Haberler

Çocuk Üniversitesi Köy Okulları Bilim Şenliği Başladı

Malatya’da, “İnönü Çocuk Üniversitesi Köy Okulları Bilim Şenliği” başladı.

Malatya'da, "İnönü Çocuk Üniversitesi Köy Okulları Bilim Şenliği" başladı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde İnönü Üniversitesi Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin TÜBİTAK desteği ile düzenlediği Köy Okulları Bilim Şenliği açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, sadece teknik alanlarda değil sosyal alanlarda da Türkiye'nin problemleriyle kafa yorulması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Amerika'nın dünya stratejisini, politikasını oluşturmak için binlerce bilim adamı var. Bundan 3 buçuk Amerika'nın kuzeyinde Seattle diye bir şehir var, orayı ziyaret ettiğimizde bize bir resepsiyon verdileri. Bana şunu gösterdiler, Hatay'ın bir köyünden oraya giden arkadaşımız profesör Orta Doğu Araştırmaları direktörü şunu dediler, "Orta Doğu ile ilgili her yazdığı makale ABD'nin politikalarla ilgili kaynağında referans kaynağıdır' Bir Türk gidiyor ABD'de bir üniversitede bilim adamı olarak çalışıyor, belli bir konuda uzman oluyor. Bilgisinden o ülkenin dış politikası yararlanıyor. Bizim ülkemizde kaç bilim adamından bu ülkeyi idare edenler yararlanıyor. Bilim adamlarının yüzde 95'i televizyonları doldurarak günlük gazetelerdeki hepimizin ortalama bildiği haberleri yorumlayan yeni bir şey ortaya koymayan lafolojiyle uğraşıyorlar, laf üretiyorlar. Bilimsel uygulanabilir bilgilerin ortaya konması gerekiyor. Türkiye ile ilgili geçen sene kabul edilen proje sayısı 6 bin. Üniversite yöneticisiyim takip ediyorum bu sayı 6 binin 7 binin üzerine çıkmıyor. İnönü Üniversitesi geçen yıl 70 proje sundu, 17 proje kabul edildi. 70 proje 140'a, 200'e çıksın diye karnımızı yırtıyoruz da kabul edilen proje sayısı 50'ye çıksın. Biz yine iyiler arsındayız, 70 projemizden 17'si, kabul ediliyor. Öyle üniversiteler var ki 100 projenin onda biri bile kabul edilmiyor. Çocuklar sizler gelecekteki bu açığı dolduracaksınız. Sizler üniversiteyi bitirip, araştırma ve geliştirmeyi öğrenerek ortaya daha gerçekçi şeyler koyacaksınız. Ortaya koyduğunuz bilgilerde bizim ülkemizin kalkınmasında işe yarayacak."

İnönü Üniversitesi Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Barış Otlu ise, "Bilim Şenliğimize İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından seçilen okullardan, 35 başarılı öğrenci katılmaya hak kazandı. Üniversitemizin çeşitli birimlerinden 25 öğretim üyesi ve elemanı etkinliğimize destek vermektedir. Öğrencilerimizi etkinlik süresince, üniversitemiz misafirhanesinde ağırlayacağız. Kendilerine öğretmenleri ve lisans ile lisansüstü öğrencilerimizden oluşan rehberler tüm etkinlik boyunca gece gündüz refakat edeceklerdir. Öğrencilerimiz çok çalıştıkları, yoğun bir eğitim öğretim dönemini sadece iki gün önce başarıyla bitirdi. Onlar için birçok farklı konuda laboratuar uygulamalarını içeren ve gezilere katılacakları sıkılmayacakları bir program hazırladık. Bunlardan bazılarını sayarsak, vücudumuzdaki hücreleri, iskelet sistemimizi, mikroorganizmaları laboratuar ortamında inceleyecekler, astronomi ve uzay bilimleri hakkında bilgi alıp gözlemevinde gezegenleri izleyecekler, kimya deneyleri yapacaklar, bilgisayarların ve robotların nasıl çalıştığını öğrenecekler" ifadelerini kullandı.

