Haberler

Çorum MÜSİAD Gala Yemeği Verdi

Güncelleme:

Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği Çorum Şubesi, verdiği gala yemeğinde ekonomiye değindi.

Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Çorum Şubesi tarafından gala yemeği verildi.

Anitta Otelde düzenlenen gala yemeğine Vali Sabri Başköy, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, AK Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Rumi Bekiroğlu ve davetliler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Ülkemizin aydınlık geleceğine hep birlikte sahip çıkalım" dedi.

Ülkedeki huzur, güven ve istikrar ortamının nasıl oluştuğunun unutulmaması gerektiğini dile getiren Olpak, bu ortamın sağlanmasında katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Türk ekonomisinin, birilerinin kötümser senaryolarına rağmen büyümesine devam ettiğini dile getiren Olpak, 2013 yılı üçüncü çeyrek büyüme oranlarının yüzde 4,4 olarak açıklandığını hatırlatarak, MÜSİAD'ın görüşlerinin ne kadar öngörülü olduğuna kamuoyunun şahit olduğunu belirtti. Birilerinin ısrarlı bir şekilde, öyle olmadığını bildikleri halde, kötümser senaryolar yazdıklarına dikkat çeken Olpak, "Biz ise, üçüncü çeyrek büyümesinin de ikinci çeyrek büyümesine benzer seviyelerde gerçekleşeceğini belirtiyorduk. Aynı durum, ikinci çeyrek beklentilerinde de yaşanmıştı. Orada da, ekonomimiz, bu "kötümserci ekibin" beklentilerinin üzerinde, ama bize göre, beklenen oranda, yüzde 4,5 büyümüştü. Burada, büyümenin kompozisyonunda, özel sektör yatırımları lehine bir gelişme olması oldukça önemli. Büyümeyi son 6 çeyrektir negatif yönde etkileyen özel sektör yatırımları, üçüncü çeyrekte yüzde 5,2 arttı. Sonuç olarak, üçüncü çeyrek büyümesiyle birlikte, 2013 yılı için öngördüğümüz, ortalama yüzde 4'lük büyümeye doğru gittiğimizi söyleyebiliriz" dedi.

Bu yıl küresel ekonomik krizin etkilerinden Gezi Olayları'na, Mısır'daki darbeden Suriye'deki çatışmalara kadar politik ve ekonomik istikrarı olumsuz yönde etkileyebilecek olaylara şahit olunduğunu anlatan Olpak, ülke ekonomisinin bu konjonktüre rağmen büyümesini sürdürmesinin anlamlı olduğunun altını çizdi. 2014 yılında, özellikle büyümenin sürdürülebilirliği açısından; huzur, güven ve istikrar ortamının devam ettirilmesi önemli olduğunu vurgulayan Olpak, "Önümüzdeki dönemde, özellikle yerel seçimlerin ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 2014 yılından itibaren, 2 yıl sürecek dönemde; ekonomi yönetiminin, mali disiplinden taviz vermeyen, ama özellikle küçük ve orta boy işletmeleri de kendi halinde rüzgarlara terk etmeyen, tüketimi körüklemeyen, ama 2012'de olduğu gibi iç piyasayı daraltmayan, bir ekonomi politikası sürdürmesi gerektiğine inanıyoruz. İnşallah, 2014 yılı iş dünyamız, ülkemiz ve üyelerimiz için hayırlı bir sene olur" diye konuştu.

Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik ve sosyal kazanımlarının ne boyutta olduğunun görüldüğünü dile getiren Olpak, "Bu 10 yıl içinde, rekor ekonomik büyümeler de yaşadık, 2009'da olduğu gibi, küçülme yaşadığımız zamanlar da oldu. Ancak, geriye dönüp baktığımızda, en önemli kazanımımızın, huzur, güven ve pozitif istikrar olduğunu görüyoruz. Bu kazanımın ne kadar değerli olduğunu, dışarıdan bakan gözler, bazen bizden daha iyi görebiliyor. Macar Başbakanı ülkemize geldi. Çalışma yemeğimizdeki konuşmasında; 13 yıl sonra tekrar geldiği ülkemizdeki büyük değişimi anlattı ve yakından takip ettiği bu değişimi daha ülkemize iner inmez yakından hissettiğini ifade etti. Devamla, Dünya'nın ve Avrupa'nın hala içinden çıkamadığı kriz ortamında, ülkemizde elde ettiğimiz huzur, güven ve istikrar ortamının ne kadar önemli olduğunu söyledi ve bizi bir dost olarak, güzel bir tebessümle izlediğini belirtti. Ülkemizin hızla iyi yolda ilerlediğini, birçokları için adeta model ülke olduğumuzu, ama bizim bu güzelliğin adeta yeterince farkında olamadığımızı ima etti. Ben bu tesbiti, içinde yaşadığımız şu günlerde daha da anlamlı buluyor ve üzerinde iyi düşünmemiz, birlik ve beraberliğimize sımsıkı sarılmamız gerektiğini düşünüyorum. Lütfen, ülkemizin aydınlık geleceğine hep birlikte sahip çıkalım. Ülkemizde, hangi mücadelelerle, bu huzur, güven ve istikrar ortamının oluştuğunu unutmayarak, bunun için çalışan herkese, başta hükümetimiz olmak üzere, ahde vefanın en basit göstergesi olarak, yürekten teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, millete inanan, güvenen yüreği millet ve vatan sevdası atanların yola çıktıklarında üç kuruş para için IMF'nin, Dünya Bankası'nın kapısında günlerce bekleyen bir ülkeyi nerden nereye getirebileceğinin çok açık net bir şekilde görüldüğünü söyledi.

