Haberler

Çocuklar Kongrede Buluştu

Balıkesir, Marmara Belediyeler Birliği Şehir Politikaları tarafından 'Göçmen Çocuk ve Şehir' temasıyla organize edilen 2. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi'ne ev sahipliği yaptı.

Türkiye'de bir ilk olan Çocuk Köyü'nde gerçekleşen 2. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi bugün gerçekleşti. Yüzlerce çocuğun katıldığı etkinliklerde geleneksel çocuk oyunları oynandı. Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Cemil Arslan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ile ilçe Belediye Başkanlarının katıldığı 2.Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi'nde Başkanların oyun oynayan çocukları seyrederek ardından sek sek oyununa dahil olması renkli görüntülere sahne oldu. Etkinliklerde öğrencilerin verdiği mini konser de davetlilerden büyük alkış topladı.

Açılış konuşmalarıyla devam eden programda Somalili öğrenci Abdi Ali Abdi ve Türk öğrenci Melis Çavuş, düzenlenen 2. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi için Başkanlara teşekkür ettiler.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise yaptığı konuşmada, göç sorunundan bahsederek, "Göç hepimizin üzerinde düşünmesi gereken bir konu belki de. Ülkemiz özellikle son yıllarda stratejik konumu nedeniyle göç hareketlerini yoğun bir şekilde yaşandığı bir ülke konumunda. Biz göç meselesini tanımlarken göçün nedenlerini iyi analiz etmeyi, aynı zamanda insani ve İslami bir persfektiften olaylara yaklaşmayı yeğliyoruz. Esasen ensar olmayı bu işin odak noktası olarak belirlemiş durumdayız.Bu minvalde ülkemizde misafir ettiğimiz her kardeşimize hoşgörü ve anlayışla bakıyoruz" dedi.

Göçmenlerle diyalogların güçlendirilmesi ve iletişim kanallarının açık bulundurulması gerektiğini ifade eden Başkan Uğur, "Hiç bir göçmen kardeşimize ayrımcı bir anlayışla yaklaşmadan onları kendi kardeşlerimiz olarak görüp onlara değer vermemiz gerekiyor. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tüm dünya çocuklarının ruhunda en küçük bir incinme olmadan en güzel şekilde geleceğe umutla bakmalarını isterim. Öte yandan bu coğrafyanın kardeşlik bağlarımızın ve tarihsel birlikteliğimizin ışığında bize yüklediği sorumluluğunun bilincindeyiz. Bugün dünya ülkeleri göç probleminde sorumluluk almaktan kaçınırken, ülkemiz çözüm odaklı olmayı ve inisiyatif kullanmayı seçmiştir. Ülkemiz dünyada yaşanan dramlara sessiz ve duyarsız kalmamayı tercih etmiştir. Tüm dünya biliyor ki artık uluslararası meselelerde ilkesel duruşu ve özgüveni olan bir Türkiye Cumhuriyeti var" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre her gün ortalama 42 bin 500 kişinin evini terk ettiğini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Bu veri göç konusunun devam eden ve küçümsenmeyecek bir mesele olduğunu ortaya koyuyor. Zaten evlerini, yurtlarını, dostlarını kaybeden veya vatanını terk ederek yabancı coğrafyalara göç eden masum çocuklarımızın yeni travmalar yaşamasının önüne geçilmesi gerekiyor. Biz diyoruz ki 'Başkalarının yaşadığı acıları yaşamadan da o insanları anlayabilmemiz lazım.' Nasıl Almanya'ya, Hollanda'ya, Belçika'ya bizim işçilerimiz gittiyse, neleri yaşadıysa, bugün çeşitli nedenlerle değişik ülkelere göç etmiş insanlar nedenleri ve şekli farklı olsa da benzer problemler yaşamaktadır. Bu nedenle göçmen çocuklarımızın Türkçemizi öğrenmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile koordinasyon halinde dil kurslarını açmak için her türlü desteği vermeye hazırız. Göçmen çocuklarımızın şehre uyumu ile ilgili hazırlanan her türlü projede rol almaya hazırız" dedi.

Başkan Uğur konuşmalarının devamında, "Yine düzenlediğimiz kültür sanat kurslarına, yaz spor okullarımıza göçmen öğrencilerimizin katılımlarını teşvik ederek yaşıtları ile yeni kaynaşma imkanlarını onlara sağlayabiliriz. Göçmen gençlerimizin eğitim hayatlarının tüm basamaklarının sağlıklı bir şekilde tamamlaması konusunun özenle takip edilmesi gerekmektedir. Çocuk işçilerin oluşmaması ve erken evliliğin önüne geçmek için göçmen çocuklarımızın eğitiminin sağlıklı bir şekilde yürümesi çok önemlidir. Hatta temel ihtiyaçlar ve dil ile beraber en önemli öncelik çocuklarımızın eğitim süreçlerinin kesintiye uğramadan yürümesi ve sağlıklı bireyler olarak hayata dahil olmalarıdır" şeklinde konuştu.

Konuşmalar sonrasında davetliler stantları gezdi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Edip Uğur Cemil Arslan Sek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title