Haberler

Çözüm Süreci

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, çözüm sürecinin kesintiye uğramasını ve sürece ara verilmesini arzu etmediklerini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, çözüm sürecinin kesintiye uğramasını ve sürece ara verilmesini arzu etmediklerini söyledi.

Kışanak, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakır'ın, gündemi yoğun, iş yükü ağır bir kent olduğunu belirtti.

"Çözüme, barışa mecburuz"

Çözüm sürecine değinen Kışanak, zaman zaman bu yönde sözler olduğunu, 'mecbur muyuz?' diye sorulduğunu ifade ederek, "Kendi adıma söylüyorum. Kesinlikle çözüme, barışa mecburuz. Bence herkes kendini böyle hissetmeli, hükümet, yöneticiler, bu görüşmeleri yapan kişiler, görüşmelerin diğer tarafında yer alan PKK yöneticileri ve Öcalan da. Böyle yaklaşır, çözüme mecbur olduğumuzu hissedersek bunu gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

Böyle yaklaşılması, çözüme mecbur olunduğunun hissedilmesi halinde bunun gerçekleştirilebileceğine işaret eden Kışanak, böyle değil de, 'Kimin işine yarayacak?' şeklinde bakılıp, karşı tarafın işine yarıyormuş gibi algılanır ve vazgeçilirse bunun sorun yaratacağını savundu.

"Barışı toplum kazanacak, hepimiz kazanacağız. Şu taraf bu taraf meselesi değil bütün bir halkın bütün bir toplumun kazanması söz konusu. Diyarbakır'ın, Amed'in barışın başkenti olma gibi bir iddiası var. Biz bu iddiayı da gerçekleştirmek istiyoruz. O nedenle Diyarbakır'a, halka, yerel yönetimlere bu konuda ne düşüyorsa fazlasıyla yapmaya hazırız. Diyarbakır özgürlüklerin demokrasinin başkenti olmalıdır" diyen Kışanak, süreçte başından bu yana bir makas olduğunun görüldüğünü savundu.

Kışanak, şöyle devam etti:

"Bu makasın giderek kapanması gerekirken zaman zaman bu makasın daha da çok açıldığını görüyoruz. Umarım bu bahar, bu Nevruz bu makasın daralmasına, aradaki mesafenin azalmasına ve çözüme daha fazla yaklaşmaya vesile olur. Bir gerilim olsun istemeyiz. Bu sürecin kesintiye uğramasını, sürece ara verilmesini arzu etmeyiz. Bu gibi durumlarda ne gibi sıkıntılar yaşandığını hepimiz biliyoruz. Ortadoğu'da yaşananlar, Suriye'de yaşananlar son 3 yılda ne kadar büyük felaketlerin, acıların, trajedilerin yaşandığını gözlerimizin önünde iken. Şehrimize kadar bu ateşin yaktığı insanlar kaçıp geldiler savaşın çatışmanın ne kadar kötü ne kadar ağır sonuçları olduğunu gördük, yaşadık."

Türkiye'nin ateş çemberinin dışında tutulması gerektiğine işaret eden Kışanak, sorunlarına diyalog, müzakere yoluyla çözülmesi, çözüm arayışından asla vazgeçilmemesi gerektiğini ifade etti.

Kışanak, bunun dışında başka bir tercih olmadığını düşündüğünü dile getirerek, "Bunun dışındaki kaostur, hiçbirimizin arzu etmediği, hak etmediği bir trajedidir. Daha fazla sorumlu davranılmasını ve çözüme katkı sunan bir tutum takınılmasını arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title