Haberler

Çin Dünyayı Demir Ağlarla Örme Yolunda

Güncelleme:

Etiyopya Başbakanı Desalegn, Afrika'nın bu ilk elektrikli ve modern raylı bağlantısı için "bu tren iki ülkenin sosyal ve ekonomik manzarasını değiştirecek" dedi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Abeba'ya gidecek tren, ilk yolculuğuna Cibuti'den 10.24'te şarkı ve danslar eşliğinde çıktı. İki kenti birleştiren elektrikli tren ilk yolculuğa çıkmadan önce, Cibuti'de yapılan törende, birçok Afrikalı ve Avrupalı lider ve diplomat vagonların basamaklarında poz verdi.

Ancak günün esas yıldızı Çin'di. Çünkü sistemi planlayan, trenleri temin eden, altı yıllık inşaat süresince yüzlerce mühendisini seferber eden ve 466 mil uzunluğundaki demiryolunu döşeyen Çin oldu. 4 milyar dolarlık maliyeti de neredeyse tümüyle Çin bankaları karşıladı.

Kendi ülkesinde en geniş ve modern demiryolu şebekesini oluşturmuş bulunan Çin yönetimi, bu becerisini şimdi de küresel düzlemde ortaya koyuyor. Örneğin yakında Şikago ve Boston'da Çin yapımı metro araçları işletmeye sokulacak. Pekin, ayrıca Endonezya'da da 5 milyar dolar maliyetli bir YHT (yüksek hızlı tren) hattı inşa ediyor.

Öte yandan Çin Hükümeti, Pekin-Londra arasında bir raylı taşıma sistemi de açtı. Bir başka kapsamlı proje ise, Çin'i Laos, Tayland ve Singapur'a bağlayan 2.400 mil uzunluğundaki demiryolu hattı. Çin, gerçekleşmiş ve yürümekte olan projeleriyle bu alanda çok önemli bir teknik birikime sahip olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Etiyopya Cibuti Pekin Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title