Haberler

Columbia Üniversitesi'nde Atatürk Konferansı

NEW Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, New York'taki Columbia Üniversitesi'nde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü konu alan bir konferans verdi.

NEW Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, New York'taki Columbia Üniversitesi'nde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü konu alan bir konferans verdi.

Başbuğ, Columbia Üniversitesi Arnold Saltzman Savaş ve Barış Çalışmaları Enstitüsü'nde düzenlenen "Dönüştürcü Bir Liderin İnanılmaz Hikayesi: Mustafa Kemal Atatürk" başlıklı konferansta Atatürk'ün devrimci niteliklerini anlattı ve "Atatürk, dünyada 20. yüzyılın en başarılı dönüştürücü liderlerinden biridir." ifadelerini kullandı.

Başbuğ, "100 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ve kalkınmasının mimarı olan" Atatürk'ün, "20. yüzyılın en büyük devrimini yapma başarısı" gösterdiğini ve birçok ülkeye örnek olduğunu söyledi.

İlker Başbuğ, Atatürk'ün monarşiden cumhuriyete, neredeyse tüm sistemi değiştirdiğini söyledi. Başbuğ, Atatürk'ün devrim yapmasının amacının "ulus devleti yaratmak" olduğunu belirtirken, "Atatürk, çöken bir imparatorluğun küllerinden ulus devleti kurdu." ifadesini kullandı.

"Dinsiz milletlerin devamına imkan yoktur"

Konuşmasında, Atatürk'ün İslam'ı öven sözlerine de yer veren Başbuğ, Atatürk'ün şu sözlerini hatırlattı:

"Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkan yoktur. Yalnız şurası var ki din, Allah ile kul arasındaki bağlılıktır."

Emperyalizme karşı mücadele veren lider

Başbuğ, UNESCO'nun Atatürk'ü "emperyalizme karşı ilk mücadeleyi veren liderlerden biri olarak" kabul ettiğini hatırlattı.

Konferansın sonunda bir soruya verdiği yanıtta, Atatürk'ün "Yaşam bir mücadeledir, mücadeleden vazgeçmezsin." dediğini aktaran Başbuğ, "Başarana kadar mücadeleye devam edeceksin." diye konuştu. Başbuğ, zaman zaman her ulusun bazı iç sıkıntılar yaşayabileceğini belirterek "Ben her zaman umutlu olmuşumdur." dedi.

"FETÖ, ülkenin laik yapısını yok etmek istedi"

Atatürk'ün iç ve dış politika prensibinin, "yurtta sulh, cihanda sulh" olduğunu belirten Başbuğ, konuşmasında Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) de değindi.

Başbuğ, FETÖ üyelerinin yıllardır Türk ordusunun içine sızdığını, ABD'de yaşayan FETÖ liderinden aldıkları emirle darbe denemesine kalkıştıklarını söyledi.

Darbe girişiminin amacının "Türkiye'de radikal bir değişim yapmak" olduğunu belirten Başbuğ, darbecilerin "ülkenin laik yapısını yok etmek istediklerine" işaret etti.

Merkezi Washington'da bulunan Türk lobi kuruluşu Turkish Heritage Organization ve Columbia Üniversitesi Türk Öğrenci Derneğinin ortaklaşa düzenlediği konferansa katılım yoğun oldu.

Başbuğ dün de, ABD'nin Başkenti Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen "15 Temmuz'dan Önce ve Sonra Türkiye" başlıklı konferansta konuşma yapmıştı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Kemal Atatürk İlker Başbuğ New York Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title