Haberler

Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Düzce'de

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, geçen yıl Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısının 310 bine ulaştığını belirterek, "Bu yüzden genel olarak Türkiye-Çin ilişkisinin geliştirilmesi bizi memnun etti, büyük bir potansiyel kuruldu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, geçen yıl Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısının 310 bine ulaştığını belirterek, "Bu yüzden genel olarak Türkiye-Çin ilişkisinin geliştirilmesi bizi memnun etti, büyük bir potansiyel kuruldu. Bu büyük potansiyeli su yüzüne çıkarmamız lazım." dedi.

Yu ile beraberindeki Çinli iş adamları, bir dizi temasta bulunmak üzere geldiği kentte Düzce Valisi Ali Fidan'ı makamında ziyaret etti.

İki ülke arasında 2010 yılında stratejik işbirliği kurulduğunu, ikili ilişkilerin daha hızlı bir şekilde gelişmeye başladığını belirten Yu, bu sayede göze çarpan başarılar elde edildiğini bildirdi.

Yu, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çok başarılı bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ikili görüşme yaptıklarını anımsatarak, "Geniş konularda görüş birliğine vardılar. Geçtiğimiz kasım ayında Antalya'da G20 düzenlenmiştir. Çin Devlet Başkanlığı da Türk tarafının daveti üzerine Türkiye'ye geldi ve burada Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşme yaptı ve iki liderin huzurunda 7 tane anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalar Çin ve Türkiye arasındaki mevcut ilişkinin gelişmesine ve gelecekteki gelişmeye büyük katkıda bulunmuştur. İki liderin irdelemesi sonucu iki ülke arasında sadece siyaset alanında değil, aynı zamanda ticaret ve ekonomi alanında da büyük ilerleme kaydedilmiştir." ifadesini kullandı.

Çin ile Türkiye arasındaki işbirliğinin uluslararası ekonominin tersine, iyi seyrettiğini anlatan Yu, şunları söyledi:

"Geçen yıl, Türk tarafının verdiği istatistiklere göre Çin-Türkiye ticaret hacmi 27 milyar dolar civarındadır. Birçok Çinli firma da Türkiye'de önemli projelerde müteahhitlik yapmıştır. İki ülke arasında turizm sektöründeki işbirliği de gittikçe artıyor. Geçtiğimiz sene bazı sorunlar yaşanmasına rağmen yine de Çinli turist sayısında bir artış görüldü. Türkiye'ye gelen turist sayısı önceki döneme göre yüzde 57 büyüme göstererek 310 bine ulaştı. Bu yüzden genel olarak Türkiye-Çin ilişkisinin geliştirilmesi bizi memnun etti, büyük bir potansiyel kurulmuştur. Bu büyük potansiyeli su yüzüne çıkarmamız lazım. Her alanda mevcut olan işbirliklerimizi daha da derinleştirmemiz lazım."

"Bir Kuşak Bir Yol" mutabakatı

Yu, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için imzalanan 'Bir Kuşak Bir Yol' mutabakatı çerçevesinde Düzce'nin çok önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi.

"Sayın Cumhurbaşkanınızın dediği gibi ilerde Pekin'i Orta Asya'ya oradan da Türkiye'ye hatta buradan Londra'ya bağlayan bir ulaştırma bağlantısı oluşturacak ve Düzce'de çok önemli bir durak olacak" diyen Yu, "İleride iki ülke arasında ticaret, ekonomi, turizm ve diğer alanlarda ilişkinin gelişmesi için Düzce de daha büyük katkı yapacaktır." ifadesini kullandı.

Çinli heyet, daha sonra Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır'ı ziyaret etti.

Öte yandan Düzceli ve Çinli iş adamları bir araya geldi.

Kaynak: AA / Güncel

Ali Fidan Türkiye Düzce Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title