Haberler

Çin'den Obama'ya İhtilaflı Adalar Tepkisi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin: "ABD, gerçeklere saygılı olmalı ve taraf tutmaktan kaçınmalı" "Soğuk savaş yıllarından bu yana süregelen ABD Japonya ittifakının sonuçları, Çin'in menfaatlerini zedelememeli"

Çin, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Pekin ile Tokyo yönetimleri arasındaki ihtilaflı adalarının idaresinin Japonya'ya ait olduğuna yönelik bir Japon gazetesine verdiği demecin ardından, ABD'ye "gerçeklere saygılı olun" çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Obama'nın Japonya ziyareti öncesi Yomiuri gazetesine verdiği demeçle ilgili soru üzerine, "Diaoyü adaları, antik çağlardan bu yana Çin'in egemenliğindedir" ifadesini kullandı.

Pekin yönetiminin konuya ilişkin tutumunun "açık ve net" olduğuna işaret eden Çin, "Soğuk savaş yıllarından bu yana süregelen ABD-Japonya ittifakının sonuçları, Çin'in menfaatlerini zedelememeli" diye konuştu.

Sözcü Çin, Diaoyü adalarının, Washington ile Tokyo arasındaki güvenlik anlaşmasının "geçerli maddelerinden biri olarak kullanılmasına karşı olduklarına" vurgu yaparak, "ABD, tarihi gerçeklere saygılı olmalı ve taraf tutmaktan kaçınmalı" dedi.

ABD'nin konuya ilişkin tutum ve söylemlerinde "dikkatli" olması gerektiğini kaydeden Sözcü Çin, Washington yönetimini somut adımlar atarak bölgede "barış ve istikrar adına etkin rol oynamaya" çağırdı.

ABD Başkanı Obama, Japonya ziyareti öncesi ülkenin ünlü gazetelerinden Yomiuri gazetesinin sorularını yazılı olarak yanıtlamıştı. Haberde, Obama'nın "Senkaku adaları Japonya tarafından idare edilmektedir" ifadeleri yer almıştı.

Doğu Çin Denizi'nde iki ülke arasında soruna neden olan adalar, Çin'de "Diaoyü", Japonya'da ise "Senkaku" olarak biliniyor. Adalar üzerinde Çin ve Japonya ile Tayvan da hak iddia ediyor.

Diğer yandan Sözcü Çin Gang, Çin menşeli klorür gazının Suriye'de kimyasal silahlarda kullanıldığından şüphelenildiği haberlerine yönelik ise "Kimyasal silahların geliştirilmesi, bulundurulması ve kullanılmasına karşıyız" ifadesini kullandı.

Suriye'de hiçbir tarafın bu tür silahları kullanmasını desteklemediklerini ve bu ülkedeki kimyasal silahların imha sürecine aktif destek verdiklerini hatırlatan sözcü, "Klorür gazının, sanayide çok geniş kullanıma sahip olduğunu ve hiçbir ülkenin kısıtlamalı ürün listesinde bulunmadığını" hatırlattı.

Sözcü, Çin'de hem kimyasal silahlar hem de sanayide kullanılabilen maddelerin ihracatına yönelik denetimlerin "ciddiyetle" yürütüldüğünü savundu. - Pekin

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Barack Obama Japonya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title