Haberler

Cizre'ye Gitmek İsteyen Hdp Milletvekillerine İzin Verilmedi

Hdp milletvekilleri ve DBP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu bir heyet, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bir evin bodrumunda bulunduğu söylenen yaralılar ve cenazeleri almak için yola çıktı.

Hdp milletvekilleri ve DBP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu bir heyet, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bir evin bodrumunda bulunduğu söylenen yaralılar ve cenazeleri almak için yola çıktı. Grup, güvenlik g üçlerince İdil yol ayrımında durduruldu.

Mardin Büyekşehir Belediyesi'nde düzenledikleri basın toplantısının ardından Cizre'ye gitmek için yola çıkan grup, akşam saatlerinde Nusaybin'e ulaştı. Grup, Şırnak'ın İdil İlçesi'ne giden yol ayırımında, jandarma ekipleri tarafından durduruldu. Geçişlerine izin verilmeyen grup, İdil yol ayırımındaki Oyalı Köyü yakınlarındaki beklemeye başladı.

BASIN TOPLANTISI YAPTILAR

Aralarında HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat, Celal Doğan, Mithat Sancar, Dirayet Dilan Taşdemir, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün bulunduğu grup, Cizre'ye hareket etmeden önce Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde basın toplantısı yaptı. Basın toplantısında DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, sağlık ekipleriyle birlikte Cizre'ye 'yaşam koridoru' açmak için gideceklerini söyledi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye'nin yaşadığı bir sıkıntıyı gidermek için Mardin'de olduklarını belirterek, "Cizre'de insanlığa karşı işlenen bu suçun kaldırılmasıyla ilgili bir gündem var. Ülkenin her tarafında, kendisine insanım diyen herkes bu trajedinin bitirilmesi için çağrılar yapıyor, ama maalesef Ankara ve Cizre'deki hükümet ve devlet aygıtının anlaşılmaz tavrı yüzünden, maalesef bugüne kadar herhangi bir sonuç alınamadı" dedi. Cizre'de olanlar için '21'inci yüzyılın Kerbela'sı ve Madımak'ı' benzetmesi yapan Baluken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanları bir damla suya muhtaç hale getirerek ölüme terk etmek, atılan havan toplarıyla binalarda yangınlar çıkarıp orada mahsur kalan yaralıları hastaneye nakletmemek, AKP döneminde yaşanan bir Kerbela ve Madımak olarak tarihe geçmek üzeredir. Can kayıplarının artması durumunda AKP hükümeti tarih önünde hesap veremez bir konuma getirir. Bugün yaptığımız girişim, hükümet ve devlet yetkilileri açısından da bizzat parçası oldukları bu utancın ortadan kaldırılması için bir fırsattır. Şu an Cizre'deki bodrumlarda katledilenlerin sayısı Roboski'de katledilenlerin iki katıdır. İki Roboski katliamı ile karşı karşıyayız. Daha bir tane Roboski'nin daha hesabını verememiş bir hükümetin nasıl bir durumla karşı karşıya kalacağını bilmesi gerektiği kanaatindeyiz."

İdris Baluken, kurdukları temasta sağ olduklarını bildikleri kişilerin nakledilmesi için uğraştıklarını belirterek, "Biz bugün kararlıyız. Heyet olarak Cizre'ye gidip halkımız adına bu insani trajedinin bir an önce kaldırılması için harekete geçeceğiz. O yaralıları ve cenazeleri hastaneye kaldırmaya çaba göstereceğiz" dedi.

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da, Cizre'deki öncelikli olarak yaralıları almaya çalışacaklarını belirterek, "Umarım izin verirler, mani olunmaz. Bu olmaz ise bunun mesuliyeti doğrudan doğruya iktidara aittir" diye konuştu.

HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan ise hükümet yanlısı medyanın böyle bir ev olmadığı algısı yarattığını söyledi. Eldeki bilgilere göre Cizre'de evin bodrumunda mahsur kalan 26 yaralı olduğunu vurgulayan Celal Doğan, "Şimdi devletin büyük olduğunu söyleyenlere bakın. Devletin hangi olanakları eksik ki, bizi o insanlara ulaştırmaktan veya o insanları bizimle yüzleştirmekten aciz bir yapı ile karşı karşıyayız. Düşünün Uganda'nın çöllerinin ortasında, İsrail'in özel komandoları istediğini alıyor, biz Cizre'nin içerisinde bir bodrum katında mahsur kalmış 26 yaralının akıbetini, ülkemiz insanlarına açık ve net duyuracak birikimden veya başarıdan yoksun bir iktidarla karşı karşıyayız" dedi.

Celal Doğan, oraya gitme riski aldıklarını belirtirken de "Madem zırhlı araçları var, bizleri bindirsinler araçlara, biz risk alıyoruz. Ben şahsen o riski alıyorum, gidip orada bizleri orayla yüzleştirsinler. Yoksa da kamuoyunu aldatmaktan vazgeçsinler. veya biz vazgeçelim. Bize gelen bilgiler yanlışsa, bütün halkımızdan özür dileyelim. Varsa böyle bir realite de devlet niçin bunu ortaya sermekten çekiniyor? Kürtlerin o bodrumdaki ölülerinden mi korkuyorlar? Yaralısından mı korkuyorlar? veya gerçekten varsa orada bir gerilla, bir suçlu onu devlet alsın sorgulasın" diye konuştu.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, heyet olarak Cizre'deki eve gitme sorumluluğunu üslendiklerini hatırlattı, "İzin versinler biz bu sorumluluğu üstlenelim, onlar da bu ayıptan kurtulsunlar. Eğer bir tuzak varsa da bu tuzağı ortadan kaldırma noktasında gerekli çalışmayı yapmaya zaten HDP olarak bozmaya hazırız. Hakikaten güvenlik politikasının kurduğu bir tuzak söz konusu ise, biz parti olarak bu tuzağın deşifre edilmesini, kamuoyuna duyurulmasını ve ortadan kaldırılmasını sağlayacak her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Bu konuda samimiyet testi, yaralıları almaya izin vermektir" dedi. - Mardin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Celal Doğan Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title