Haberler

Çözüm Süreci, Ağrı Dağı'ndaki Araştırmaları da Kolaylaştırdı

"Ağrı Dağı Florasının İncelenmesi ve Meralarının Bulunması" Projesi ile bölgede bulunan bitkilerin akademisyenler tarafından tespit edilip kitap haline getirilmesi hedefleniyor Proje koordinatörü Doç. Dr. Zeynalov: "Çözüm sürecinden önce bu dağda bilimsel çalışma yapmaktan korkuyorduk. Issız alanlara girmemiz çok zor oluyordu ama bu süreç bizim işimizi kolaylaştırıyor.

EMRAH KOCABEY -  "Ağrı Dağı Florasının İncelenmesi ve Meralarının Bulunması" Projesi ile Ağrı Dağı'ndaki bitkilerin akademisyenler tarafından tespit edilip kitap haline getirilmesi hedefleniyor.

Iğdır Üniversitesi, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında bölgede bulunan bitkiler tespit edilecek.

Proje koordinatörü Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Zeynalov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı'nın zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu belirtti.

Ağrı Dağı'ndaki florayı inceleyip buradaki bitki zenginliğini tespit edip uluslararası sempozyumlarda tanıtmak istediklerini anlatan Zeynalov, "Memleketimizin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'ının florasını inceleyeceğiz. Burada binden fazla bitki türü var ama bu bilinmiyor. Amacımız bu muhteşem dağda bu çalışmayı yapıp buradaki bitkilerin bilim dünyasında kullanılmasını sağlamaktır" dedi.

Zeynalov, Ağrı Dağı'nda türleri tespit edilmemiş çok sayıda bitki türünün olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu dağ bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Yüksekliği ve coğrafi konumu itibarıyla önemli bir yerde bulunmakta. Bizim amacımız bu dağı daha fazla tanıtmak ve buradaki bitkilerin değerlendirilmesini sağlamak. Buradaki saklı bahçeyi gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Biz şu ana kadar 4 yeni bitki türü bulduk. Bu çalışmayı yapmak kolay olmadı ama bu projeyle daha fazla bitki çeşidi keşfedeceğimize inanıyoruz. Tespit ettiğimiz 4 tür bitkiye Ağrı Dağı'ının ismini verdik. Uzaktan kuru bir görünüm veren Ağrı Dağı, oldukça zengin bitki örtüsüne sahiptir. Çünkü birçok yerde ormanlık alanlar var. İlimizin en önemli su kaynaklarından Karasu Nehri'nin suyu da buradan geliyor. Eriyen kar suları bu nehre akıyor. Bu da Ağrı Dağı'ının her anlamda verimli olduğunun göstergesidir."

Çözüm süreci

Çözüm süreci ile bu çalışmanın daha kolay olacağını alatan Zeynalov, şunları kaydetti:

"Çözüm sürecinden önce bu dağda bilimsel çalışma yapmaktan korkuyorduk. Issız alanlara girmemiz çok zor oluyordu ama bu süreç bizim işimizi kolaylaştırıyor. Şu anda terör olayları yok ve bu en çok bize yaradı. İstediğimiz zaman bu zengin bitki örtüsüne sahip dağda her türlü çalışmamızı yapıyoruz. Bana göre dünyadaki bilim adamları bizim bu projemizin tamamlanması halinde Ağrı Dağı'nda çalışma yapmak isteyecekler. Bu bölge, bu çalışma bilim adamlarının ilgisini çekecek. Bu dağ bitki örtüsünün yanı sıra birçok yaban hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor. Bio çeşitlilik bakımından da Ağrı Dağı Türkiye'nin en zengin bitki örtüsüne sahip bir dağdır. Bu çalışmamızın başarılı olması için, elimizden gelen her şeyi yapacağız." - Iğdır

Kaynak: AA / Teknoloji

Orman İşletme Müdürlüğü Iğdır Üniversitesi Ağrı Dağı Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title