Haberler

Çözüm Süreci

HAYDAR TOPRAKÇI - Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, "Çözüm sürecinden sonra bu sene haziran ve temmuzda yapılan merkezi yerleştirmelerde üniversitemize Batı ve Orta Anadolu'dan, Akdeniz'den, Karadeniz'den, Trakya'dan, Marmara'dan öğrenci ve personel gelmeye başladı" dedi.

Rektör Boztuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin yeni yapılan Aktuluk Yerleşkesinin 1. etabının temelinin 2012 yılında atıldığını, 10 bin öğrenciye hizmet verecek 14 binadan oluşan 65 bin metrekarelik inşaatın, alt ve üst yapı çalışmalarının tamamlandığını, taşınmaya başladıklarını belirtti.

Üniversitenin, kurulduğu günden bu güne kadar kentin çeşitli yerlerinde Milli Emlak ve Milli Eğitim Müdürlüğünden alınarak yaptırılan çeşitli çelik konstrüksiyon, betonarme, prefabrik binalarda eğitim öğretimi sürdürdüğünü aktaran Boztuğ, Aktuluk Yerleşkesinin modern binaları, laboratuvaları, derslikleri, ofislerinin yanı sıra öğrencilere ve personele doğal güzelliklere sahip olan Tunceli'nin güzel manzarasını da sunduğunu dile getirdi.

Boztuğ, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında yaklaşık 7 bin öğrenci, 800 personelle hizmet vereceklerini ifade ederek, öğrencilerin 5 bin 500'ünün Tunceli merkez kampüsünde diğer öğrencilerin ise 7 ilçede eğitimlerini sürdüreceklerini söyledi.

"2 etap 4 yılda tamamlanacak"

Tunceli Üniversitesinin yeni yerleşkesinin 150 bin metrekare olarak planlandığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle TOKİ tarafından yaptırıldığını bildiren Boztuğ, şöyle konuştu:

"Bu, 5 etap halinde 10 yılda tamamlanacaktı. Ancak devlet ve hükümet büyüklerimizle yaptığımız görüşmelerde bunu 2 etap 4 yılda tamamlamayı kararlaştırdık. 2014 yılında nisan, mayıs gibi kısmet olursa geri kalan yaklaşık 80 bin metrekarenin üst yapı ihalesini yapıp 2016 yılında Tunceli Üniversitesi, ki o zaman adı Dersim Üniversitesi olur, Aktuluk Kampüsü, tam kapasiteyle anahtar teslimi faaliyete geçmiş olur. Cumhuriyet tarihimizde yaklaşık 150 bin metrekare kapalı alanı olan bir üniversite kampüsünün 4 yılda bitirilmesinin ilk örneğini de inşallah biz oluşturmuş olacağız.  Bu vesileyle başta Başbakanımıza, Bakanlarımıza, Yüksek Öğretim Kurumumuza teşekkürlerimi arz ediyorum."

-Üniversite tercihlerine çözüm süreci etkisi-

Türkiye'nin 2002 yılından itibaren çok büyük bir değişim, dönüşüm sürecine girdiğini aktaran Rektör Boztuğ, başta ekonomi olmak üzere, hukuk, demokrasi ve insan hakları alanlarında önemli gelişmeler olduğunu dile getirdi.

Tunceli'ye geldiği günden beri değişimi yöre halkına anlatmaya çalıştığını ancak vatandaşların ilk başta 2008-2010 yılları arasında ülkenin soğuk savaş döneminden kalma çatışma, savaş, kaos ve karmaşa çıkarma kültürünün hakim olacağını sandıklarını anlatan Boztuğ, şöyle devam etti:

"Ülkemiz sadece Tunceli'de değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun her tarafında, özellikle 21 Mart'ta Diyarbakır'da Nevruz bildirisinin okunmasından sonra daha başka bir sürece girdi. Bu sürecin faydalarını biz Tunceli Üniversitesi olarak yaşamaktayız. Örneğin bizim üniversitemize 2012-2013 öğretim yılına kadar merkezi sistemle gelen ÖSYM öğrencilerimiz ve KPSS ile gelen personelimiz daha çok bölge insanıyken, çözüm sürecinden sonra bu sene haziran ve temmuzda yapılan merkezi yerleştirmelerde üniversitemize Batı ve Orta Anadolu'dan, Akdeniz'den, Karadeniz'den, Trakya'dan, Marmara'dan öğrenci ve personel gelmeye başladı." - Tunceli

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title