Haberler

Çivril'de Ürünü Para Etmeyen Elma Üreticileri Ağaçları Kesti

Güncelleme:

Denizli'nin Çivril ilçesinde elma üreticileri, maliyetlerini karşılamadıkları gerekçesiyle elma ağaçlarını kesti.

Denizli'nin Çivril ilçesinde 10 bin dekar alanda yıllık yaklaşık 220 bin ton elma üretimi yapılırken, geçen yıl elmayı dalında, kilosunu 1-1,5 liraya satan üreticiler, bu yıl kilosunu 50 kuruşa bile satamadıklarından şikayet etti.

Meyve suyu fabrikalarına satılan ve "dip elma" olarak nitelendirilen elmaların 10 kuruşa dahi satılamadığını aktaran üreticiler, sadece Emirhisar Mahallesi'nde 20 bin ton dip elmanın satılamayıp meydanlara döküldüğünü belirtti.

Emirhisar ve Haydan mahallelerinde bazı elma üreticileri, bahçelerindeki elma ağaçlarını keserken, bazıları da iş makineleri ile kökledi.

"ÇARESİZ ŞEKİLDE AĞAÇLARI SÖKMEK ZORUNDA KADIK"

Bahçesindeki elma ağaçlarını kepçeyle söken Halim Ergut da 38 dekar alanda 150 ton elma yetiştirdiğini fakat elmaların "para etmediğini" söyledi.

Elmanın kilosunun çiftçiye 70 kuruşa mal olduğunu savunan Ergut, şöyle konuştu:

"Mahsulün kilosunu 10 kuruşa bile satamıyoruz. Alan da satan da yok, perişanız. 10 kilogram elma satacağız ki bir bardak çay içebilelim. Girdiler çok pahalı. Yapacak bir şey yok, çaresiz şekilde ağaçları sökmek zorunda kaldık. Bu ağaçlar 12 yaşında ancak kökleyip, yerinde hayvanlarımız için yem yetiştirmeyi düşünüyoruz."

"EN AZINDAN İŞÇİ PARASINI KURTARALIM"

Elma üreticilerinden Mustafa Çelen de bahçesindeki elma ağaçlarını sökmeye başladığını ifade ederek, "28 yıldır elma yetiştiriyorum. Yetkililer bizimle ilgilensin, en azından işçi parasını kurtaralım. Mahsul para etmediği için elma ağaçları sökmeye başladım. İlaç, gübre, mazot hesabını yapınca kurtarmıyor." diye konuştu.

Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, meyve suyu fabrikalarına 10 kuruşa düşen elmayı geçen yıl 35-37 kuruşa sattıklarını ifade ederek, girdi fiyatlarının yüksekliğinden dolayı maliyeti karşılayamadıklarını belirtti.

Üretici üzerindeki girdi fiyatlarının düşürülmesi ve dış pazara açılmanın gerekliliğine işaret eden Özkul, "Zararına satmak istemeyen üreticinin elması ağacında kaldı. Ağaçta kalan elmanın ağaca ve toprağa zararı var. Toplayıp depoya koysa depo kirasını karşılamayacak. Piyasada rekabet için ihracat şart." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Emirhisar Denizli Çivril Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title