Haberler

Clio Krizinde Sarkozy Devrede

Sarkozy, Yeni "Clio 4" Modelini Tümüyle Bursa'da Üretme Kararını Alan Renault'un Genel Müdürünü Sarayı'na Çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, yeni “Clio 4” modelini tümüyle Bursa’da üretme kararını alan Renault’un Genel Müdürü Patrick Pelatat’ı Elysee Sarayı’na çağırdı. Sarkozy-Pelatat görüşmesi, Çarşamba günü gerçekleşecek.

Fransız hükümetinin Renault’un kararından büyük rahatsızlık duyduğu belirtilirken bunun nedeni olarak da Renault’un geçen yıl küresel kriz ortamında montaj tesislerini Fransa’da tutma sözünün karşılığında devletten 3 milyar euro tutarında yardım almasına işaret ediliyor.

Fransa’da Renault şirketinin yeni “Clio 4” modelini tümüyle Bursa’da üretme kararını aldığı öğrenilmesi ile patlak veren kriz sürerken Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de devreye girdiği bildirildi. Sarkozy, Renault Genel Müdürü Patrick Pelatat’ı Çarşamba günü Elysee Sarayı’na çağırdı. Fransız hükümetinin, Renault’un kararından büyük rahatsızlık duyduğu belirtilirken, bunun nedeni olarak da Renault’un geçen yıl montaj tesislerini Fransa’da tutma sözünün karşılığında devletten 3 milyar euro tutarında yardım alması gösteriliyor.

Geçen Cuma günü La Tribune gazetesinin, Renault şirketinin, yeni "Clio 4" modelinin Fransa’daki Flins tesislerinde değil, tümüyle Bursa’da üretme kararını duyurması üzerine ortaklık karıştı.

Fransa kamuoyu ve hükümetinin bu yöndeki karara tamamen karşı olduğu belirtiliyor. Ancak, kararda maliyet unsurunun önemli bir faktör oluştuğu da ifade ediliyor. Nitekim, “Clio” modelinin Bursa’da üretilmesinin, maliyeti yüzde 10 azalttığına dikkat çekiliyor.

Bu kararın öğrenilmesinin ardından Fransız hükümeti, Renault nezdindeki girişimler başladı. Sanayi Bakanı Christian Estrosi’nin Renault yönetimi ile görüşeceği bildirilirken Estrosi Journal du Dimanche’ye açıklamalarında "Clio 4" modelinin yurt dışında üretilebilmesi olasılığından şaşkınlık duyduğunu belirterek, “Fransa’da satılacak olan bir araba Fransa’da üretilmeli” şeklinde konuştu. Estrosi’nin sözcüsü de, Clio arabasının Fransa’da üretilmemesinin hiçbir zaman söz konusu olmadığını söyledi.

Bu arada, Le Figaro gazetesine göre, Patrick Pelatat, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’ye çağrıldı. Sarkozy’nin Çarşamba günü Pelatat’ı kabul edeceğini kaydeden gazete, görüşmede Sanayi Bakanı Estrosi’nin de hazır bulunacağını kaydedildi.

RENAULT'A BÜYÜK DEVLET DESTEĞİ

Öte yandan Fransız hükümetinin Renault’un kararından duyduğu büyük rahatsızlığının arkasındaki faktörler de tartışılıyor.

Devletin, hala Renault’un yüzde 15’ine sahip olduğuna dikkat çekilirken özellikle kriz ortamında otomotiv sanayine sağlanan devlet yardımlarına vurgu yapılıyor. “Eğer Fransa’nın otomotiv sanayi, krizi atlatabilmiş ise bu Sarkozy’nin sağladığı büyük yardım paketi sayesinde oldu” yorumları da yapılıyor.

Nitekim, Le Figaro gazetesi, bu konudaki haberinde “Geçen yıl, montaj tesislerini ülkede tutma angajmanının karşılığında Fransız araba üreticileri Renault ve PSA Peugeot-Citroen, devletten 3’er milyar euro tutarında bir destek aldı. Clio’nun tümüyle Türkiye’de üretilmesi bu taahhüde ters düşer” diye yazdı.

Gazete, ayrıca Renault yönetiminin, geçen yıl Flins tesislerinin, grubunun elektrik araba stratejisinin odağında bulunacağını, aynı tesiste elektrik bateri üretileceğini de söylediğini anımsattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title