Haberler

Çin eski nükleer tesisini turizme açtı

Güncelleme:

Çin'in turizme açtığı Chongqing kenti yakınlarındaki eski nükleer tesis turistlerin ilgisini çekiyor.

Gerçekten görülmeye değer tesiste, koca bir yeraltı mahzenine ulaşmak için kırmızı, mavi ışıklı ve de toz ve taze yıkanmış çimento kokulu tünellerde yol alıyorsunuz.

CNN'de alan habere göre, yeşil renkte demir bir kapıdan geçip bir futbol sahası büyüklüğünde bir mağaraya giriliyor. 30 metre kadar yükseklikteki duvarlarda neon panolar atom silahları ve plütonyum işleme süreçlerine ilişkin filmler gösteriyor.

Söz konusu tesis, Çin'in 1964'te başlattığı ilk nükleer test dönemlerinden kalma. Soğuk Savaş dönemini anımsatan nükleer tesis, Chongqing'de dağların arasına gizlenmiş olup insan eliyle yapılmış dünyanın nen büyük mahzeni.

Tesisin inşasına 1967'de başlanmış. 1984'te kapatılıncaya kadar geçen süre içinde bu tesiste 60.000'den fazla asker faaliyet göstermiş. 2010'da kısa süre için yerli halkın ziyaretine açılıp sonra kapatılmış olan tesis 104.000 m2'lik alana yayılıyor. İçerdiği 18 mahzen ve 130 tünel artık bütünüyle tüm dünyadan ziyaretçilere açık.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title