Haberler

Çin'in Tiencin Kentindeki Patlama

Çin'in kuzeyindeki liman kenti Tiencin'deki depoda meydana gelen ve 165 kişinin ölümüne yol açan patlamanın, ruhsatsız bir tesiste depolanan kimyasalların aşırı derecede kuruyup alev almasından kaynaklandığı bildirildi.

Çin'in kuzeyindeki liman kenti Tiencin'deki depoda meydana gelen ve 165 kişinin ölümüne yol açan patlamanın, ruhsatsız bir tesiste depolanan kimyasalların aşırı derecede kuruyup alev almasından kaynaklandığı bildirildi.

Çin Devlet Konseyi tarafından kurulan araştırma grubunun yetkilileri, kıvılcımların önce yanıcı bir birleşik olan nitroselüloz depolarının arasında yayıldığını, sonrasında güçlü bir patlayıcı madde olan amonyum nitratın yasa dışı olarak saklandığı depolara sıçrayarak iki devasa patlamaya neden olduğunu açıkladı.

Olayı inceleyen yetkililer, Ruihai adlı uluslararası nakliyat şirketinin depolarında bulunan nitroselüloz stoklarının nem kaybı nedeniyle aşırı kuruduğunu, sıcak havadan dolayı ısındığını ve yanmaya başladığını belirtti.

Soruşturma yetkililerinden Du Lanping yerel bir televizyona yaptığı açıklamada, itfaiye ekiplerinin 800 tonluk amonyum nitratın varlığından habersiz olduklarını, bu nedenle gerekli önlemeleri almadıklarını söyledi.

Nakliyat şirketinin birçok güvenlik şartını ihmal ettiğini vurgulayan araştırmacılar, yeterince denetleme yapmadıkları gerekçesi ile yerel yönetimi suçladı.

Bir başka soruşturma yetkilisi Li Wanchun ise yaptığı açıklamada Ruihai'nin işletmeye başladığı depolara, tehlikeli ve yasaklı maddeler ile büyük miktarda kimyasalı ruhsatsız olarak depoladığını vurgularken, yetkililerin gerekli denetimleri yapmadığına dikkati çekti.

Li, "Eğer gerekli denetimler düzenli olarak yapılsaydı Ruihai bu kadar kontrolden çıkmaz, böyle büyük bir patlama meydana gelmezdi" dedi.

Araştırmacılar, patlamanın bölgede hava, su ve toprak kirliliğine neden olduğunu ancak Tiencin yakınlarındaki okyanus sularına zarar vermediğini bildirdi.

Tiencin kentinin liman bölgesinde tehlikeli maddelerin tutulduğu lojistik deposunda 12 Ağustos'ta büyük bir patlama meydana gelmişti.

Depoda 700 ton civarında sodyum siyanür dahil olmak üzere yüksek miktarda zehirli kimyasalların bulunduğu açıklanmıştı. Patlamada, 99'u olaya müdahale eden itfaiye görevlileri ve 11'i polis memuru olmak üzere toplam 165 kişi hayatını kaybetmiş 798 kişi ise yaralanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title