MÜSİAD Şubesi'nin Çorum'a hayırlı olmasını, gerek dernek üyesi işadamları, gerekse Çorum'daki tüm iş adamlarının işlerinin artmasına, heyecanlarının ve vizyonlarının büyümesine katkı sağlayacağını dile getiren Külcü, 30 milyar dolarlık ihracatın bugün 160 milyar dolara dayanmışsa, 280 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla'nın 800 milyar dolarları aşmışsa buna paralel olarak kişi başı gelirin 2 bin 500 dolarlardan 10 bin dolara çıkmışsa refah seviyesi ile alım gücü büyümüşse bunun vatana sevdalı yüreklerle olduğunu söyledi. Külcü, "Elbette bu geminin kaptanı, uçağın pilotu başbakanımızdır. Hükümetimizin siyasal kadrolarıdır. Ama onun arkasında ona inanmış aynı sevdayı yaşayan Anadolu'nun yiğit insanları işadamlarımız var. Risk alan o riskle rızkını büyüten değerli iş adamlarımız var" şeklinde konuştu.

MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Rumi Bekiroğlu, kapasitesini, ihracatını, üretimini her yıl artırarak önemli bir sanayi şehri olan Çorum'un bundan sonra gelişimini katlayarak sürdürebilmesi için demiryolu yük taşımacılığına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Kendi kazandığını kendi memleketinde yatırıma dönüştüren müteşebbisleri sayesinde bugün Türkiye'nin cari açık ile mücadeleye katkı veren en önemli illerinden bir tanesi haline gelen Çorum, demiryoluna kavuşması halinde ülkemize sağladığı katma değeri katbekat artıracaktır" dedi.

Çorum insanının her şeyi devletten beklemeyen girişimci yapısı ile "Kalkınmada Çorum Modeli" diye nitelendirilen, bir kalkınma modeli oluşturarak, Türkiye'ye örnek olmuş bir şehir olduğunu dile getiren Bekiroğlu, tarihten süzülen şehir olmakla beraber aynı zamanda bir sanayi şehri olan Çorum'un, Cumhuriyet ile birlikte ticari hayatı hızla gelişen ve bugün sanayi faaliyetleri ile ülke ekonomisine de önemli katkılar sunan bir kent olduğunu belirtti.

Çorum'u diğer illerden ayıran en önemli özelliklerinden birisinin sahip olduğu müteşebbis ruh olduğunu kaydeden Bekiroğlu, "Çünkü Çorum 1960'lı yıllarda başlayan sanayileşme hamlesi, 1970'li yıllarda artarak devam etmiş ve girişimcilerimiz yaptıkları yatırımlarla Çorum'un adını Anadolu Kaplanları arasına yazdırmayı başarmışlardır. Hızla gelişen ve sanayileşen şehirlerden biri olmuştur. Anadolu'da, sanayi denilince genellikle büyük sanayi firmalarına ara mallar üreten firmalar akla gelirdi. Ama bugün Çorum, Anadolu'da, bunun dışına çıkabilmiş çok değişik sektörlerde güçlü bir üretim ve ticaret şehri olmuştur Kiremit-tuğla ile başlayıp, un ve bunun da ötesinde makine sanayi, demir-çelik döküm, bakır-çinko alışımları, hizmet sektörleri, otomotiv yan sanayi, oto-radyatör ve oto kaloriferi, vitrifiye ve seramik ürünleri, iplik, tekstil, medikal cihaz ve ekipmanlar, kağıt, ambalaj, mukavva karton kutu ve viol, yem, kümes hayvancılığı ve yumurtacılık, makarna, şeker, kereste-mobilya, blok mermer, seramik ve fayans yapıştırıcı, kireç, çimento gibi daha sayamadığım onlarca değişik sektörlerde güçlü bir üretim şehri olmuştur" diye konuştu.

Bekiroğlu, MÜSİAD Çorum Şubesi'nin müteşebbislere yön göstermek, hedeflenen değerlere ulaşabilmek amacıyla, şehrin sanayisini bir adım daha ileri taşıyarak, dışa açılmasını sağlayan bir araç olacağının altını çizdi.

