Haberler

Çin Başbakanı Li Keqiang, BM Genel Kurulu'na hitap etti

Güncelleme:

Başbakan Li Keqiang, New York'ta BM 71'inci Genel Kurulu'na hitap ederek Çin'in sürdürülebilir kalkınma ve uluslararası ilişkiler gibi ana konularda aldığı tutumu açıkladı.

Çin Başbakanı Li Keqiang, BM'nin merkez konumda bulunduğu mevcut uluslararası sistem ve "BM Tüzüğü" temelinde kurulan uluslararası ilişkilerde uygulanan ilkelerin kararlılıkla korunması gerektiğini vurguladı.

Li aynı zamanda, uluslararası toplumun kalkınmadan yola çıkıp köklü sorunları çözerek siyasi diyalog yoluyla anlaşmazlık ve çatışmaları çözüme bağlama çağrısında bulundu.

Başbakan Li dün BM Genel Kurulu 71. Dönem Oturumu'nda konuştu. Başbakan, barışçı ve istikrarlı ortamın eksikliği durumunda, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Bunun için Çin'in "BM Tüzüğü"nün hedefleri ve ilkelerini korumaya hazır olduğunu ve savunması gerektiğini vurgulayan Li, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada 70'ten fazla yıl barışın korunmuş olması kolay değil. Bu, BM'nin çekirdek konumda bulunduğu mevcut uluslararası sistem ve "BM Tüzüğü" temelinde kurulan uluslararası ilişkilerde uygulanan ilkelerin verimli ve geçerli olduğunu gösterdi. Dolayısıyla bunu kararlılıkla korumalıyız. Bu, çeşitli ülkelerin halklarının ortak çıkarlarına uygun olmakla kalmayıp, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedefinin gerçekleştirilmesinin önemli garantilerden biridir."

Bu sene, uluslararası toplumun 2030 Yılı Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini yerine getirmesinin başlangıç yılı. Bu yılki BM Genel Kurulu'nun ana teması, "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi: Küresel Reformu Ortaklaşa Hızlandıralım".

Konuşmasında, Çin hükümetinin sürdürülebilir kalkınma anlayışını yineleyen Çin Başbakanı, sürdürülebilir kalkınmanın temelinin gelişim olduğunu, aynı zamanda kalkınmanın mutlaka sürdürülebilir olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Başbakan bu konuda şöyle konuştu:

"Eğer kalkınma dengesiz ve eşitsiz yürüyorsa, Güney-Kuzey ve zengin-fakir uçurumu büyüyorsa, sürdürülebilir kalkınma gerçekleşemez. Tüketim, atıklar ve karbon boşalımı aşırı yükselir ve doğanın dayanıklılık seviyesini aşarsa, bu da sürdürülebilir olmaz. Ekonomik ve sosyal gelişme arasında fark açılırsa, tabii ki bu da sürdürülemez."

BM Genel Kurulu üst düzey toplantılarına katılım esnasında Çin Başbakanı, "2030 Yılı Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi" konulu bir sempozyuma başkanlık etti. Başbakan Li, sempozyumda Çin'in kalkınma başarıları ve anlayışını tanıtarak küresel gelişmeyi hızlandıran yeni önlemleri teklif etti.

Global ekonominin toparlanmasında anti-küreselleşme ve ticaret korumacılığının bir kez daha ortaya çıkmasına karşın Li, uluslararası topluma küreselleşme sürecini kararlılıkla hızlandırma çağrısı yaptı. Başbakan Li şunları söyledi:

"Ticaret ve yatırım serbestleşmesi ve kolaylaştırılmasının temsil ettiği ekonomik küreselleşme, geçen onlarca yılda dünya ekonomisinin hızla gelişmesinin önemli itici güçlerinden biri oldu. Fakat dünyada yan etkisiz ilaç yok. Şüphesiz, ekonomik küreselleşme bazı ülkelere, bazı sektörlere ve bazı gruplara belirli ölçüde olumsuz etkileri getiriyor. Buna karşın, ekonomik küreselleşmeye karşı çıkma yerine önlem alarak bu süreçte çıkan sorunları gidermemiz gerekiyor."

Sıcak bölgesel sorunlara değinen Başbakan Li, uluslararası toplumun anlaşmazlık ve çatışmaların siyasi yolla çözülmesinde ısrar etmesi çağrısında bulundu. Başbakan şöyle konuştu:

"Tarih, şiddetin sadece ve sadece kin ve çatışmayı körükleyeceğini tekrar tekrar kanıtladı. Sonunda hiçbir kazanan yok. Çatışan taraflar sıfır toplamlı oyun anlayışını bir kenara bırakarak diyalog yoluyla çatışmaları çözmeli, danışma yoluyla anlaşmazlıkları gidermeli ve hoşgörülü tavırla uzlaşmayı gerçekleştirmeli."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title