Haberler

Çocuklar İçin Adalet Projesi Kapanış Toplantısı

Adalet Bakanı Bozdağ: "Cezaevlerindeki bütün insanlarımızı, sevdiklerinin, ailelerinin devletimize emaneti olarak görüyoruz.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevlerindeki vatandaşları, sevdiklerinin, ailelerinin devlete emaneti olarak gördüklerini belirterek, "İşledikleri suçlara bakmaksızın, onların ne iş yaptığını sorgulamaksızın, insan nazarında bakan ve öylesi bir hizmeti geliştiren bir anlayışa sahibiz" dedi.

Bozdağ, "Çocuklar İçin Adalet Projesi" kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, çocukları korumanın geleceği korumak, çocuklar için iyi şeyler yapmanın da geleceğin daha iyi olmasına katkı vermek anlamına geleceğini söyledi.

Çocuklar için adaletin, suça sürüklenmiş bir çocuğun yargılanma ve cezasının infaz süreciyle sınırlı tutulmaması gerektiğini vurgulayan Bozdağ, daha suça sürüklenmeden önce çocuklar için yapılacakların da düşünülmesi gerektiğine işaret etti.

Çocuklara iyi bir eğitim ve yaşamak için gerekli asgari standartların sağlanması gerektiğini kaydeden Bozdağ, bazı AB üyesi ülkelerde, dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde ve Türkiye'nin pek çok yerinde, çocukların ekonomik, sosyal imkansızlıklar içinde bulunduğunu anlattı. Bozdağ, şöyle devam etti:

"Çocuklar için adalet derken esasında bu mağduriyetleri giderecek projeleri hep birlikte hayata geçirmemiz lazım. Koruyucu hekimlik gibi çocuklarımızı suça sürüklenmesini önleyecek, onlara daha iyi bir gelecek hazırlayacak çalışmayı bütün dünya devletlerinin, uluslararası toplumun çalışmayı dünya devletlerin, uluslararası toplumun el birliği içinde yapma zarureti var. Çocuklara yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır, aileyi korumak için yapılan yatırımdır, milletin geleceğini teminat altına almak, ülkelerimizi daha güçlü, dünyamızı daha huzurlu kılmak için yapılan yatırımdır. Eğer bunları iyi yaparsak, elbette huzur da barış da sosyal adalet de daha güzel olur. Dünyada teröre bulaşma varsa bunu belli bir yaştan sonra buralara sürüklenme olarak değerlendiremeyiz. Bunun, çocukluk evresinden itibaren bütün ülkelerin, milletlerin ihmallerinin bir sonucu olduğunu da hep beraber görmemiz lazımdır. Terörün, şiddetin olmadığı bir dünya istiyorsak çocuklar için adaleti, suça sürüklendikten sonra değil, suça bulaşmadan önceki aşamada da önemsememiz ve bunun üzerinde de ciddiyetle hep beraber durmamız gerekir."

-İnsan merkezli bir yaklaşım

İmkansızlıklar içindeki milyonlarca çocuğu görerek, çocukların eğitimini ve gelişimlerini sağlayacak etkinliklere daha çok kaynak ayrılmasının önemine işaret eden Bozdağ, hükümet olarak bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Bozdağ, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardıklarını, anaokullarının yaygınlaştırılması kararı aldıklarını, ilköğretim birinci sınıfa gitmeden önce çocukların tamamının anaokullarına gitmesinin hedeflendiğini kaydetti.

İnsan merkezli bir yaklaşımı esas alan Çocuk Koruma Kanunu'nun 2005'te çıkarılmasının da tarihi bir adım olduğunu söyleyen Bozdağ, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na da Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bir madde olarak konulduğunu anlattı. Tüm bunların çocuklara verilen önemin göstergesi olduğunu vurgulayan Bozdağ, bunları kağıt üzerinde yapmanın yetmeyeceğini, bu konuların uygulamaya da yansıması gerektiğine işaret etti.

-"Cezaevinden çıkanlara yardımcı olun"

Yargılama ve cezaevi süreçleriyle ilgili yapılan çalışmalara da değinen Bozdağ, özellikle cezaevi sonrası kısımla ilgili sıkıntılar bulunduğunu belirtti.

Cezaevinden çıkan insanlara iş, AŞ konusunda yardımcı olunmasını isteyen Bozdağ, "Bir insan herhangi bir nedenle suça sürüklenebilir veya kasıtlı bir suça karışmış olabilir, cezasını alıp infazı bittikten sonra bizim kabulümüz ıslah edilmiş demektir. Toplumun onu kabul etmesi lazım. İş arıyorsa vermesi lazım, evlenmek, yuva kurmak, eğitim istiyorsa bu imkanı bulması lazım" diye konuştu.

