Haberler

Çin-Türkiye Fotoğraf Sergisi Açıldı

Güncelleme:

Çin- Türkiye İslam Kültür ve Sanat Etkinlikleri" fotoğraf sergisi açıldı. Ahmet Hamdi Akseki Camii fuaye alanında sanatseverlerin beğenisine sunulan serginin açılışını Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Başkan Yardımcısı Özafşar, doğunun önemine değinerek, "Işık doğudan

gelir, doğunun ışıklarına herkesin ihtiyacı var" dedi.

Tarihin ve insanlığın en yüksek medeniyetlerinden Çin ve Türk İslâm medeniyetinin tarihteki izlerini gördüklerini belirten Özafşar, şöyle konuştu;

"120'yi aşkın fotoğrafla harikalar diyarı, bereketli Sarıırmak'ın çocuklarıyla bereketli Kızılırmak'ın, Fırat'ın, Dicle'nin çocuklarının modern dünyaya birlikte sunabilecekleri çok yüksek değerler olduğunu gördük. Işık doğudan gelir, doğunun ışığına herkesin ihtiyacı var. Çin ve Türkiye stratejik ortaklığının derin kökleri, kültürel ve dini ilişkilerin geliştirilmesindedir."

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Xiaoning Wang da iki ülke arasında önemli ilişkiler geliştiğini belirterek, bu iyi ilişkilerin karşılıklı düzenlenen kültür yıllarıyla da pekiştirildiğini, farklı alanlarda gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerde hem Türkiye'nin hem de Çin'in görevler üstlendiğini söyledi. Çin ve Türkiye'nin, Asya'nın iki ayrı ucunda ve İpek Yolu üzerinde bulunduğuna işaret eden Wang, şunları söyledi;

"Günümüzde iki ülkenin devleti de halklarının yaşam seviyesini yükseltmek için çaba sarf etmektir. Aynı zamanda ülkelerimiz arasında stratejik işbirliği kurulmuştur. Strateji ortakları olarak karşılıklı anlayışlarımızı daha da geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye önemli bir İslam ülkesi, Çin'de Müslümanlar azınlıkta bulunuyor ancak gerek Çin devleti gerekse diğer dinlere inanan insanlar, Çinli Müslümanların inanç ve kültürlerine büyük saygı göstermektedir. İslami kültür, Çin kültürünü ve dünya kültürünü daha da zenginleştirmiştir. Çin devleti bundan sonraki dönemlerde de İslami kültürün zenginleşmesine destek vermeye devam edecektir."

120 fotoğraf karesinden oluşan sergide, Pekin, Xian ve Yinçuan'da bulunan tarihi camiler, Çin'in tarihini ve kültürünü yansıtan mekânlar ve "Çin-Türkiye İslam ve Kültür Sanat Etkinlikleri"nden fotoğraf kareleri yer alıyor.

Açılışa, Başkan Yardımcısı Özafşar'ın yanı sıra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Xiaoning Wang, Ankara İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Sait Hatipoğlu, Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Müslüman Ülke ve Topluluklar Daire Başkanı Erdal Atalay ve çok sayıda davetli katıldı.

Sanatseverler tarafından yoğun ilgi gören sergi, 15 Ekim'e kadar gezilebilecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Emin Özafşar Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title