Haberler

Çözüm Süreci Artık Devlet Politikası

Güncelleme:

Çözüm süreci, Bakanlar Kurulu kararı ile artık 'devlet politikası' haline geldi.

‘Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun’un uygulama ilkelerini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda çözüm sürecinin artık ‘devlet politikası’ haline geldiği belirtildi. Oluşturulacak eylem planıyla önümüzdeki aylarda, Mahmur’daki örgüt üyelerinin soruşturulmaması, silah bırakan PKK’lıların siyasete girişleri ve hasta mahkumların bırakılmasıyla ilgili yöntemler belirlenecek.

YENİ AŞAMAYA GEÇİŞ İÇİN ADIM ATILDI

Hükümet, çözüm sürecini güvenceye alan yasal düzenlemeye dayanarak dün yayınladığı kararla İmralı Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öcalan’ın ‘siyasi müzakere’ olarak ifade ettiği yeni aşamaya geçiş adımını attı. Süreçte hukuki-cezai dokunulmazlık sağlanan kurul ve komisyon üyeleri belirlenirken, tüm devlet kurumlarına da ‘tevdi edilen görevleri ivedilikle yerine getirme’ yükümlülüğü getirildi. Temmuz ayında çıkarılan ‘Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun’un uygulama ilkelerini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Çözüm sürecinin artık ‘devlet politikası’ haline geldiği belirtilen kararda, ‘Nihai çözümün sağlanması için gerek duyulan yeni yöntemlerin devreye sokulacağı’ vurgulandı.

SİYASİ VE DİĞER AKTÖRLER

Bu karar çerçevesinde oluşturulacak eylem planıyla gelecek aylarda, Mahmur’daki örgüt üyelerinin soruşturulmaması, silah bırakan PKK’lıların siyasete girişleri, topluma uyumlarının sağlanması ve cezaevindeki hasta mahkûmların bırakılmasıyla ilgili yöntemler belirlenecek. Kararda, yetkililerin görüşeceği taraflar olarak ‘siyasi aktörler’ ve ‘sorunun parçası aktörler’ ifade edildi. Öcalan’ın hangi tanıma girdiğiyle ilgili işaret verilmedi. Ancak kararın, siyasilerin ve bürokratların Öcalan ile görüşüp uygulanacak projelere de güvence getirdiği öne sürülüyor.

YEREL YÖNETİMLERLE İŞBİRLİĞİ

Yerel yönetimlerle işbirliği olanağı tanınarak, hükümetin süreçte bölgedeki belediyelerle (Demokratik Bölgeler Partisi) projeler geliştirmesine kapı aralandı. Yetkili bakan ve bürokratların çalışma alanı olarak “Hukuki düzenlemeler ve insan hakları. Sosyal programlar. Ekonomik tedbirler. Kültürel programlar. Toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları. Güvenlik ve silahsızlandırma. Eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum. Psikolojik destek ve rehabilitasyon. Kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi” başlıkları belirlendi.

İŞTE 12 KİŞİLİK ÇÖZÜM SÜRECİ KURULU

Uygulama kararına göre Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Çözüm Süreci Kurulu; Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Bülent Arınç, Ali Babacan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ve Başbakanlık Müsteşarı’ndan oluşuyor.

Çözüm Koordinasyon Komisyonları da, bu bakanlıklarda en az müsteşar yardımcısı başkanlığında görevli bürokratlardan kurulacak. Komisyonlarca hazırlanan eylem planları ve raporları birleştirilerek Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nda toplanacak.