Bunlar yapılmazsa, bu insanlarla toplum arasına mesafe konulursa bu kişilerin yeniden suça bulaşabileceğini kaydeden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Kapıları kapatmak o insanlar için ülkeleri açık cezaevine çevirir. Bu resmen suçtan arınmış, bir daha suç işlememeye niyet etmiş çocuklarımızın ya da yetişkin insanlarımızın yeniden suça sevk edilmesine toplumun zorlaması anlamındadır. Onun için çocuklar için adalet diyorsak, cezaevinde cezasını çekmiş insanlar için adalet diyorsak, huzur ve barış, geleceğimizin daha iyi olmasını istiyorsak, bu insanlarımıza mutlaka bir fırsat vermeli, toplumun içinde şerefiyle, onuruyla yer almasına imkan vermeliyiz. Bu noktada bazı çevrelerde olumsuz yaklaşımlar olduğunu biliyorum, ama bilmemiz lazım ki bu olumsuz yaklaşımlar en fazla bu yaklaşımı sergileyenlere zarar verir."

-"Cezaevindekilerin her biri, bir annenin evladı..."

Suç işleyip cezaevine girenlerin de birer insan olduğunun unutulmamasını isteyen Bozdağ, şöyle devam etti:

"Unutmayalım ki cezaevinde olanların her biri bizim gibi bir annenin, bir babanın evladı, birinin eşi, birinin çocuğu, birinin sevgilisi. Sevdiği, saydığı olan, onların da hayalleri var, onların da dünyadan beklentileri var. Öyle görmemiz lazım. Adalet Bakanlığı olarak, cezaevlerinde bulunan bütün insanlarımızı sevdiklerinin, ailelerinin devletimize emaneti olarak görüyoruz. Onların canı, sıhhati, her türlü güvenliği devletin teminatı altındadır. İşledikleri suçlara bakmaksızın, onların ne iş yaptığını sorgulamaksızın insan nazarında bakan ve öylesi bir hizmeti geliştiren bir anlayışa sahibiz. Bu anlayışı cezaevinde görev alan bütün personele aşılamak ve bunun dışına çıkanlarla ilgili müeyyideler uygulama konusunda da ciddi çalışmalar yürütüyoruz. En ufak bir sapma olduğunda yasalar çerçevesinde uygulanması gereken müeyyideleri uygulamaktan asla kaçınmıyoruz. Çünkü onlar bize ailelerinin emanetidir. Dışarıda bazıları başka düşünebilir. Ama bizim düşüncemiz, onlar bize emanettir, emanete sahip çıkmak da devlet olarak vazifemizdir."

-"Silaha para yatırmak mı daha iyidir?"

Bakan Bozdağ, çocukların suçun hedefi olmaktan çıkarılması için caydırıcı adımlar attıklarını, özellikle çocukların cinsel istismarı konusunda cezaları arttırıcı düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Çocuklara karşı işlenen suçlarda artırıma gidildiğini kaydeden Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bütün bunlar tek başına bu işin üstesinden gelmemize yetmez. Çocuklar için adalet diyorsak, annelerin, babaların, öğretmenlerin, hükümetlerin, uluslararası toplumun ve devletin bütün kurumlarının el birliğiyle çalışması lazım. Eğer bunu yapmazsak, ortaya çıkan terörü ortadan kaldırmak için, çocuklarımızın iyi bir eğitim alması, adil dünyada yaşaması, kendilerinin ve ailelerinin yaşadıkları ülkenin mutluluğu için harcayamadığımız paraları terörün önlenmesi, şiddetin ortadan kalkması için silah almaya, cezaevi yapmaya, başka başka olumsuz adımlara masraf yapmaya harcarız. Cezaevi yapmak için para harcamak mı daha güzeldir, eğitim yapmak için para harcamak mı? Teröre, şiddete bulaşmamış, bulaşmayı aklından geçirmemiş insanlar yetiştirmek için yatırım yapmak mı daha iyidir, yoksa teröre bulaşmış olanları bombalamak için silaha para yatırmak mı daha iyidir? Çocuklar için adalet diyorsak mutlaka paraları nereye harcadığımıza da çok iyi bakmalıyız. Suça sürükledikten sonra onlardan toplumu korumak için gayret etmek yerine, suça sürüklenmeyi önleyerek, çocuklarımızı ve geleceğimizi korumak için hep beraber çalışma mecburiyetimiz var." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Bozdağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title