Haberler

Çocuk Edebiyatı Sempozyumu Düzenleniyor

Güncelleme:


Edebiyat alanına çocukların ve gençlerin dikkatini çekmek, yaratıcılıklarını artırmak amacıyla Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde 1. Uluslararası Marmara Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu düzenlenecek. İnternetle birlikte hayal kurmayan ve düşünmeyen bir nesille karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sempozyumun bu kapsamda çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Davranış Bilimleri ve Sağlık alanında Türkiye'nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, edebiyat alanında önemli bir projeye ev sahipliği yapacak.

"Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Kültürel Kaynaklar" konulu sempozyumda Üsküdar ve Şişli'deki ilkokul ve orta öğretimde eğitim gören öğrenciler, Türk ve Yunan çocuk ve gençlik edebiyatı yazarları ile buluşma olanağı yakalayacak. Bu okullar Şişli'de Sait Çiftçi İlkokolu, Kurtuluş Ortaokulu, Nilüfer Hatun Ortaokulu, Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi ve Üsküdar'da Altunizada Hafize Özal İlköğretim Okulu, Selami Ali Ortaokulu, Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Protokol imzalandı

Sempozyuma ilişkin protokol ise Üsküdar Üniversitesi'nde imzalandı. Senato Odası'nda gerçekleştirilen törene İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Bıyık katıldı. Törende Türk çocuk ve gençlik edebiyatının usta kalemlerinden Gülten Dayıoğlu da hazır bulundu.

Çocuklarımıza düşünmeyi ve hayal kurmayı öğretmemiz gerekiyor

Törende konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 27-31 Mayıs tarihinde Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde yapılacak sempozyumun bir edebiyat köprüsü oluşturacağını belirterek şöyle konuştu:

"Üniversitemizde çocuk ve gençlik edebiyatında önemli bir adım atılıyor. Mayıs ayında önemli bir sempozyum ile geçmişten geleceğe ve iki kültür arasına bir edebiyat köprüsü atılıyor. Üsküdar Üniversitesi olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ile yaptığımız anlaşma ile bugüne kadar 20 civarında çocuk kitabını çocuklarımızla buluşturduk. Öğretim üyelerimizin danışmanlığında kitapların yanında oyunlar da hazırlandı. Kitapların dili, konuları ile ilgili uzmanlık ve danışmanlık hizmeti verildi. Kitapların çocuğun gelişen ruhuna zarar vermeyecek bir dille yazılması çok önemli. Bugün internet yüzünden çocuk ve gençlerimiz hayal kurmuyor, sunulan hayal endüstrisinin hayalleri ile yetiniyorlar. Hayal kurmayan, düşünmeyen bir nesil var. Çocuklarımıza hayal kurmayı ve düşünmeyi öğretmemiz gerekiyor. Bu proje bu yönüyle çok heyecan verici. Başarılı olacağına ve çocuklarımızı yeniden düşünmeye hayal etmeye sevk edeceğine inanıyorum."

İyi bir gelecek çocuklarımızın iyi okur olmalarıyla mümkündür

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız da çocuk ve gençlik edebiyatına ilişkin komşu ülke Yunanistan'la yapılacak projenin her iki ülke açısından çok değerli olduğunu belirterek "İnsan hayal eden bir varlık, bugünün dünyasında varolabilmek için üretmek zorundayız. Bugünün dünyasında çocuklarımıza yaşam becerisi kazandırmak adına dijital yeniliklerdeki değişimlerin hızına yetişmek çocuklarımızın ancak iyi bir okur olmalarıyla mümkündür. Çocuklarımıza analiz yapmayı, kritik düşünmeyi ve bilgilerini yenileme becerisi kazandırmamız gerekiyor. Bu da iyi okur olmaktan geçiyor. Bu proje bu nedenle değerlidir." dedi .

Bir dönemin çocukları yazın okumayı unutuyorlardı!

Türk çocuk ve gençlik edebiyatının usta isimlerinden Gülten Dayıoğlu ise öğretmenlik yaptığı yıllarda çocuk edebiyatına ilişkin kaynak olmadığını sadece çeviri eserlerin olduğunu belirterek "Çocuklar yaz tatiline çıkar okuyacak kitap bulamazlardı. Okula dönüşte okumayı unutmuş olurlardı. O nedenle çocuk kitabı yazmaya başladım, kitap yoluyla çocukları kazanmayı da o yıllarda benimsedim. Ne günlerden ne günlere geldik hem de uluslararası çapta bir etkinlik... En çok ben heyecanlıyım. Çocukların kitap okuya okuya hayal kurmayı öğreneceklerini düşünüyorum. Öğrenci hayal kurmayı kitaplardan gördüğünde ve anadilinin yayıldığının gördüğü zaman o yönde ilerleyebilir. Çok büyük bir adım atıldı. Gelecekte çok yararlı sonuçlar elde edileceğine inanıyorum." dedi.

Kültür hayatımıza büyük katkılar sağlayacak

Kalkandere Eğitim Vakfı Başkanı Harun Uzun ve Ergi İletişim İmtiyaz Sahibi Saime Oğuzhan da projenin çocuk ve gençlik edebiyatı ve kültür hayatımıza büyük katkıları olacağını söyledi.

Üsküdar Üniversitesi, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Üsküdar Belediyesi, Kalkandere Eğitim Vakfı ve Ergi İletişim tarafından düzenlenecek ve Uluslararası Rodos Yazarlar ve Çevirmenler Merkezi tarafından desteklenen etkinlikte Türk ve Yunan çocuk - gençlik edebiyatı yazarlarıyla buluşturmak ve karşılıklı iletişim ortamı yaratmak hedefleniyor.

Atölye çalışmaları yapılacak

Sempozyumda "Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Kültürel Kaynaklar", "Çocuk ve gençlik edebiyatında folklorik unsurların kullanımı" ve "Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarlarının Kullandığı Yazma Yöntemleri" başlıklı oturumlar düzenlenecek. Sempozyum çerçevesinde "Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Yerel Unsurlar", "Çocuklar ve Gençler Edebiyattan Ne Kadar Etkileniyor?" ve "Kültürel Unsurlar Çocuk ve Gençlik Edebiyatına ne gibi katkılarda bulunuyor?" başlıklı atölye çalışmaları da yapılacak.

Türk ve Yunan yazarlar sempozyuma katılacak

Sempozyum kapsamında Türk çocuk edebiyatının usta kalemlerinden Gülten Dayıoğlu, Muzaffer İzgü, Mavisel Yener, Esra Alkan, Gülsüm Cengiz, Esat Korkmaz, Aytül Akal, Habib Bektaş, Hidayet Karakuş, Nemika Tuğcu ile Yunanistan'dan Uluslararası Rodos Yazarlar ve Çevirmenler Merkezi'nden Nancy Tryposkoufi ve Eleftheria Binikoou ile diğer Yunan yazarlar öğrencilerle buluşacak. Yazarlarla söyleşi yapma şansını yakalayacak öğrenciler, yazarların düşünce ve motivasyon dünyasını öğrenerek "Ben de yazabilirim" duygusunu yaşayacak.

Kaynak: Bültenler / Eğitim

Muammer Yıldız Nevzat Tarhan Marmara Eğitim Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title