Çorum'un demiryoluna mutlaka kavuşmasının gerektiğini kaydeden Bekirolu, "Çorum coğrafi konumu nedeniyle başkente ve Samsun Limanına 2,5 saat mesafede olması, lojistik yapan birçok firmalarımız için bir avantajdır. Fakat ulaşım yollarına baktığımızda aktif olarak kullanılan karayolu mevcuttur.

Çorum ilimiz dış ticaret fazlası veren illerden birisidir. TİM verilerine göre 2013 yılı Ocak- Eylül döneminde 124 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Kente daha çok yatırım çekmek ve mevcut ihracatımızı daha çok arttırmak için en önemli faktör olarak demiryolunu görmekteyiz. Bugün dünyaya mal satabilmelinin en önemli unsurunun fiyat avantajı yaratmak olduğu gerçeği, rekabet edebilmenin koşulu haline gelmiştir. Taşımacılığın ülkemizde, karayolu ağırlıklı yapılması ürün maliyetlerine önemli ölçüde yansımaktadır. Bu durum, iller ve bölgeler arası demiryolu taşımacılığını daha da önemli hale getirmektedir. Çorumlu sanayicilerimiz, bugün dünyanın dört bir yanında anahtar teslim fabrikalar kurmaktadır. Üstelik bu fabrikalarda kullanılan makine-ekipmanların neredeyse tamamı Çorum ilimizde üretilmektedir. Örneğin, Çorumlu bir sanayici, Türkiye'nin farklı bir ilinde ya da dünyanın farklı bir bölgesine un fabrikası kuracak olsa, Çorum'dan ortalama 180 ila 200 ton arasında ağırlığa sahip makine-ekipman taşımak durumundadır. Bu da ortalama 12-14 adet tır ile nakliye anlamına gelmektedir. Çorum demiryoluna kavuşursa, Ankara-Samsun demiryolu yaklaşık 221 km. kısalacak, Çorum'dan geçmesi nedeniyle ilimizin ticaret ve sanayisine önemli avantaj sağlayacaktır. Talep ettiğimiz demiryolu yatırımı yalnızca ilimiz için değil, aynı zamanda bölgemizdeki iller için de büyük önem taşımaktadır. Amasya-Çorum-Kırıkkale arasına yapılacak 170 kilometrelik bir demiryolu hattı, Türkiye'nin güneyi ile kuzeyini birbirine bağlaması açısından önemli bir yatırım olacaktır. Başkent'in Samsun Limanı'na direkt bağlantısı da yapılmış olacak ayrıca Turhal ve Amasya'dan Başkent'e ulaşım daha kolay sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Vali Sabri Başköy ise, MÜSİAD Çorum Şubesi'nin açılışı ile Çorum'daki iş adamlarının birbirleri ile arasındaki iletişim ve tecrübe paylaşımının kolaylaşacağını kaydetti. Sadece Çorum'da değil, Türkiye'deki MÜSİAD üyesi iş adamların tecrübesinin de bu havuza akacağını belirten Vali Başköy, "Türkiye'deki işadamlarıyla entegrasyon sağlanacak. Dünyanın dört bir tarafında iş yapan, ticaret yapan işadamlarının bilgi ve tecrübeleri ile Türkiye'deki ve Çorum'daki Çorumlu işadamlarının tecrübe ve birikimleri bir araya gelmek suretiyle harmanlanacak ve işler kolaylaştırılacak. Alışveriş ve ticaret yapılacağı için yurt içinde ve yurt dışında kendilerine dost işadamları bulacaklar. Bu ülke ekonomisinin daha da güçlenmesini, daha fazla ihracat yapabilmemizi sağlayacak" diye konuştu.

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Türkiye'nin en önemli sanayici ve işadamı kuruluşlarından birisi olan MÜSİAD'ın, Türkiye'de yıldızı parlayan en önemli kentlerden birisi olan Çorum'da 69. şubesini açmasından dolayı hem mutlu, hem de üzüntülü olduğunu belirterek, MÜSİAD Çorum Şubesi'nin Çorum'da bu şekilde geç açılmasının Çorum kadar, MÜSİAD için de bir eksiklik olduğunu belirtti. Kafkas, bu gecikmenin telafi edilmesi konusunda MÜSİAD yönetiminden Çorum'a 'pozitif ayrımcılık' yapmasını istedi.

Çorumlu sanayi ve girişimlerin ufuk ve vizyon açısından çok iyi bir durumda olduğunu ve MÜSİAD öncülüğünde dışa açılarak çok daha iyi kulvarlara koşabileceğine olan inancını dile getiren Kafkas, MÜSİAD ve Çorum arasındaki bu buluşmanın Çorum ekonomisi kadar ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağını bildirdi. Çorum ve ülkenin geleceği için yeni bir sinerji oluşturmak için birlikte kafa yorulması gerektiğini anlatan Kafkas, Çorum'daki ortaklık ve birlikte hareket etme kültürünün iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Program sponsor firmalara teşekkür plaketi verilmesi ve MÜSİAD üyelerine rozet takılmasının ardından sona erdi. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Muzaffer Külcü Sabri Başköy türkiye Çorum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title