Haberler

Costa Concordia'nın enkaz kaldırma operasyonu (1) GIGLIO ADASI

Costa Concordia'nın enkaz kaldırma operasyonu (1) - GIGLIO ADASI

Costa Concordia'nın enkaz kaldırma operasyonu

- Kötü hava koşulları nedeniyle operasyonun başlama saati değişti

GIGLIO ADASI (AA) - İtalya'nın batısındaki Giglio Adası'nın birkaç metre açığında yarısı batık halde duran Costa Concordia kruvaziyerinin enkaz kaldırma işleminin ilk kısmı olan geminin dik konuma getirilmesinin (Parbuckling projesi) başlama saati kötü hava koşulları nedeniyle değişti.

İtalya Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce bugün sabah yerel saatle 06.00'da başlayacağı duyurulan operasyon saati, kötü hava koşulları engeline takıldı. Sivil Savunma Genel Müdürü Franco Gabrielli, düzenlediği basın toplantısında, "Parbuckling operasyonunun saatinde yaklaşık 2 saatlik bir güncelleme sözkonusudur. Teknik nedenlerden ötürü değil gece boyunca devam eden kötü hava koşullarından ötürü" dedi.

Bu arada, operasyonun ilk aşaması için yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı dikkati çekerken, İtalyan donanmasına ait savaş gemileri, sahil güvenlik botları ve polis botları Costa Concordia'nın çevresinde adeta kuş uçurtmadı. Adada konaklayacak yer kalmadığından sabaha karşı anakarada kalan gazetecileri taşıyan feribotun gelmesiyle giriş çıkışlar güvenlik sebebiyle durduruldu.

Yetkililer, Costa Concordia'nın enkazını doğrultma işleminin herhangi bir aksilik yaşanmaması durumunda 10 ile 12 saat arasında sürmesini beklediklerini ifade ediyor.

-Parbuckling sistemi

Tarihte ilk kez bu denli büyük bir gemi için uygulanacak Parbuckling sistemi, 19. yüzyılda varillerin çift ip sistemiyle döndürülmesinden geliyor. Denizcilik terminolojisine bu şekilde giren sistemin tarihte daha önce 1943 yılında Japonların ABD'nin Pearl Harbour limanını bombalamasının ardından yan yatan USS Oklohoma muharebe gemisinin doğrultulmasında kullanıldığı biliniyor.

Uzmanlar, uzmanlar projedeki en riskli durumun bu sistemin temel unsurlarından olan gemiyi dikleştirecek çelik halatların herhangi bir şekilde kopması ya da gemiyi taşıyamaması gibi bir durumun ortaya çıkması olduğunu dile getiriyor.

Parbuckling operasyonunun başarıyla tamamlanırsa geminin 20 ay boyunca deniz altında kalan sancak tarafına 11 yüzdürme tankı monte edilmesine başlanacak. Bu işlemin de bahar aylarına kadar sürebileceği, bir yandan da geminin yüzdürülebilmesi için havaların iyileşmesinin bekleneceği ifade ediliyor. Her şeyin yolunda gitmesi durumunda, gemi yüzdürme üniteleri ve römorkörlerin yardımıyla Piombino limanına yüzdürülmesi planlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Giglio Adası İtalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title