Haberler

Cizre - Diyarbakır'daki Sivil Toplum Örgütleri Cizre'de İnceleme Yaptı

Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri Cizre'de inceleme yaptı DİYARBAKIR'da faaliyet yürüten 38 sivil toplum örgütü temsilcisi, HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ile birlikte geldiği Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın öldürüldüğü yerde inceleme yaparak, son günlerde yakınlarını kaybedenlerin ailelerini ziyaret etti.

Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri Cizre'de inceleme yaptı

DİYARBAKIR'da faaliyet yürüten 38 sivil toplum örgütü temsilcisi, HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ile birlikte geldiği Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın öldürüldüğü yerde inceleme yaparak, son günlerde yakınlarını kaybedenlerin ailelerini ziyaret etti. Diyarbakır'da aralarında DDKD, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, TUHAD-DER, KESK, TMMOB, 78'ler Derneği, DBP, Sarmaşık Derneği, KURDİ-DER, Diyay-Der, ÖSP ve Barış Anneleri'nin bulunduğu 38 sivil toplum örgütü temsilcisi, son 25 günde çıkan olaylarda 6 kişinin hayatını kaybettiği Cizre'ye gelerek incelemelerde bulundu. Heyet, önce HDP ve DBP ilçe örgütlerini ziyaret ederek, gelişmeler hakkında bilgi aldı. Yapılan ziyaretin ardından heyet üyeleri, DTK Eş Genel Başkanı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret eşliğinde Nihat Kazanhan'ın öldüğü Yafes Mahallesi'ne gitti.

"HRANT DİNK'İ ÖLDÜREN, NİHAT KAZANHAN'I DA ÖLDÜRMÜŞTÜR"

Burada yaptıkları incelemeden sonra konuşan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, katledilişinin 8'inci yıldönümü nedeniyle Hrant Dink'i de anarak, "Ne garip bir rastlantıdır ki Hrant Dink'in katili olma olasılığını taşıyan, şüpheli sıfatıyla ifade veren Emniyet Müdürü Cizre'ye tayin ediliyor. Şimdi şu bağlantıyı kurmak çok daha kolay ve çok daha anlaşılır oluyor, şu cümleyi kuruyoruz; Hrant Dink'i öldüren Nihat Kazanhan'ı da öldürmüştür. Hrant Dink'i katline sebep olan kurşun, aynı yerde Nihat'ın kafasında patlamıştır. ve bu devlet cezasızlık politikasını sürdürerek, gözlerimizin içine baka baka halklarımızı, halklarımızın çocuklarını, halklarımızın genç ve kadınlarını öldürmeye devam ediyor ve 'ben yaptım oldu ve ben yaptım yanıma kaldı' demeye devam ediyor. O yüzden biz diyoruz ki, hikayemiz ortak, eğer hikayemiz ortaksa mücadelemiz de ortak olmalı ve yönümüzü çevireceğimiz, mücadele edeceğimiz alan da ortak olmalı. Bir kez daha Nihat Kazanhan'ın şahsında bütün şehit çocuklara yönelik saygımızı ifade ediyoruz. Onların anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Hepsine Allah'tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Hrant'ın şahsında demokrasi ve devrim mücadelesinde hunharca, alçakça katledilen bütün aydın, yazar, gazeteci, insan olan, demokrat olan herkesi saygıyla anıyoruz" dedi.

"DEVLET FAİL BULAMIYOR, DEMEK Kİ KENDİSİ YAPMIŞTIR"

Daha sonra konuşan Devrimci Demokrat Kültür Derneği Genel (DDKD) Genel Başkanı İmam Taşçıer, yaşanan olaylara yabancı olmadıklarını, 90'lı yıllarda benzer olayların sık sık yaşandığına dikkat çekerek, "O dönemlerde 17 bin faili meçhul cinayet işlendi. Bu bugünkü olaylar da o olayların devamıdır. Devlet 17 bin kişiyi öldürenlerin katilini bulamadı. Cizre gibi küçük bir yerde çocuklar, gençler öldürülüyor ve bunların da faili hala bulunamamıştır. Failini bulamayan bir devlet demek ki, bunu kendisi yapmıştır. Kendisi yaptığı için bu işin failini bulma ihtiyacını duymuyor. Bu bir projedir ve bu projenin bir parçasıdır. Bu gelişen Kürt muhalefetinin statüye doğru gitmesi, kendi kendini yönetmeye doğru gitmesinin projesinin bir parçasıdır. Güvenlik güçleri her zaman Kürtleri yok etmek için, baskı aracı olarak kullanmak, hatta o kadar küçülmüşler ki, 12 yaşındaki bebekleri öldürmeye varmışlar. Biz Diyarbakır'da faaliyet gösteren Kürt parti ve STK'lar olarak buradayız. 38 sivil toplum örgütü ve parti temsilcileri olarak buradayız. Cizre halkının yanında olduğumuzu ve bunun sadece Cizre'ye yönelik olmadığını, bütün Kürdistan'a yönelik olduğunu, bütün Kürt, dünya ve Türkiye kamuoyunu, bu tür olaylara karşı sessiz kalmamaya davet ediyoruz. Faillerinin kısa zamanda ortaya çıkarılması, Türkiye Devleti'nin ve bunu yapanların özür dilemesi ve Cizre'ye bu provokasyonları yapanların biran önce deşifre edilmesi gerekmektedir" diye konuştu. Yapılan konuşmalardan sonra heyet üyeleri, Nihat Kazanhan'ın Yafes Mahallesi'nde bulunan baba evini ziyaret edip aileye başsağlığı dileklerinde bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selma Irmak Diyarbakır Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
title