Haberler

Çin Gazetesi: Çin, Türk-Rus Geriliminde Kenarda Kalacak

Güncelleme:

Çin basını, Rusya'nın önemli müttefiki Çin'in Türk-Rus gerilimine mesafeli duracağını yazdı. Çin gazetesi, "Çin, Türk-Rus geriliminde kenarda kalacak." dedi.

Hong Kong merkezli South China Morning Post (SCMP) gazetesi, Türkiye'nin Suriye sınırında düşürdüğü Su-24 tipi Rus savaş uçağıyla ilgili olarak olayın büyümemesi için ortak çaba çağrısı yapan Çin'in Türk-Rus gerilimine mesafeli duracağını ve müdahil olmaktan kaçınacağını iddia etti.

Uzakdoğu'nun saygın gazeteleri arasında yer alan SCMP, internet sitesinden yayımladığı başyazıda, Rusya'ya ait bir SU24'ün Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

"PEKİN KENARDA KALACAK"

SCMP, "Çin, Türk-Rus geriliminde kenarda kalacak" başlıklı yazısında, Pekin'in Moskova'yla yakın bağlarına rağmen arabulucu rol oynama isteği duymayacağı öne sürerken, anlaşmazlığın hava sahası ihlalinden çok daha karmaşık olduğuna dikkat çekti.

"ÇİN BAŞKALARININ ANLAŞMAZLIKLARIYLA ALAKADAR DEĞİL"

Gazete konuşan Peking Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Jia Qingguo, Çin hükümetinin "laftan öteye geçmeyeceği" tahminde bulunurken, "Çin, iki tarafı da itidali korumaya ve ihtilafları müzakere yoluyla gidermeye teşvik edecektir. Ama, Pekin başkalarının anlaşmazlıklarıyla alakadar değil" dedi.

"DURUM İHLALDEN DAHA KARIŞIK"

Ankara ve Moskova'nın olaya ilişkin farklı hikayeler sunduklarına dikkat çeken Jia, iki ülke çekişmesinin hava sahası ihlalinden çok daha karmaşık olduğunu da kaydetti.

"KRİZ UZAKLARDA, RUS ORDUSUNUN ÇİN'E İHTİYACI YOK"

SCMP'un görüş aldığı Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi Rusya Araştırmaları Uzmanı Zhang Jianrong ise, Rusya'nın bu olaydan istifade edip Suriye topraklarına hava savunma sistemi yerleştirebileceğini ifade etti. Zhang, Çin'in Moskova ile Ankara arasındaki gerilime karışıp karışmayacağı hususunda ise, "Suriye'deki kriz uzaklarda. Üstelik, Rus ordusunun esasen Çin kuvvetlerine ihtiyacı da yok" sözlerini kullandı.

ÇİN'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Türkiye'nin Suriye sınırında düşürdüğü Su-24 tipi Rus savaş uçağıyla ilgili olarak Çin, olayın büyümemesi için ortak çaba çağrısı yaptı.

Pekin'den düzenlenen olağan basın toplantısında Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Hong Lei, durumun daha da ilerlemesini önlemek için ilgili taraflara ortak çaba harcamaları çağrısı yaptı.

Ülkesinin uluslararası terörizmle mücadele çabalarını destelediğini kaydeden Hong, bu tür olayların tekrar olmasını engellemek için ilgili tarafların eşgüdümü güçlendirmelerini arzuladıklarını ifade etti.

Hong, dün de aynı soruya, olayı çok yakından izlediklerini ancak, bu konuyla ilgili çok fazla aydınlatıcı durum bulunmadığına dikkat çekerek, yorum yapmamıştı. Hong, ilgili her bir tarafın ortak istişarelerini güçlendirmelerini arzuladıklarını da ifade etmişti.

İKİ SÜPER GÜÇ ADAYININ İLİŞKİLERİ İYİ

21. yüzyıl başlarında ABD'nin ardından gelen iki önemli süper güç adayı, Çin ve Rusya arasındaki ilişkiler sağlam. Son dönemde yapılan askeri tatbikat ve Şanghay İşbirliği Örgütü bu alandaki en somut ve önemli örnekleri. Rusya ve Çin en büyük havacılık kontratına da imza attı. Rusya, Çin'e 2 milyar dolar değerinde 24 uçak gönderecek. Çin, Rusya'dan yeni nesil SU-35 uçakları alacak ilk yabancı ülke oldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Rusya Federasyonu Suriye Pekin Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (69)

ANALİZ:

Savaş çıkarsa Kürtlere yalvarmayın sakın.

9
55
yanıtYanıtla
GKYZ NDR:

Sizin ne yapacağınız belli olmaz, kararlılık ve sadakat duygusu yok sizlerde .

yanıt16
yanıt2
Ya yeter yaa:

Ne zann ediyon kendini bu vatan hepimizin. Savaş çıksa hepimiz yanacağız.suriye ders olmadımı....

yanıt18
yanıt0
sanane:

kurtlerden onlar adina karar veriyon sen ayni gemide degilsin galiba bizimle batarsa gemi herkes batar asiri duygusal analizci

yanıt19
yanıt0
dikkat et:

Oyle bir hainlikte arada sizi de cikartiriz.

yanıt12
yanıt4
ŞUVEYABU:

TAMAMI DEĞİL AMA KÜRTLERİN BİR KISMI ZATEN KANDIRILMIŞ VE SATILMIŞ, VATAN HAİNİ OLMUŞ. NASIL MI? BİR KISIM KÜRTLERİN YANDAŞI OLDUĞU HDPKK ; ERMENİ ASALA TERÖR VE BÖLÜCÜLÜK ÖRGÜTÜNÜN DEVAMIDIR VE İSRAİL, ERMENİSTAN VE BİR KISIM SATILMIŞ VATAN HAİNİ KÜRTLER TARAFINDAN KURULMUŞTUR. GERÇEKTEN VATANINI SEVEN MERT KÜRTLERE SÖZÜM YOK AMA, BÖYLE DE BİR GERÇEK VAR. YÜZYILLARDIR OMUZ OMUZA-YÜREK YÜREĞE YAŞAYAN KÜRTLER MAALESEF KANDIRILMIŞ VE ERMENİSTAN VE İSRAİLİN UŞAĞI, OYUNCAĞI OLUP ÇIKMIŞTIR. ARAŞTIRIN YALANM

yanıt14
yanıt1
Vanlı:

Ruslar girse Türkiyeye Kürt_Türk diye ayrım mı yapacak zibidi. Zaten Putinde senin karakaş kara gözüne hayran. Hem sen kimsin ki Kürtler adına karar veriyorsun? Ben Kürdüm emin ol herkesten önce cepheye giderim. hemde 50 yaşında olmama ragmen. Türk ne kadar da kötü olsa (sen ve senin gibilerin düşüncesine istinaden diyorum) bir rus gavuru kadar mı kötü olur? Oğlum siz aklınızı ekmek peynirle mi yediniz? Gavurdan umulan bu medet te neyin nesi? Sen ve senin gibiler kesinlikle Kürd olamazlar.

yanıt11
yanıt0
uçabilen Türk:

artislik yaparken sana güvenmedik zaten

yanıt1
yanıt0
Vatansever:

Ülkemizin bir an önce güçlü füzeler yapmasını istiyorum.

49
4
yanıtYanıtla
seyirci:

aselsan allahın izniyle yapıyor merak etmeyin gizli askeri bilgiler onlar söylenir mi

yanıt4
yanıt0
Tüm 69 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title