Haberler

    Çin, Dev Teleskobu Uyandırdı!

    Dünyanın en büyük radyo teleskobunu inşa eden Çin; dünya dışı zeki yaşam arayışında önemli bir işleve sahip olacak devasa yapıyı nihayet aktif hale getirdi. 500 metre genişliğindeki radyo teleskop geçtiğimiz Pazar günü faaliyete geçmeye başladı.

    Kısaca FAST (Five-hundred-metre Aperture Spherical Telescope) adı verilen radyo teleskop Çin'in güneyinde yer alan Guizhou eyaletinin dağlık Pingtang bölgesinde konumlanmış durumda. 1.2 milyar yuan'a (180 milyon dolar) mal olan ve 30 futbol sahası kadar bir alanı kaplayan FAST'ın 4450 paneli bulunuyor.

    Bilim insanları bu devasa radyo teleskobun hassaslığı konusunda daha iyi bir fikir vermesi adına, onun Ay'da kullanımda olan bir cep telefonunu bile tespit edebileceğini ifade ediyor. Bu tarz teleskoplar uzaydan gelen radyo emisyonlarını tespit etmek için kullanılıyor; bu da uzaydan gelebilecek bir mesajın da tespit edilebileceği anlamına geliyor.

    Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çin Bilimler Akademisi'nden bir araştırmacı FAST'ın şimdiden 1351 ışık yılı uzaklıktaki bir pulsardan gelen elektromanyetik dalgaları tespit ettiğini açıkladı.

    Bu devasa yapı diğer yandan da Çin'in uzay araştırmaları açısından büyük bir ilerleme kaydettiği anlamına da geliyor. Yapımına başlanmadan önce araştırmacıların üzerinde 17 yıl çalıştıkları FAST, inşa edildiği bölgede daha önce yaşayan 9 bini aşkın sakinin de zorla yer değiştirmelerine neden oldu.

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Guizhou Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title