Haberler

Çin ile ABD Arasındaki Keşif Uçağı Krizi

Pekin yönetimi, ABD'yi Çin hava sahasına yakın keşif uçuşu yapmakla suçladı.

Washington'un, Çin askeri jetinin ABD donanmasına ait devriye uçağını engellemesiyle ilgili eleştirisinin ardından Pekin yönetimi, ABD'yi Çin hava sahasına yakın keşif uçuşu yapmakla suçladı.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yücun, konuyla ilgili ABD'nin eleştirisine ilişkin, "ABD ikili ilişkilerin etkilenmesini istemiyorsa bu tür yakın keşif uçuşlarını durdurmalı" dedi.

ABD tarafının iki uçak arasındaki uzaklık gibi teknik konular hakkında konuşmaya devam ettiğini söyleyen Yang, Çin'in yakın keşif uçuşlarıyla ilgili kararlı politikasının göz ardı edildiğinin altını çizdi.

ABD'nin Çinli pilotun manevrasını tehlikeli ve provokasyon olarak nitelendirdiğini hatırlatan Yang, manevranın profesyonel olduğunu ve güvenliğin göz önünde bulundurulduğunu kaydetti.

Yang, olayın Çin'in Haynan adasına 220 kilometre mesafede gerçekleştiğine işaret etti.

Sözcü Yang, ABD uçaklarının uzun süredir Çin'e yönelik keşif uçuşları yaptığını, bunun Çin'in güvenliğini tehdit etmesinin yanı sıra Çin-ABD arasındaki karşılıklı stratejik güvene ve ikili ilişkilere ciddi zarar verdiğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığından keşiflerin şeffaf olduğu ve Çin'i haberdar ettikleri açıklamasına yönelik de Yang, ABD'den böyle bir keşif hakkında herhangi bir bilgi almadıklarını belirtti.

Diğer yandan Sözcü, Çin'in ABD ordusunun keşif faaliyetlerini yakından takip ettiğini, ulusal deniz ve hava güvenliğini korumak için gerekli önleme faaliyetlerine başvuracaklarını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Çin jetinin rutin devriye görevi yapan ABD donanmasına ait P-8 Poseidon tipi keşif uçağını tehlikeli bir şekilde taciz ettiğini belirtmiş ve bunu kaygı verici provokasyon olarak nitelendirmişti. - Pekin

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Washington Sözcü Pekin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title