Haberler

Çin-Suudi Arabistan İşbirliği Gelişmekte

Güncelleme:

Suudi Arabistan Kralı Salman, 17 Mart Cuma günü Çin Başkanı ile görüştü. Her iki ülke, bir gün önce, 65 milyar dolarlık bir yatırım işbirliği üzerinde anlaşma imzalamışlardı.

Yapılmış olan çerçeve anlaşma enerji, yatırım, finans, kültür ve uzay gibi Suudi Arabistan'ın petrol dışı büyüme çabalarını yoğunlaştırdığı alanları 35 adet proje bağlamında kapsayarak ortak çabaları teşvik etmeyi amaçlıyor.

Suudi Arabistan, Pekin'in şu sırada Orta Asya ve Orta Doğu'ya yönelik olarak yürütmekte olduğu "Bir Kuşak, Bir Yol" adlı yoğun girişim çerçevesinde önemli bir bölgesel aktör olarak görülüyor. Çerçeve anlaşmada yazılan tutar aslında çok yüksek olmakla birlikte deneyim, projeler başladıktan sonar öngörülen miktarların da daima aşıldığını göstermiştir.

Suudi Arabistan, geçen yıl Rusya tarafından geçilinceye değin, Çin'in 1 numaralı petrol tedarikçisi olmuştur. Öte yandan, bu ülkenin devlet petrol şirketi Aramco Çin devlet şirketi China Petroleum&Chemical Corporation'un bir partneri olup her ikisi, diğer bir dizi projenin yanısıra, Fujian'da bir rafine kuruluşu çerçevesinde de işbirliği halindedir.

Bütün bu dostluk görünümünün yanısıra Çin'in, Suudilerin hasmı durumundaki İran ile de dostluk ilişkileri sürdürdüğü biliniyor. Ayrıca Çin, Orta Doğu'da sürüp giden savaşta Suriye'nin bugünkü meşru yönetimi arkasında yer almakta; Suudi Arabistan'ın tersine Beşar Esad'ı tutmaktadır. Ne var ki Çin-Suudi Arabistan arasında gelişmekte olan işbirliği ortamı bunlardan etkilenmemektedir. Nitekim Çin gemileri, kısa süre önce de Cidde limanını ziyaret etmiş ve Aden Körfezi'nde manevralara katılmıştır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Suudi Arabistan Orta Doğu Pekin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title