Otlu, "Amacımız, ilimizin tüm başarılı öğrencilerine ulaşabilmek, onları birçok farklı bilim dalıyla tanıştırmak ve geleceklerini şimdiden planlamalarına yardımcı olmaktır. Bu gün Bilim Şenliği için geldiğiniz üniversitemiz belki de sizlerin geleceğini şekillendirecek, eğitim öğretim hayatınız için önemli karalar almanızı sağlayacak ve sizleri geleceğe hazırlayacak. Bir hafta boyunca sizlerle birlikte olacağız, ailenizden bir hafta boyunca ayrı kalacaksınız. İnönü Üniversitesi olarak biz büyük bir aileyiz ve sizler de ailemizin en genç üyelerisiniz. Etkinliğimizi sizler için planlandık, merak ettiğiniz her şeyi öğretmenlerinize hiç çekinmeden sorunuz. Burada geçireceğiniz süreyi en verimli şekilde değerlendiriniz" dedi.

Otlu, daha sonra şunları söyledi:

"Bugüne kadar, ilimizden yaklaşık 1000 öğrencimiz bu etkinliklere katılma fırsatını bulmuştur. Öğrencilerimiz daha çok, imkanlar dahilinde il merkezindeki okullardan seçilmiştir. İlkini geçen sene gerçekleştirdiğimiz, Köy Okulları Bilim Şenliği'nin amacı, köy okullarında ya da köyde yaşayıp, taşımalı sistemle ilçe okullarında eğitim gören, ilimiz öğrencilerini üniversiteyle buluşturmaktır."

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sadun Kılınç da, "Ülkemizde çocuğun eğitim yaşantısı bir yarışa benzetilir. Bugün ise İnönü Üniversitesi Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Çocuk Üniversitesi, çocuğun eğitim yaşantısını bir hayat oyunu olarak ele almaktadır. Bu oyun içinde stratejileri ve hamleleri olan bir oyundur. Bu projeye dahil olan öğrencilerimiz emsallerine göre birkaç hamle önde olarak eğitim yaşantısını sürdürmektedir. Öyle ki çocuğun ileriki yaşlarda gideceği söylenen üniversite kavramı somutlaşmış, bir hayal olmaktan çıkarılmış olacak. Ortaokul sıralarında önüne konulan hedefi tanımış ve bu hedefe ulaşmak için ne yapması gerektiğini bu projeyle öğrenmiş olacak" dedi.

Kılınç, "Sadece bir alan değil üniversite bünyesinde bulunan bütün bilim alanları çocuklarımıza tanıtılmış ve çocuklarımızın gelecek tasavvuru ve kariyer seçiminde çok önemli bir katkı sunmuş olacak. Çocuklarımızın üniversite bünyesinde yatılı olarak misafir edilmeleri, çocuğun kendisinin bireysel farklılıklarının görmesine yardımcı olacak ve bu yaşlarda yeni yeni tanımaya başladığı özgürlüğün heyecanını yaşamış olacak. Yapılmış olan ciddi bir programla çocuklarımız, kısa bir üniversite yaşantısını yaşamış olmalarına ve bundan sonraki yaşamlarında önlerine çıkacak bütün engelleri aşarak bu sırada bir daha oturmayı hedeflemelerini sağlayacak. Üniversite bünyesindeki birçok bilim dalına ait laboratuar ve deney merkezlerinde uygulamalı eğitim verilmek suretiyle çocuğun yaparak ve yaşayarak öğrenmesi sağlanmış olacak, bilim adamları ile iletişim ve etkileşim içerisinde bulunarak ciddi oranda özgüven artışı sağlanmış olacak. Bu ve buna benzer birçok sebepten dolayı ülkemizde ilk çocuk üniversitelerinden olan İnönü Çocuk Üniversitesi eğitim bilimciler ve ekonomistlerce araştırılmalı ve sonuçlan doğrultusunda mutlak surette Milli Eğitim Bakanlığına önerilerde bulunulmalıdır"dedi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cemil Çelik Turgut Özal Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title