Haberler

Çin'de Tek Çocuk Politikasının Gevşetilmesi

Güncelleme:

Çin'in ekonomi ve finans merkezi Şanghay'da gerekli şartlara sahip çiftlerden sadece %5'i ikinci çocuk istiyor.

Çin'de tek çocuk politikasının gevşetilmesinin ardından Şanghay kentinde ikinci çocuk sahibi olmak için gerekli şartları barındıran çiftlerden sadece yüzde 5'inin bu konuda başvuruda bulunduğu bildirildi.

Ülkenin ekonomi ve finans merkezi Şanghay'da sağlık ve aile planlama komisyonunun yaptığı açıklamada, kentte evli kadınlardan yüzde 90'ının ikinci çocuk için gerekli şartlara sahip olduğu belirtildi. Çiftlerden birinin tek çocuk olması durumunda, ailede ikinci çocuğa izin verilen yeni düzenlemeden yararlanmak için başvuru oranının ise sadece yüzde 5 olduğu kaydedildi.

Yetkililer, bu durumu metropollerde çocuk sahibi olmanın getirdiği ekonomik külfetin ağır olması ve kadınların kariyer planı odaklı hareket etmesine bağlarken, özellikle genç çiftlerin ikinci çocuk sahibi olmaktansa kendilerine daha çok vakit ayırmak istedikleri yorumunu yapıyor.

Şanghay Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu Aile Gelişimi Bölümü Başkanı Fan Hua, kentte ikinci çocuğun teşvik edileceğinin altını çizerek, "İkinci çocuk, aile istikrarı ve toplumsal kalkınmaya faydası olacak bir unsur" ifadesini kullandı.

Pekin yönetimi, geçen yıl ülkede çok tartışılan tek çocuk politikasının gevşetilmesiyle ilgili yeni bir düzenlemeye gitmişti. Düzenlemeye göre, çiftlerden biri tek çocuk ise, ailenin iki çocuk sahibi olmasına izin verileceği açıklanmıştı.

Ülkede 1970'li yıllarda hızla artan nüfusa önlem olarak uygulamaya konulan tek çocuk politikasından kırsal kesimde yaşayanların büyük çoğunluğu ve etnik azınlıklar muaf tutuluyor. - Şangay

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title