Haberler

Çin'in Demokrasi Niyeti Yok

Sadi KAYMAZ, PEKİN / DHA - Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) resmi yayın organı Halkın Günlüğü, 'demokrasi tuzağına karşı uyanık olma' çağrısı yaptı.

Sadi KAYMAZ, PEKİN / DHA - Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) resmi yayın organı Halkın Günlüğü, 'demokrasi tuzağına karşı uyanık olma' çağrısı yaptı.

Gazete, bugün yayımladığı başyazıyla, Kiev'den Bangkok'a kadar sokak siyasetinin çatışmalara yol açtığını hatırlattı ve ülkenin Batı tarzı demokrasi tuzağına düşmemesi gerektiğini kaydetti.

'Batı Asya'dan Kuzey Afrika'ya çok sayıda ülkenin şaşkınlıkla Batı tarzı demokrasi çılgınlığına sürüklendiğini' iddia eden Halkın Günlüğü, 'Son yıllardaki renkli devrimlerin sonuçlarına baktığımızda, Çin'e özgü sosyalizme sıkıca tutunmanın yarattığı memnuniyet duygusunu ifade etmemek mümkün mü?' ifadelerini kullandı.

İngiliz demokrasi geleneğini hedef almayı da ihmal etmeyen gazete, 'İngiltere parlamentosunda bugün dahi soylular var. Çin halkı için bu düşünülemez' dedi.

Başyazının, 1989 yılında öğrencilerin demokrasi talebiyle gerçekleştirdiği gösterilerin yıldönümünden sonra yayımlanması dikkat çekti. Pekin'in kalbindeki Tiananmen Meydanı'nda iki buçuk ay süren gösteriler, 4-5 Haziran günlerinde 200 bin asker tarafından kanlı biçimde bastırılmıştı.

Olaylar sırasında liberal kadroları tasfiye ederek ÇKP yönetimini ele geçiren tutucular ise, parti içinde gösterilere kadar tartışılan siyasal liberalizasyon planlarını da rafa kaldırmıştı.

Analistler, ÇKP'nin görünür gelecekte bu planları raftan indirmeyi düşünmediğini belirtiyor.

Nitekim, demokrasi taraftarlarının kısa süre evveline kadar umut bağladığı Xi Jinping, Nisan ayında yaptığı Belçika ziyareti sırasında, Çin'in geçmişte çeşitli siyasi modelleri tecrübe ettiğini ve çok partili sistemin işlemediğini söylemişti. Xi Jinping, yabancı siyaset ya da kalkınma modellerini kopyalamanın felaketle sonuçlanabileceğini de kaydetmişti.

ÇKP, anayasada kendisine 'yol gösterici' rol biçiyor. Anayasada yer verilen 'çok partili işbirliği sistemi' çeşitli partilerin varlığına olanak tanıyor, ancak bu partiler ÇKP'nin yol gösterici rolüne tabi bulunuyor.

Çin'de çoğulculuk çağrılarıyla tek parti ya da otoriter sisteme yönelik eleştiriler gözaltı, yahut hapis cezalarıyla sonuçlanabiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Bangkok Pekin Kiev Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title