Haberler

Çinli Qitao Chen'in Klasik Türk Musikisi Sevdası

Şenay Ünal - Tarihi zenginliklerini ve doğal güzelliklerini görmek için 9 yıl önce Türkiye'ye gelen, klasik Türk sanat musikisinden etkilenen Çinli Qitao Chen, Hacı Arif Bey Müzikali'nde, haremdeki ceriyelerden birini oynayacak, Türk...

Şenay Ünal - Tarihi zenginliklerini ve doğal güzelliklerini görmek için 9 yıl önce Türkiye'ye gelen, klasik Türk sanat musikisinden etkilenen Çinli Qitao Chen, Hacı Arif Bey Müzikali'nde, haremdeki ceriyelerden birini oynayacak, Türk bestekarların eserlerini farklı bir aksanla söyleyecek.

Ülkesinde iyi bir işi olan Chen'in Türkiye macerası, çevresindekilerden duyduğu Türkiye övgüleriyle başlamış. Kısa süreli bir tatil için Türkiye'ye gelen Chen, tatili bitmesine rağmen Türkiye'den ayrılamamış.

Türkiye'ye yerleşen, burada evlenen ve "İlhan" soyadını alan, çocuk sahibi olan Chen, şimdilerde bir müzikalde, Türk müziği eserlerini seslendirmeye hazırlanıyor. Chen, Resim Heykel Müzesi Tiyatro Salonu'nda, 26 Ocak'ta sahnelenecek Hacı Arif Bey Müzikali'nde, sahneye çıkacak.

Chen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye yerleştikten sonra iş bulmam gerekiyordu. İş görüşmesine gittiğim bir gün kapalı kapılardan birinden çok duygusal ve güzel bir ses duydum. Sesin bende uyandırdığı ilgiye engel olamadım. Hemen kapıyı çalıp içeri girdim. O günden sora da Türk müziğinden vazgeçemedim" dedi.

Şarkı söylemeyi sevdiğini ve ülkesinde de şarkı yarışmalarına katıldığını belirten Chen, "Hiç nota bilgim olmadığı için Türkçe eserleri ezberlerken de söylerken de epey zorlandım. Bizim şarkılarımızla benzer yönleri de var çok farklı olduğu yönleri de var. Ancak Türk müziğindeki nağmelerin duygusallığı beni çok etkiliyor" diye konuştu.

-Chen, Türk bestekarların eserlerini seslendirecek-

Qitao Chen, Türk sanat musikisinin klasik ve neoklasik döneminin bestekarlarından, kürdilihicazkar makamı ile müsemmen usulünün mimarı Hacı Arif Bey'in hayatının anlatılacağı müzikalde, haremdeki cariyelerden birisini canlandıracak. Türkiye hayranı Chen, Hacı Arif Bey müzikalinde, Itri ve Dede Efendi gibi Türk bestekarlarının eserlerini de dinleyicinin beğenisine sunacak.

-"Haremdeki cariyeler, Hacı Arif Bey'den musiki eğitimi aldı"-

Müzikalde Hacı Arif Bey'e sesiyle hayat verecek Ankara Radyosu sanatçısı Kadri Şarman'a Qitao Chen'in de aralarında bulunduğu Faslı Şahane Hanımlar Topluluğu eşlik edecek.

Bir yıldır müzikale hazırlandıklarını anlatan Şarman, Chen'in hiçbir nota bilmemesine rağmen iyi bir müzik kulağı olduğuna dikkat çekti.

Müzikalin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklendiğini bildiren Şarman, şunları söyledi:

"Hacı Arif Bey'in çok acıklı bir hikayesi var aslında. Daha ilköğrenimi sırasında güzel sesiyle dikkati çeken bestekar ile Dede Efendi gibi önemli isimler ilgilenmiş. Çok geçmeden sesinin güzelliğini haber alan Sultan Abdülmecid Han onu Mızıka-yı Hümayun'a aldırmış.

Arif Bey, haremdeki cariyelerin musiki hocalığı görevini de yürütüyormuş. Bu dersler sırasında Çeşm-i Dilber adlı bir cariyeye aşık olan Hacı Arif Bey, padişahın izniyle Çeşm-i Dilber'le evlenerek Saray'dan ayrılmış ancak Çeşm-i Dilber, çocuklarını Arif Bey'e bırakarak bir tüccarla kaçmış. Bunun üzerine Arif Bey, 'Niçin terk eyleyip gittin a zalim', Düşer mi şanına ey şeh-i huban' dizeleriyle başlayan kürdilihicazkar şarkısını bestelemiş."

Arif Bey'in sonraki iki evliliğini de yine haremden yaptığını anlatan Şarman, bu evliliklerin de hüsranla sonuçlandığını vurguladı.

Şarman, yaşadığı acıların Hacı Arif Bey'in bestekarlığına yansıdığını kaydederek, "Eski şarkılar arasında, şarkı formuna ya da formun farklı türlerine örnek gösterilebilecek kuruluşta eserlerin sayısı az değildi ama şarkı formlarının kesin kurallara bağlanması ilk kez Arif Bey'in eserleriyle gerçekleşebildi. Arif Bey kendisinden sonraki şarkı bestecilerini de etkiledi" dedi.

Devlet Tiyatroları sanatçısı Mustafa Mutlu'nun, dönemin padişahını canlandıracağı müzikalde Kadri Şarman, Ela Altın, Ayşen Gürbüz, Hicran Eresken, Canan Etlioğlu, Nesrin Feşel, Gülay Baybaba, Hande Ayıkgezmez, Qitao Chen İlhan ve Gülderen Cengiz sahne alacak.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Hacı Arif Bey Kadri Şarman Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title