Haberler

Çocuğunuzu Başkalarıyla Kıyaslamayın

Güncelleme:

ERA Kolejleri PDR Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin, çocukların sınav sonuçlarını ve çalışma davranışlarını başkalarıyla karşılaştırılmaması tavsiyesinde bulundu.

Sekizinci sınıf öğrencilerin katıldığı TEOG'un ilk yarıyıl sınavları bitimiyle değerlendirmelerde bulunan ERA Kolejleri PDR Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin, 1 milyon 287 binin üzerinde öğrencinin katıldığı sınavın ardından, ebeveynlere çocuklarının kaygılarını azaltmak için tavsiyeler verdi. Çetin, anne babaların yapıcı olması gerektiğine işaret ediyor.

"SEVGİNİZİ HİSSETTİRİN"

Sevgi ve Desteğinizi Hissettirin: Sınav sonrası, çocuğun kaygı durumunu azaltmak ve önündeki bir diğer sınava motive etmek için ebeveynler öncelikle sınav sonucu ne olursa olsun çocuklarına destek vermeli. Onları sevdiğinizi söyleyin ve hayatınızın en değerli varlıkları olduklarını hissettirin.

"ÇABASINI TAKDİR EDİN"

Çabasını Takdir Edin, Motivasyonunu Yükseltin: Çocuğunuzun duygu durumunu olumlu yönde değiştirmek için beraber yemeğe çıkabilir, sinemaya, tiyatroya veya sevdiği bir etkinliğe katılabilirsiniz. Verdiği emekler için onu ödüllendirmeniz, çocuğun diğer sınavlar için motivasyonunu artıracak ve sizi yanında hissetmesine yardımcı olacaktır.

"DESTEK OLUN"

Sınavlar Hakkında Doğru Bakış Açısı Geliştirmesine Destek Olun: Sınavlar hayatın bir parçasıdır. Sınavdan düşük not alınması sadece çocuğunuzun konu hakkında akademik bilgiyi yeterince biriktiremediği anlamına gelir. Çocuğunuza düşük notların ya da yüksek notların gerçek anlamını anlatın. Onların eksilerini ve artılarını masaya koyarak dürüst ve objektif değerlendirmeler yapın. Ayrıca sınavlar konusunda gereksiz beklentilere girilmemesi de önemlidir.

"HUZURLU ÇALIŞMA ORTAMI YARATIN"

Evde Huzurlu Bir Ortam Yaratın: Çocuğunuz sınav sonrasında duygusal veya kaygılı olabilir. Çocuğunuzun kardeşleri veya evdeki herhangi bir birey ile tartışmaya, çekişmeye girmemesine özen gösterin.

"BAŞKA ÇOCUKLARLA KIYASLAMAYIN"

Kıyaslamalardan Kaçının: Anneler ve babalar, çocuklarını başkaları ile kıyaslamaktan kaçınmalı. "Ayşe'nin sınavı iyi geçmiş, sorular kolaymış" ya da "Ahmet'in sınavı çok iyi geçmiş ama zaten çok çalışıyordu" gibi belki de çocuğunuzu motive etmek için kullandığınız ifadeler, tam tersine onun moralini bozacaktır. Çocuğunuzun sınav sonuçlarını ve çalışma davranışlarını başkalarıyla karşılaştırmamaya özen gösterin.

Geçmişe Değil Geleceğe Odaklanın: Son olarak sınavları değerlendirirken bu zamana kadar "Neyi Yapmadık", "Neden başarısız olduk" sorularına odaklanmak yerine, çocuğunuz ile birlikte ikinci sınavda daha verimli olmak için "Ne Yapmalıyız", "Nasıl daha başarılı oluruz" sorularına öncelik vermek motive edici olacaktır. Çocuklarının iyi yetişmesi için büyük emek veren anne babalar, tüm yorum ve yönlendirmelerinde yapıcı olmaya önem vermeli. Unutmayın ki sınavlar çocuğunuzun kişiliğinin değerlendirilmesi değil, sınava giren bireyin bilgi birikiminin değerlendirilmesidir.

Kaynak: Bültenler / Eğitim

Eğitim Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title