve idari sorumluluktan muaf tutan düzenlemeye karşı olduklarını söyledi.

"Umarım bu tasarı Kürt meselesinin kalıcı barışla sonuçlanmasına vesile olur" diyen Tanrıkulu, CHP'nin Kürt meselesiyle ilgili daha önce getirdiği çok sayıda teklifin görüşülmesinin reddedildiğini belirtti.

AK Parti'nin çözüm süreciyle ilgili programı olmadığını savunan Tanrıkulu, "Takvim dayatmasıyla karşı karşıya kaldığınızda bu tür tasarılarla geliyorsunuz. Kürt meselesinin çözümü takvim dayatmasıyla değil, zihniyetle olur" diye konuştu.

Tanrıkulu, tasarının eksik olduğunu ve bazı yanlışlıkları barındırdığını ifade ederek, "Sorunu tarif eden, Meclis'te mekanizma kuran, toplumsal mutabakatı herkese yayacak mekanizmalar üreterek çalışalım" dedi.

-"Akıllı insan kendi toplumuyla dövüşmez"

AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, çözüm sürecinin çok daha önce başladığını, cumhurbaşkanlığı seçiminin gündemde olmadığını belirtti. Bostancı, cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik mesajı olsa da bunu demokratik teori içinde makul görmek gerektiğini dile getirerek, "Amaç zaten halkın desteklediği kararları sahaya çıkarmak değil mi?" diye sordu.

Türkiye'nin, Kürt meselesi nedeniyle toplumsal ve politik kriz yaşadığını ifade eden Bostancı, bu krizin sadece PKK ile başlamadığını, geçmişinin de bulunduğunu anlattı.

Kürsüden, kollarını uzatarak bütün Türkiye'yi kucaklayamayacaklarını kaydeden Bostancı, ancak konuşma yaparken, sözleriyle ülkenin farklı yerlerinde yaşayanları kucaklayabileceklerini belirtti. Bostancı, Diyarbakır, Hakkari, İzmir ve İstanbul'da yaşayanların, ifade edilen sözler içinde kendi ifadelerini, acılarını bulurlarsa, geleceğe ilişkin birlik ümitlerini bulurlarsa manevi olarak da kollarıyla kucaklamış sayılacağını, milli birliği de ancak bunun üzerine kurabileceklerini kaydetti.

İnsanların, korkularından, kaygılarından, endişe ve umutlarından bahsettiğine dikkati çeken Bostancı, bunların birer veri olduğunu söyledi. Bostancı, "Birileri kendini güvensiz görüyorsa yaşanan süreç dolayısıyla bu bir veridir. İktidar olan akıl bunları da hesap ederek yoluna devam eder" dedi.

Bostancı, kardeşliği kurmak istediklerini,  bu coğrafyada hep beraber geleceği inşa etmek istediklerini dile getirerek, "Her köşede, her yerde kimliklerin, inançların harman olduğu coğrafyada belli bir kimliğin, özellikle 19. yüzyılla inşa edilmiş şekliyle belli bir kimliğin ısrarı üzerinden birlik sağlayamazsınız. 19. yüzyıl ulus devlet mantığıyla birlik sağlayamazsınız. Kanın olduğu yerde barış olmaz. İki yol var; ya barışacaksın ya dövüşeceksin. Akıllı olan insan kendi toplumuyla dövüşmez, onu anlamaya çalışır" diye konuştu.

MHP, tasarının tümü üzerindeki görüşmelere devam edilmesine dair önerge verdi.

Önergenin oylanması sırasında yoklama talep eden MHP'lilere, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti sıralarından ıslık çalınması üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Kim ıslık çalıyor?" diye tepki gösterdi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Naci Bostancı Ahmet Aydın Ak Parti Politika Güncel Haberler

title