PLAN VE RAPORLAR KURUL'UN ONAYINA SUNULACAK

Müsteşarlığın derlediği plan ve raporlar Kurul’un onayına sunulacak. Kararda, “Tüm kamu kurum ve kuruluşları, sorumlu kurum tarafından kendilerinden istenen bilgi ve belgeleri ilgili mevzuat çerçevesinde vermek, tevdi edilen görevleri ivedilikle yerine getirmek ve gerekli olabilecek tüm desteği sağlamakla yükümlüdür” hükmü getirildi. Kuruldaki bakan ve bürokratlar ile komisyonlardaki görevliler, bu çalışmalarıyla ilgili hiçbir hukuki, idari veya cezai sorumluluk taşımayacaklar. (Kaynak: Bülent Sarıoğlu/Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Abdullah Öcalan İmralı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (78)

cengizzz:

49 tane rehine için it oğlu it iş-itle anlaşma yaptığınızda sorun olmuyorda binlerce insan ölmesin diye pkk ile anlaşma yapılıncamı zorunuza gidiyor ? klavye canavarlığı yapan gitsin iş-it abilerinin yanında pkk ile savaşsın.

5
154
yanıtYanıtla
HASAN:

İŞİT İTLERİDE PKK GİBİ SOKAK KÖPEKLERİNİN ZAMANINDA YAPTIGINI YAPIYOR YAKINDA ONLARADA AF ÇIKAR PKK GİBİ DEVLETE YERLEŞİRLER. İKİSİ İLEDE ANLAŞMA YAPAR AMA BU ARADA İŞİD SİZİN GİBİ ASLAKLARDAN ÖLDÜRE BİLİDİGİNİ ÖLDÜRMÜŞ OLUR. NE ZORUNAMI GİTTİ

yanıt0
yanıt0
serkan:

ne süreci kardeşim dağa çıkanlara işidin muammelesini yapıcan bak memleket nasıl düzeliyor bunlara yüz verdikçe hep isterler. .

78
2
yanıtYanıtla
kemal sancar:

hergün kürt kürt yahu bu ülkede başka topluluklar başka millet yok mu?ulan gidin karadeniz bölgesine de görün insanlar ne zor şartlarda ekmeklerini çıkarıyor, bu nedir yahu her Allah''ın günü kürt meselesi pkk, bu bebek katillerini öyle bir hale getirdiniz ki adeta masum bir bebek gibi. yazıklar olsun böyle bir anlayışa hakkım haram olsun böyle bir yönetime.

73
3
yanıtYanıtla
ali:

PKK nın amacı sorunları çözmek değil, Ülkeyi bölmektir. Ne yaparsanız yapın sonuç değişmeyecektir. Tek çözüm yolu PKK yı yok etmektir

53
18
yanıtYanıtla
D.Bekirli:

Aynen bıra. Sana katılıyorum. İki cümleyle herşeyi özetlemişsin.

yanıt0
yanıt0
AKP YAPARMI YAPAR..:

BENCE VERİN DOĞU VE GÜNEYDOĞUYU KÜRTLERE KÜRT SORUNU BİTER. . ERMENİLERİN 1915 OLAYLARINIDA KABUL EDİN TOPRAK TAZMİNAT ÖDEYİN ERMENİLERLE DOST OLUN KIBRISI VERİN RUMLARA YUNANLARLA KARDEŞ OLUN İŞTE OLAY BU BAKIN BARIŞ NASIL SAĞLANIYOR O ZAMAN. .

3
65
yanıtYanıtla
gerçek:

kobani düşerse kürtlerden daha çok türkler ağlıyacak savaş başlayacak ve barışın olmasını artık siz isteyeceksiniz

35
24
yanıtYanıtla
VATAN:

hayırdır türkiyeden medet ummaya başladınız pkk nız kurtaramıyomu kobaniyi hahahah

yanıt0
yanıt0
leoooo:

kardeşim bıktık bu bencil (sempatizan) kukla kürtlerden ağlaya ağlaya bi hal oldunuz bu kadar şehit kardeşim boşuna mı şehit oldu yazıklar olsun, şehitlerin kanı yerde kemikleri sızlıcak ya aileleri ne düşünücekler şimdi! ağlayan kürtttler bizden daha çok hakka sahipler utanmaz arlanmazlar daha ne istiyosunuz napsın bu devlet size daha tühhhh karakterinize yüzsüzlüğünüze. kurban olun laza türke çerkeze vs vs

42
6
yanıtYanıtla
Tüm 78 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title