Haberler

Çin-Gürcistan İlişkileri

Gürcistan ile Çin arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin hızlandırılması için bir memorandum imzalandı.

Gürcistan'ı ziyaret eden Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli ve beraberindeki heyet, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili tarafından kabul edildi.

Basına kapalı yapılan toplantıda, iki ülke arasında enerji, sağlık, tarım, ticaret, taşımacılık ve kültür alanlarında ilişkilerin seyri değerlendirildi, gelecekte yapılacak işbirliği müzakere edildi.

Toplantıda, tarafların özellikle tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması için yakın işbirliği içinde olması, altyapının geliştirilmesinin gerekliliği vurgulanarak, Çin ve Gürcistan arasında serbest ticaret anlaşması için her iki ülke yönetimlerinin hazır olduğu dile getirildi.

Basına kapalı toplantının ardından düzenlenen imza töreninde Gürcistan Ekonomi ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin hızlandırılması amacıyla bir memorandum imzalandı.

Çin'den Gürcistan sağlık sektörüne destek

Töreninde Çin ve Gürcistan arasında teknik ve ekonomik işbirliği memorandumu da imzalandı.

Memoranduma göre, Pekin yönetimi Gürcistan sağlık sektörüne yaklaşık 9 milyon dolarlık destek verecek. Başbakanlık'tan alınan bilgiye göre, Çin'in maddi desteği, Gürcistan'ın iki ayrı bölgesinde sağlık merkezlerinin altyapısının geliştirilmesi için kullanılacak.

Termik Santralı inşa edilecek

Kvirikaşvili'nin Zhang ve Çin heyetini kabulünden sonra düzenlenen törende ayrıca Gürcistan'da Maden Kömürü Termik Santrali'nin inşa edilmesi için bir memorandum imzalandı.

Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, iki ülke arasında sağlam bir işbirliği olduğunu vurgulayarak, bu yıl ağustos ayında Maden Kömürü Termik Santrali projesini hayata geçirmeye başlayacaklarını söyledi.

Gürcistan'ın en büyük 5 ticari ortağından biri olan Çin, ülkede sağlık, enerji, yol ve konut inşaatı, tarım gibi alanlarda yatırım yapıyor.

Kaynak: AA / Güncel

İpek Yolu Gürcistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title