Haberler

Çözüm" Konferansı"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Yılmaz, Bedirhanoğlu ve Çiftyürek'in konuşmaları

Toplantı salonuundaki katılımcılardan görüntüler Diyarbakır'da "çözüm" konferansı

DOGÜNSİFED Başkanı Bedirhanoğlu:

"Çözüm sürecinin başlangıcından itibaren özellikle İmralı ile Kandil arasında çok geniş ayrılıkların olduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliriz"

Diyarbakır'da Özgürlük ve Sosyalizm Partisi, Azadi Hareketi ile Kürt siyasiler ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle düzenlenen konferans devam ediyor.

Diyarbakır'da bir otelde gerçekleştirilen konferansın ikinci gününün ilk oturumunda konuşan Özgürlük ve Sosyalizm Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, çukur siyasetinin yanlış olduğunu söyledi.

Konferansla çukur siyasetinin yanlışlığının altının çizilmesi gerektiğini vurgulayan Çiftyürek, silahlı mücadeleyle sorunun çözülemeyeceğini bildirdi.

Çiftyürek, konferansın PKK'ya da seslenmesi gerektiğini belirterek, "PKK'ya denmelidir ki eğer siz sabah akşam tekrarlıyorsanız ve bu sorunun silahla çözülemeyeceğini söylüyorsanız, buna inanıyorsanız tek yanlı bile olsa, hükümetten de beklemeden silahı sustur kuzeyde" diye konuştu.

Çiftyürek, terör örgütü PKK'ya silah bırakması çağrısında bulundu.

"Çözüm sürecinde HDP ciddi görev üstlenemedi"

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu da çözüm sürecinin Abdullah Öcalan üzerinden yürütüldüğünü, HDP'nin etkin rol olmaktan uzak olduğunu ifade etti.

HDP'nin İmralı ile Kandil arasındaki görüşmeleri, mektuplaşmaları sağlayan bir köprünün ötesinde ciddi bir görev üstlenemediğini anlatan Bedirhanoğlu, şöyle devam etti:

"Fakat çözüm sürecinin başlangıcından itibaren özellikle İmralı ile Kandil arasında çok geniş ayrılıkların olduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliriz. Özellikle 2014 nevruzunda belki herkesin gördüğü ama tartışmaktan da imtina ettiği gelişme oldu. Öcalan'ın mektubu okundu. Öcalan'ın 'evet burada görüşüyoruz, konuşuyoruz. İşler iyi gidiyor, merak etmeyin' tarzında bir mektubu vardı ama aynı nevruzda sinevizyondan Cemil Bayık'ın canlı bir görüntüsü verildi ve ifadesi çok farklıydı. İfadesi zehir zemberek bir açıklamaydı. Burada işin doğrusu iyi polis kötü polisin ötesinde sorunlu bir durumdu. PKK kendi durumunu öyle görüyordu, Öcalan'dan farklı bir şekilde konumlandırmıştı. Zaten kimi yaklaşımlara ve uygulamalara baktığımızda Öcalan ile PKK arasında bu geniş görüş ayrılıkları zaman içerisinde biraz daha belirgin bir hale geliyordu."

"Kobani olayları çözüm sürecini bitirdi"

Bedirhanoğlu, çözüm sürecinin Kobani olaylarıyla bittiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kobani olayları diye ifade ettiğimiz, 6-8 Ekim olayları çözüm sürecini de bitirmişti. Süreci zora sokan en önemli etkenlerden birisi de Türkiye'nin bir seçim sürecine gitmiş olması. Bu seçim sürecinde özellikle Kürt siyasal hareketinin Türk soluyla girdiği ittifak ve Türk solunun iç siyasetteki hedefleriyle aslında Kürtlerin hedeflerinin asla ortaklaşmaması, Türk solunun HDP üzerindeki siyasete tamamen egemen olmasıyla ciddi bir gerilim başlamış oldu. Çözüm sürecine dair ciddi eleştiriler olabilir ama sürecin kazanımları bu salonun ta kendisidir aslında. Farklı siyasal grupların kendini ifade etmesidir."

Bazı akademisyenlerin de konuşmalar yaptığı konferans, bugün sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Sinan Çiftyürek Diyarbakır İmralı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title