Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi Pakistan'da

PEKİN/ Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, kritik alanlarda önemli anlaşmalara imza atmak üzere beraberinde kalabalık bir heyetle Pakistan'a gitti.

Şi'nin Pakistan temaslarında başta bu ülke ile enerji ve ulaştırma olmak üzere birçok alanda büyük kapsamlı anlaşmaların imzalanması bekleniyor. Çin resmi basınında yer alan haberlere göre, Çin liderinin iki gün sürecek Pakistan ziyaretinde Pekin ve İslamabad yönetimleri arasında 46 milyar dolarlık yatırım anlaşması yapılacak. Pakistan'ın özellikle altyapı ve enerji alanlarında yapılacak anlaşmalara yoğunlaşacağı kaydediliyor.

Önceki Çin lideri Hu Cintao'nun 2006'daki ziyaretinin ardından devlet başkanı düzeyinde Pakistan'a ilk resmi ziyareti yapacak olan Şi'nin ana gündem maddesini ise "Çin-Pakistan ekonomi koridoru" başlığı oluşturuyor.

İki ülke arasındaki görüşmelerin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Kaşgar vilayeti üzerinden Pakistan'ın Gwadar limanı arasında kurulacak "ekonomi koridoru" üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. Kaşgar-Gwadar demiryolu projesi, geçen yıl Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın Pakistan'a yaptığı ziyarette sonuçlandırılan en önemli anlaşmalardan biriydi.

Pakistan-Çin ortak fonuyla inşa edilen ve işletmesini Çin'in yaptığı Gwadar limanının da görüşmelerin gündem maddelerinden olacağı belirtiliyor.

Diğer yandan iki ülke yetkilileri, İran'dan başlayıp Pakistan üzerinden Çin'e kadar uzanacak bir doğalgaz boru hattının inşası için olasılıkların da masaya yatırılacağını ifade ediyor.

Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinde Çin'in arabuluculuğunun masaya yatırılacağına işaret edilirken, Afganistan'da uzlaşı ve ülkenin yeniden inşasında ortak çabanın, bölgede istikrar ve güveni artırarak Çin'in Tarihi İpek Yolu projesine katkı sağlayacağı savunuluyor.

"Güvenilir dost" -

Çin basınındaki haberlerde, Şi'nin Pakistan ziyareti öncesi iki ülke ilişkileri üzerine internet üzerinden yapılan bir ankette iki halkın çoğunluğunun birbirlerini "güvenilir dost" ülke olarak tanımladığı belirtildi. Diplomatik bağların 64 yıl önce başlamasından bu yana iki ülkenin dostluklarının geliştiğine dikkat çekilerek, Çin ve Pakistan'ın ortak çıkarlar konusunda her zaman birbirlerinin destekçisi olduğu ifadeleri yer aldı.

Haberlere göre, ayrıca ankete katılan Pakistanlıların yüzde 92'si Çin-Pakistan arasındaki dostluğun asla bozulmayacağını ve Şi'nin Pakistan ziyaretiyle stratejik işbirliği ortaklıklarının ileri seviyeye taşınacağına inandığını söyledi.

Çin ve Pakistan arasında 12 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor ve bu rakamın gelecek iki yılda 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Askeri alanda ise İslamabad yönetiminin ay başında açıkladığı Çin'den sekiz denizaltı satın almasına ilişkin resmi anlaşmanın da Şi'nin Pakistan ziyareti sırasında imzalanarak sonuca bağlanacağı vurgulanıyor.

Çin Devlet Başkanı Şi, geçen yıl eylül ayında yapmayı planladığı Pakistan ziyaretini, bu ülkedeki hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle iptal etmişti. Şi, Pakistan temaslarını 21 Nisan'da tamamlayarak Endonezya'da düzenlenecek Asya-Afrika Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkeye geçecek.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Afganistan Pakistan Pekin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Anneye fitre verilir mi? Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title