Haberler

Çin'de Gördüler Erzurum'a Kurdular

Vali Altıparmak'ın, Çin'in Şandong eyaletinde gördüğü,"Çin tipi sera" modelini Uzundere'de 3 girişimci kadın hayata geçirdi Normal seralardan 30 derece daha sıcak olan seradaki ürün hasadı diğer seralara göre bir veya iki ay daha önce yapılıyor Altıparmak: "Siz çevrenizdekilere 'bu aylarda veya nisan ayında Erzurum'da salata yetiştirerek, yedik' derseniz üstünüze gülerler.

Vali Ahmet Altıparmak'ın, Çin'in Şandong eyaletinde gördüğü, "Çin tipi sera" modelini Uzundere'de 3 girişimci kadın hayata geçirdi.

Altıparmak, ilçe kaymakamları, kurum müdürleri ile girişimci kadınlar Hülya Canbaş, Fatma Canbaş ve Ayşe Okur'un ilçede faaliyete geçirdiği bir yanı duvar diğer yanları naylon ile örtülü serada yetiştirilen ürünleri inceledi.

Normal seralardan 30 derece daha sıcak ve ürün yetiştirme süresi kısa olan Çin tipi serada yetiştirilen ürünlerin tadına bakan Altıparmak, burada yaptığı açıklamada, bu uygulamanın bölge genelinde yaygınlaştırılmasının ekonomiye önemli bir kazanç sağlayacağını söyledi.

Bu modelin üretime önemli katkı sağladığını görünce şaşırdığını belirten Altıparmak, "Çin'de gördüğümde şaşırmıştım. Çünkü bir yanı duvar diğer yanı farklı eğimle kapatılmış örtülü bir sera. Şimdi bu seraların aynısını Erzurum'da yaptık ve sonuçları güzel. Siz çevrenizdekilere 'bu aylarda veya nisan ayında Erzurum'da salata yetiştirdik ve yedik' derseniz üstünüze gülerler. Bu tür seralar artılırsa bölgemiz Antalya'ya eşdeğer olur" dedi.

Uzundere'nin pilot olabileceğini, uygulamanın yaygınlaştırılabileceğini ifade eden Altıparmak, şöyle konuştu:

"Normal seralardan çok farklı olan buranın hem verimi yüksek hem alınacak ürünün yetişme süresi kısa. Çünkü sıcağı depoluyorsunuz ve kışın en soğuk aylarda bile burada ürün yetiştirmek mümkün. Bu modeli Çin'in Şandong eyaletine yaptığımız ziyarette görmüştüm. Tabi o dönem Antalya'da görevliydim. Tayinim Erzurum'a çıkınca nasip burada bu hayali gerçekleştirmek oldu. Başarılı olduğumuzu görmek mutlu etti. Bu modeli artık Erzurum tipi sera olarak değiştiriyoruz. Kutuplara yakın yerlerde yani daha soğuk kentlerde bu tür seralar yaygın olarak kullanılıyorsa neden Erzurum'da yapılmasın. Demek ki istenilince yapılıyormuş ve biz Uzundere'de buna şahit olduk. Nisan ayında Erzurum'da salata yetiştiriliyormuş. Güney ilçelerde de aynı seralar yaparsak, Karayazı'da, Karaçoban'da da artık seracılık yapabiliriz."

Altıparmak, Erzurum'a gelen her ürünün nakliye masrafları nedeniyle fiyatının arttığını, bu sera yöntemi sayesinde maliyetlerin düşeceğini ifade etti.

Girişimci kadınlarda Fatman Canbaş (39) ise 125 metrekare alana kurdukları serada deneme amaçlı yetiştirilen ürünlerin veriminin yüksek olduğunu söyledi.

Sıcaklık derecesinin diğer seralardan yüksek olduğunu anımsatan Canbaş, şöyle konuştu:

"Diğer seralardan tamamen farklı bir görünüme ve fiziki şartlara sahip olan serada, deneme amaçlı yetiştirdiğimiz 4 farklı üründen önemli bir kazanım sağladık. Deneme amaçlı ekilen salata, biber, domates ve çilek gibi ürünleri yetiştirdik. Nisan ayı başında salatayı toplamaya başladık. Sadece salata değil biber ve diğer ürünlerde oldu. Serayı kurarken biraz temkinliydik fakat şimdi burada kış mevsiminde yeşillik üreteceğiz. Diğer seralara göre burada erken ürün alma şansınız var. Kışın Erzurum'un sebzesini, ıspanağını, marulunu burada yetiştireceğiz." - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Çin Halk Cumhuriyeti Ahmet Altıparmak Uzundere Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title